Освећење храма у Залфелдену – Семинар свештеничког братства у Регенсбургу – Округли сто у Хановеру – ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ СРЕДЊОЕВРОПСКЕ 9. септембар 2009.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ СРЕДЊОЕВРОПСКЕ

9. септембар 2009.

Освећење храма у Залфелдену

Семинар свештеничког братства у Регенсбургу

Округли сто у Хановеру

Освећење храма у Залфелдену

(ХИЛДЕСХАЈМ-ХИМЕЛСТИР) Само осам година од свога оснивања, Српска православна црквена општина у Залфелдену (Saalfelden) изградила је свој храм: цркву Сабора Срба Светих. Ова богомоља уједно је и први српски православни храм у Аустрији сазидан у стилу карактеристичном за српско Православље.

Освећење храма извршиће Њ.П. Епископ средњоевропски Г. Константин

у недељу, 13. септембра у 10 часова

адреса:

Palvenstraße 2

5760 Saalfelden

Након тога биће служена Света Архијерејска Литургија у новоосвећеном храму.

До сада су богослужења у парохији Залфелден вршена у једној протестантској цркви и једном римокатоличком манастиру у оближњем Бишофсхофену (Bischofshofen).

Информативна служба Епархије средњоевропске ће у понедељак објавити опширнији извештај о Црквеној општини у Залфелдену и освећењу тамошњег храма Сабора Срба Светих.

Семинар свештеничког братства у Регензбургу

(ХИЛДЕСХАМ-ХИМЕЛСТИР) Свештеничко братство Епархије средњоевропске одржаће у недељу 13. и понедељак 14. септембра у Регензбургу (Regensburg, Баварска) семинар под насловом «Бог – Божија творевина». Повод за избор тематике је Дан Божије творевине, 1. (по старом календару), односно 14. септембар, када се обележава и почетак Црквене године.

Епископ средњоевроспки Г. Константин допутоваће након освећења храма у Залфелдену (в. горњу вест) у Регензбург, где ће у понедељак, 14. септембра, присуствовати Св. Литургији у Храму Преподобног Симеона Мироточивог (Ostengasse 31, 93047 Regensburg). Проповед ће на немачком језику држати јереј Радомир Колунџић, парох у Дортмунду.

Радни део семинара одржаће се у регензбуршком «Институту за источне цркве» (Ostkirchliches Institut, Ostengasse 31, 93047 Regensburg). Отварање семинара планирано је за 10 часова. Уводно предавање под насловом «Празник Божије Творевине у контексту нашег суживота са инославним и неверујућим» држаће протојереј-ставрофор проф. др Радован Биговић, продекан Богословског факултета у Београду, док ће кореферат и име нечаких цркава држати виши црквени саветник др Јохан Шнајдер (Johann Schneider) из Евангеличке цркве Немачке (Хановер).

Након семинара ће Г. Епископа Константина са свештенством примити градоначелник Регензбурга Ханс Шајдингер (Hans Schaidinger). На семинару је планирано учешће око 40 клирика Епархије средњоевропске.
Округли сто у Хановеру

(ХАНОВЕР) Српска православна црквена општина у Хановеру одржала је у петак 4. септембра на Универзитету у Хановеру округли сто у вези са питањем учешћа младих немачких грађана иностраног порекла у политичком животу Немачке, а посебно на изборима. Главни дискутанти били су проф. Ролф Вернштет (Rolf Wernstedt, Социјалдемократска партија) и Јирген Ганзојер (Jürgen Gansäuer, Демохришћанска унија): два бивша председника републичког парламента немачке савезне државе Доње Саксоније, чији је главни град Хановер. Модератор скупа била је Мирјана Цвјетковић, новинарка хановерског листа «Ноје Пресе» (Neue Presse) и члан Црквене општине у Хановеру.

Коорганизатори дискусије биле су институције Евангеличке цркве Хановера, док је евангеличка Фондација Ханс Лилје (Hans-Lilje-Stiftung) финансијски помогла скуп.

У Немачкој се 27. септембра одржавају савезни избори.

Информативна служба

Српске православне епархије срењоевропске

Serbische Orthodoxe Diözese für Mitteleuropa

Obere Dorfstraße 12

D-31137 Hildesheim-Himmelsthür

SOKAKTUELL@aol.com

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: