Интервју Фонда о Србији и НАТО-у:

Фонд Слободан Јовановић
Билтен број 4

Интервју Фонда о Србији и НАТО-у:

Фонд «Слободан Јовановић» покреће на свом сајтy серију интевјуа везаних за однос према чланству Србије у НАТО-у.  Намера нам је да се обратимо познатим личностима из јавног и културног живота како би наша јавност могла да се упозна са најширом аргументацијом везаном за ово суштинско питање савремене Србије пре него што се и сама изјасни о томе.

Слободан Самарџић: “Безбедносни хазард”

НАТО је војна организација која данас има врло изразите освајачко-агресивне циљеве. Демократија је овде најобичнија идеолошка обланда. Могу да допустим да су земље овог војног савеза у време хладног рата стварно веровале да им оваква војно-безбедносна организација чува унутрашњу демократију. Можда је то некада стварно било тако. Од завршетка хладног рата НАТО је добио суштинску агресорско-освајачку улогу… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Војин Јоксимовић: “Стоп заобилажењу народа”

Сада постоји “Pax Americana” што значи доминацију Америке и НАТО-а. Према томе потребна је заштита од НАТО доминације, јер НАТО није одбрамбена већ хегемонистичка организација… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Небојша Малић: “Референдум, никако другачије!”

Србија је показала да може да се одбрани и од терориста (тзв. ОВК) и од НАТО-е, већ 1999. године, и то постојећом технологијом и тактиком. Нема никакве потребе да се безбедност земље тражи у НАТО-и, поготово када највеће претње даљем опстанку Србије долазе управо из Алијансе… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Богдана Кољевић: “Убијање демократије”

Алтернатива је управо оно што садашња и савремена Србија јесте – тј. војно-неутрална држава. Са том идејом и усвајањем такве Резолуције Србија је чак предњачила времену. Унилатерализам САД-а се распао… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Трибина Фонда:

Позив на трибину Фонда: „Крај кризе?“

Фонд Слободан Јовановић има част да Вас позове на последњу трибину из циклуса „Србија и светска економска криза“.
Учествују: др Благоје Бабић, др Млађeн Ковачевић, др Данијел Цвјетићанин
Београд, Задужбина Илије М. Коларца, Мала сала, четвртак, 24. септембар 2009. у 19.30 часова

ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ»

Економија и спољна политика:

Поруке са „Давоса Источне Европе“

Александар Митић
На велике светске конференције углавном не одлазите да бисте открили много тога оригиналног, већ да бисте потврдили оно што знате или препознали преовлађујуће трендове: такав је случај био и с мојим учешћем крајем прошле недеље на 19. Економском форуму у пољској Криници, скупу прозваном « Давос Источне Европе»… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ

Спољна политика:

Породица Адамс у Кини – полубели лавови – шифра К21

Небојша Бакарец
Председник „Лурч“ је у посети Кини. Ал це да руца са стапици. Пре ручка председник је саопштио (не замерите му, сомнабулно трућање је последица глади) : “Само у Београду планирамо да градимо пет (хеј, пет!) мостова”. Еl presidente је очито на празан стомак попио здравицу, пиринчану ракију (Kao Li Jang или  Mu Tai) а то је јако пиће (јаче од  вотке)… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ»

Косово и Метохија:

Српски “други стуб” у Даки

Александар Митић
Док је председник Србије Борис Тадић у Пекингу објашњавао да је Кина – након ЕУ, САД и Русије — постала “четврти стуб” српске спољне политике, “други стуб” је предано наставио да ради на урушавању како српске дипломатске иницијативе тако и српског територијалног интегритета… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ»

Војводина:

Статут Војводине под светлошћу Ферала

Душан Ковачев
Војвођанском аутономашком идеологијом начелно владају противречни ставови и тврдње. Ова начелна особеност војвођанског аутономаштва потиче из немоћи практичне дијалектике, позног социјалистичког материјализма, да спречи бесмислено потирање супротности које је сама производила… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ»

Унутрашња политика:

Све може да прође

Небојша Бакарец
У спинованој Србији готово све може да прође. Власт само заврти чигру, медијски вртуљак и “voila“…Све постаје могуће. Јавност гута све. У том светлу треба посматрати и положај Либерално демократске партије. Положај је шизофрен, али угодан… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ»

Есеј:

Право на избор: Блек Стена или Загор

Бранко Радун
Кад се код нас људи виде – питају се који си и чији си. Да ли си „наш?“ Он би рекао – „да ја сам наш!“ „Од којих си ти то наших?“ „Јеси ли од ових или оних?“. „А од којих си ти кад тако питаш?“ „Па и ја сам наш, ми смо наши?“ Чак и да се нађу два „наша“, они се брзо заваде око тога који је више „наш“, или која је фракција више „наша“. Тако се право на избор претоворило у право поприште подела, завада, свађа… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ»

Поп култура:

Миш је добио грип

Бранко Радун
Вреди сетити једног другог, не тако црног миша који сасвим огољује «тамну страну силе». Ради се о јунаку стрипа «Маус», Арта Шпигелмана, који сасвим огољујуе расистичке и насилне поставке насилног друштва тоталитарног Запада. Овај сиви миш је Србима непознат, осим реткима. Наш народ је у заблуди да се идентитет стиче оредељењем за једног од два узора: Црног и белог миша. Црног, који живи у Дизниленду, и белог, који бајаги доноси визу… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ»

Културна политика:

Интервју с Николом Кусовцем: Куда иде српска култура?

Марко Алексић

Наша уметност и целокупна култура увек је имала највеће циљеве, инспирисане духовношћу и то је оно што нас је увек водило и очувало нас – високо постављени циљеви. А данас се постављају неки прагматични циљеви које могу да досегну сви ови просечњаци и медиокритети који нас окружују, и који воде не само нашу култури него и целу државу. Такви циљеви заправо само њих и могу да инспиришу и, наравно, њихова лична корист и егзистенција. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ»

Приказ књиге:

Одбрана Косова – колективно историјско сећање српског народа

Мирјана Васовић

Књига Обнова Косова има документаран карактер, али је она много више од тога. Са сваке њене странице одјекује не само позив на повратак традиционалним, универзалним, вредностима, већ и вапај за општом моралном обновом, упућен онима који живе у времену „опште вредносне конфузије“, у свету у којем „истина, правда, право, достојанство државе и народа не значе скоро ништа“. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ»

Документи:

Судско решење о рехабилитацији Слободана Јовановића

Окружни Суд у Београду

УСВАЈА СЕ ЗАХТЕВ Српске либералне странке,Удружења припадника Југословенске војске у отаџбини 1941-1945, Удружења политичких затвореника и жртава комунистичког режима, Удружења књижевника Србије, Адвокатске коморе Србије, Омладине Демократске странке Србије и Наде Томић-Вуковић, ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ САДА ПОК.СЛОБОДАНА ЈОВАНОВИЋА… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ»

О Фонду:
Фонд Слободан Јовановић је основан у Београду 26. септембра 2008. године у част и славу академика Слободана Јовановића. Фонд упознаје јавност са делом, визијама и стремљењима, овог, деценијама забрањеног и неправедно запостављеног великана српске научне мисли… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ»

Препоручите сајт Фонда Слободан Јовановић својим пријатељима и пошаљите им наш билтен.

Ukoliko niste u mogućnosti da vidite sadržaj biltena, podesite  pismo vašeg računara

Фонд Слободан Јовановић – Билтен број 4
(+381)11 20 30 110, Страхињића Бана 4, 11000 Београд, Србија
http://www.slobodanjovanovic.org/ | kontakt@slobodanjovanovic.org

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: