Besplatni placevi za vikendice – preneto iz , VestiDana.net

četvrtak, 24. sep 2009, 08:00 -> 08:02

Besplatni placevi za vikendice

Za proteklih osam meseci žitelji prijepoljskog sela Gornji Goračići poklonili su pedesetak placeva na kojima njihove nove komšije iz cele Srbije grade vikendice. Akcija meštana udahnula je život nekada tihom mestu podno Jadovnika koje sada živi novim ritmom.

Besplatni-placevi-Uzice-1.jpg

Gotovo pusto selo na granici opština Prijepolje i Sjenica, ponovo je puno života. Neprekidno se gradi, a jedan od darodavaca placeva, Gojko Savković, zahvaljujući ovoj akciji ima novi posao. On je, kako kaže, sada nosilac radova, a njegove nove komšije sa kojima deli i dobro i zlo poslodavci sa kojima rešava zajedničke probleme oko vode, struje, puta.

Iako već godinama živi u drugom gradu, ideju da na ovakav način oživi svoj zavičaj, pokrenuo je Radomir Dumić, koji je do sada poklonio deset placeva.

Da bi neko dobio plac u trajno vlasništvo, uslov je da za dve godine sagradi vikendicu i stavi krov, uz besplatnu pomoć meštana. Do sada je podignuto dvadesetak vikendica, ali interesovanje budućih stanovnika Gornjih Goračića ne jenjava.

Dobro došli u Gornje Goračiće

Nove komšije, druženje, uzajamna pomoć, deo su onoga što u ovoj nesvakidašnjoj akciji, u koju su se svesrdno uključili svi meštani, svi dobijaju. Za samo osam meseci podignuto je dvadesetaknovih vikendica.

Zoran Živanović iz Smederevske Palanke kupio je jeftino staru brvnaru i, zahvaljujući dobrovoljno organizovanoj akciji meštana koji su dovukli debla sa svojih imanja, dobio pristojnu vikendicu za odmor.

Neočekivano interesovanje za selo koje je bilo pred nestajanjem za kratko vreme promenilo je i mišljenje malobrojnih mlađih žitelja Gornjih Goračića.

„Ranije sam razmišljao o odlasku, imao sam neke ponude, ali sada, već neko vreme kako radim ovde, više i ne pomišljam na to. Imam posao, dobre komšije, i ostajem ovde“, kaže tridesetogodišnji Vujica Savković.

Iako će tek pošto izgrade vikendicu postati pravi vlasnici placa i objekata na njemu, zainteresovane za ovo selo dodatno su ohrabrili i nadležni u opštini Prijepolje.

„Pre dolaska pozvao sam Urbanističko odeljenje u opštini i oni su mi dali dosta ohrabrujućih podataka. S obzirom na to da je ovo ruralno prodručje, ne plaća se po kvadratu, tako da dažbine nisu velike, pre su simbolične“, priča Tomislav Petrović iz Šapca koji je među prvima stigao u Gornje Goračiće.

Novi život Goračića koji će im, nadaju se, doneti buduće komšije, i oni koji su već tu, i oni koji će tek stići, jer placeva ima dovoljno, neće narušiti već, uvereni su, pospešiti lepotu njihovog sela i istočnih padina Jadovnika.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: