Владавина лажи

Пише. Александар Никитовић

Александар НикитовићАлександар Никитовић

Има људи који не разликују истину и лаж, а камоли да знају шта је част Србије, част народа или лична част. Такви људи понизили су Србију потписивањем споразума са Еулексом о граници између Србије и Косова, говорећи да се тако боре против независности Косова.

Али ма колико лагали и обмањивали грађане, не може се сакрити истина да је власт Бориса Тадића признала Еулекс и затим заједно са Еулексом подигла границу којом се раздвајају Косово и Србија. Србија је губила и враћала своје територије, али до Тадићеве власти није се догодило да сама Србија саучествује у отимању сопствене територије. И то ни мање ни више него да буде саучесник у отимању Косова. Ову срамоту и своје саучесништво власт настоји да замути лажући сопствени народ. На дан када је објављено да је Србија потписала споразум са Еулексом, Тадић је изјавио да се Србија бори за очување свог суверенитета и територијалног интегритета на Косову.

Они који трљају руке што сама власт Србије обавља посао који никада ниједна власт није починила против своје државе, истовремено морају презирати људе који се одричу територије варајући при том свој народ. Јер, нема тог странца, Американца, Немца или Француза који би се одрекао и најмањег делића своје земље и још, поврх тога, смишљао лажи како да превари сопствени народ.

Пошто је Тадић први који је измислио ову нову политику саучесништва у предавању територије своје земље, онда и све заслуге ове политике припадају њему. Сагласно томе, било би примерено да главни гранични прелаз између Србије и Косова добије име Бориса Тадића.

Иако сви у Србији добро знају да је циљ Еулекса да изгради ефикасне државне институције независног Косова, ово је прилика да се подсетимо на чињенице које говоре шта је Еулекс.

Мисија Еулекс дефинисана је у Ахтисаријевом плану о независности Косова. Ахтисари је у Анексу 10 Еулексу одредио најважнију улогу актера у стварању независне државе Косово. Влада Србије и Народна скупштина су почетком 2007. године одбациле Ахтисаријев план, па самим тим и мисију Еулекс чији је задатак да створи полицију, правосуђе и царину као кључне државне институције независног Косова.

Ма колико лагали и обмањивали грађане, не може се сакрити истина да је власт Бориса Тадића признала Еулекс и затим заједно са Еулексом подигла границу којом се раздвајају Косово и Србија. Србија је губила и враћала своје територије, али до Тадићеве власти није се догодило да сама Србија саучествује у отимању сопствене територије.

На дан када је објављено да је Србија потписала споразум са Еулексом, Тадић је изјавио да се Србија бори за очување свог суверенитета и територијалног интегритета на Косову.

И поред тога што је Србија одбацила Ахтисаријев план, велике западне силе су половином 2007. године предложиле Савету безбедности да помоћу нове резолуције усвоји Ахтисаријев план. Чврст став Србије и захтев Русији да стави вето на усвајње Ахтисаријевог плана навео је заговорнике овог плана да седам пута мењају предлог резолуције, да би на крају предложили такозвану минималистичку резолуцију. Та верзија подразумевала је да Савет безбедности усвоји само Анекс 10 Ахтисаријевог плана који дефинише слање мисије Еулекс на Косово и Анекс 11 који одређује улогу НАТО-а у Покрајини. Србија је одлучно одбацила и ову минималистичку резолуцију и добила подршку Русије. Тако Савет безбедности није одобрио слање мисије Еулекс на Косово.

Пошто су Ахтисаријев план и мисија Еулекс пропали у Савету безбедности, присталице плана промениле су распоред корака. Уместо да правни основ за слање мисије Еулекс и даље траже у Савету безбедности пошле су пречицом, па је 14. децембра 2007. године Савет ЕУ донео одлуку о слању мисије Еулекс. Одмах затим, 26. децембра реаговала је Србија усвајањем резолуције Народне скупштине којом се најодлучније противи доласку Еулекса на Косово. Долазак ове мисије – како је речено у Резолуцији – значио би  озбиљно угрожавање суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Мисија Еулекс дефинисана је у Ахтисаријевом плану о независности Косова. Ахтисари је у Анексу 10 Еулексу одредио најважнију улогу актера у стварању независне државе Косово. Влада Србије и Народна скупштина су почетком 2007. године одбациле Ахтисаријев план, па самим тим и мисију Еулекс.

Савет безбедности није одобрио слање мисије Еулекс на Косово.

Савет ЕУ донео одлуку о слању мисије Еулекс. Одмах затим, 26. децембра реаговала је Србија усвајањем резолуције Народне скупштине којом се најодлучније противи доласку Еулекса на Косово.

На овакав одговор Београда реаговала је ЕУ и 31. јануара 2008. године формализовала своју одлуку о слању Еулекса на Косово. Влада Србије и Скуштина Србије прогласиле су правно ништавном и за Србију потпуно необавезујућом одлуку о доласку Еулекса на Косово. Заштита националних и државних интереса Србије и доследан отпор доласку Еулекса трајао је све до формирања садашње Владе, средином 2008. године. Тада долази до потпуног заокрета и најгрубљег кршења права 108 народних посланика, који су захтевали да Скупштина Србије расправља о противправном присуству Еулекса на Косову. Борис Тадић писмом обавештава УН да је Србија спремна да прихвати Еулекс. После пристанка Србије, Русија је била принуђена да повуче пређашње противљење и допусти да Савет безбедности прихвати мисију Еулекс.

Због Тадићеве одлуке да прихвати Еулекс, а на тај начин и независност Косова, опозиција је затражила изгласавање неповерења Влади Србије. Самовољом председника Скупштине Србије ни до данашњег дана није се гласало о овом предлогу.

После овог изузетно важног периода у борби за одбрану Косова,   у којем се једна власт Србије одлучно супротстављала Еулексу, друга га је широко отворених руку топло дочекала и поздравила. Дошло је и до потписивања споразума о полицијској сарадњи између Србије и Еулекса. Да би се до краја разумело зашто се Коштуница најодлучније супротстављао доласку Еулекса и зашто је насупрот томе Тадић легализовао Еулекс, неопходно је знати шта је Еулекс, и шта у својим званичним документима Еулекс каже сам о себи и својим циљевима.

На званичном сајту Еулекса ( www.eulеx-kosovo.eu ) могу се наћи два незаобилазна документа под насловом „Програмска стратегија Еулекса” и „Еулексов извештај о програму”.  Ови документи имају историјску важност. Они подробно приказују како мисија Еулекс у најдословнијем смислу прави државне институције независног Косова. Тако да би најтачнији наслов за ове докуменате могао бити  „Кратки курс за прављење државе” или „Држава без муке”.

Борис Тадић писмом обавештава УН да је Србија спремна да прихвати Еулекс. После пристанка Србије, Русија је била принуђена да повуче пређашње противљење и допусти да Савет безбедности прихвати мисију Еулекс.

Неоспорно и црно на бело стоји да за Еулекс постоји Република Косово, а циљ мисије Еулекс је да створи ефикасну пограничну полицију Косова која ће имати пуну команду и контролу над границом Републике Косово.
Други аксиом је да Еулекс ради сагласно законима државе Републике Косово.

Пошто је на дневном реду споразум о полицијској сарадњи за успостављање границе између Србије и Косова, погледајмо како се у документу „Програмска стратегија Еулекса” одређује улога пограничне полиције Косова. У наведеном документу се изричито каже да „гранична полиција (Косовска полиција) има пуну команду и контролу над границом Републике Косово”. Потом следе кључне одредбе: 1) „да ће службеници Еулекса деловати у пуном складу с важећим законима и уредбама Републике Косова”, и 2) „у настојању да се остваре циљеви мандата мисије Еулекс, особље Еулекса ће обезбедити мониторинг, подучавање и саветовања унутар пограничне полиције (Косовска полиција)”. Затим се нашироко наводе планови и инструкције на основу којих ће Еулекс обезбедити да гранична полиција Косова оствари пуну команду и контролу над границом Републике Косово.

Неоспорно и црно на бело стоји да за Еулекс постоји Република Косово, а циљ мисије Еулекс је да створи ефикасну пограничну полицију Косова која ће имати пуну команду и контролу над границом Републике Косово. Други аксиом је да Еулекс ради сагласно законима државе Републике Косово. Неоспорно је и то да је својим потписом Тадић признао Еулекс и тиме постао савезник и саучесник Еулекса у прављењу независне државе Косово. Колосална је контрадикција и бескрајно поверење у лаж рећи признајем Еулекс, а не признајем независно Косово. Као да кажете једем месо, али сам вегетаријанац.

Колосална је контрадикција и бескрајно поверење у лаж рећи признајем Еулекс, а не признајем независно Косово. Као да кажете једем месо, али сам вегетаријанац.

За Еулекс представља истински трофеј да се на северу Косова успостави граница која ће формално поделити српски народ и српску територију. Та граница је видљиви и симболични доказ да Косово није део Србије. На овом месту треба навести да се у „Еулексовом извештају о програму” критикује како „постоји ограничена комуникација између региона север граничне полиције Косова и њихових колега у Републици Србији”. Да би се овај недостатак отклонио било је неопходно да се потпише споразум између Еулекса и Србије, како би се уз сагласност власти Србије поставила граница са Косовом.

На основу наведених докумената Еулекса може се закључити да је Еулекс нека врста машине за клонирање државе. Образац за клонирање најважнијих државних инстититуција као што су полиција, правосуђе, царина и војска преузета је од Ахтисарија, односно из његовог плана. Још ни једна држава на свету није направљена тако што јој је клонирана полиција, правосуђе, царина и војска. Пређашњи колонијални модел је превазиђен и замењен је клонирањем. Ахтисари је нацртао пројекат а сада на самом Косову у свим државним институцијама су послати евроатлантски стручњаци као узорци који треба временом да се копирају и умноже од стране албанског државног апарата.

Како то конкретно изгледа у правосуђу најбоље се види у Еулексовој ослобађајућој пресуди за Ф. Ејупија, који је 16. фебруара 2001.године, са 250 килограма експлозива дигао у ваздух аутобус Ниш експрес и једанаест Срба убио а четрдесет ранио.

На сајту Еулекса објављена је пресуда Врховног суда Косова, којим је преседавао судија Еулекса, о ослобађању Ејупија. На пресуди је државни печат независне државе Косово.

Сагласност за њихов долазак на Косово дала је Тадићева власт.

Како то конкретно изгледа у правосуђу најбоље се види у Еулексовој ослобађајућој пресуди за Ф. Ејупија, који је 16. фебруара 2001.године, са 250 килограма експлозива дигао у ваздух аутобус Ниш експрес и једанаест Срба убио а четрдесет ранио. Претходно је УНМИК Ејупија због овог свирепог и безумног злочина осудио на четрдесет година затвора. Правни основ да Еулекс суди на Косову и клонира ваљани евротлантски правосудни систем вредности, заснива се на Закону о преносу надлежности, који је усвојила косовска Скупштина сагласно Уставу независне државе Косово. Ово клонирање зацртано је у документу „Програмска стратегија Еулекса” у којој се каже: „Еулекс жели да оствари партнерстсво са косовским властима … и обезбеди да се косовске институције владавине права придржавају најбољих европских пракси”.

На сајту Еулекса објављена је пресуда Врховног суда Косова, којим је преседавао судија Еулекса, о ослобађању Ејупија. На пресуди је државни печат независне државе Косово, чиме се јасно и недвосмислено ставља до знања чији је то суд. И у пресуди се истиче да Врховни суд Косова суди по законима независне државе Косово. И оно што посебно запањује, вређа и понижава Србију јесте податак да је судским већем – који је преиначио пресуду од 40 година у ослобађајућу за Ејупија – председавао Еулексов судија а већину у већу су сачињавале Еулексове судије. Сагласност за њихов долазак на Косово дала је Тадићева власт.

Правећи правну државу Косово Еулекс је ослободио џелата који је убио једанаест Срба. У пресуди се као главни разлог за ослобађање Ејупија наводи и ово: „Веће је закључило да нема објективног закључка и научне стручности који оправдано доказују да ли је опушак од цигарете испушен пре или после експлозије”. Пошто је власт у Србији дала сагласност на долазак Еулекса нико из власти није питао Еулексовог судију да ли би он и у својој земљи Белгији за убиство само једног а не једанаест Белгијанца донео ослобађајућу пресуду на основу наведеног закључка судског већа о опушку.

Све ово је могуће јер је у Србији на делу политика која има неограничено поверење у лаж. Владавина лажима је посебан стадијум болести у којем се Србија данас налази.

У истом стилу владавине лажи и Вук Јеремић је, и не помињући споразум са Еулексом, упутио поруку грађанима како нас у наредном периоду очекује „велики дипломатски окршај са Приштином“.

Али све ово је могуће, јер је у Србији на делу политика која има неограничено поверење у лаж. Владавина лажима је посебан стадијум болести у којем се Србија данас налази. Ова болест се свакодневно очитује, а један од најдрастичнијих примера је када је Тадић на дан када је потписан споразум са Еулексом о успостављању границе којом се Косово одваја од Србије, не помињући ни једном речју овај споразум, саопштио грађанима како се он доследно бори за Косово. У истом стилу владавине лажи и Вук Јеремић је, и не помињући споразум са Еулексом, упутио поруку грађанима како нас у наредном периоду очекује „велики дипломатски окршај са Приштином”.

У било којој држави на свету, људи који су имали карактер и част увек су се борили за своју земљу, и увек су говорили истину свом народу, и када су побеђивали и када су губили. Јер истина је залог сваке будуће борбе и то је врлина државника који служе свом народу и својој држави. С друге стране, лаж може донети краткотрајну корист самој власти која се служи политиком лажи. Али зато се последице владавине лажи не могу ни замислити. Ништа као лаж не подрива одбрану националних и државних интереса. Ништа као лаж не угрожава темеље државних институција. Ништа као лаж не уноси смутњу у народ. Нико свој народ не презире толико као онај ко сме да га у очи лаже. Владавина лажи је оно што је труло у држави Србији.

Текст је објављен у листу “Печат” , бр. 81.

* * *

Прилози:

Прилог I – Званични документ Еулекса:

zvanican-dokument-euleksa

Прилог II – Ослобађајућа пресуда “Врховног суда Косова” Фљорму Јакупију:

ap-kz409-08-scjudgment-florimejupi-s2

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: