ВОКЕР МЕ ТЕРО ДА ЛАЖЕМ О РАЧКУ Хелена Ранта, финска лекарка, после десет година открива како је на њу вршен притисак да оптужи Србе за масакр, што је био повод за НАТО бомбардовање- preneto iz, KOSMETSKE ŽRTVE

Деценија од НАТО бомбардовања

СРБИМА БОМБЕ, АЛБАНЦИМА ДРЖАВА

Србија је обележила десету годишњицу почетка ваздушних удара НАТО. Све школе у Србији наставу су почеле минутом ћутања за погинуле, Скупштина није радила, у целој земљи организовани су скупови, а званичници су положили венце крај споменика погинулима.

Обраћајући се Савету безбедности Уједињених нација у Њујорку, на седници посвећеној Косову, председник Србије Борис Тадић рекао је да су Срби пре десет година кажњени бомбама, а косовски Албанци десет година касније, упркос протеривању Срба и паљењу њихових кућа и цркава, награђени тиме што је више од 50 земаља признало нелегално проглашену независност.
Заменик пр­едседника Владе и министар полиције Ивица Дачић оценио је да процес једностраног проглашења сецесије Косова и њено признање од неких држава представља наставак бомбардовања, притисака и агресије, које је било „последица лажне оптужбе за геноцид и етничко чишћење, због инсценираног масакра и наводне кривице српских снага у Рачку”.
Овај датум био је повод и да се још једном отвори полемика о односима Београда и Северноатлантског војног савеза. Представници већине странака тврде да би било најбоље да Србија остане војно неутрална. Шефица посланичке групе ЗЕС у Скупштини Србије Нада Колунџија каже да је Србија чланица „Партнерства за мир” и да је то за сада довољан облик сарадње са НАТО, а да о евентуалном чланству треба да се изјасне грађани на референдуму. Са тим се слаже и посланик ДСС Драган Шормаз који је оценио да Србија може бити безбедна и без чланства у било ком војном савезу. Шеф посланичке групе „Напред, Србијо” Томислав Николић сматра да Србија никада не сме да буде у НАТО или било ком другом војном савезу.

Погинуло 2.500 људи
Ваздушни удари НАТО започели су 24. марта 1999, нешто пре 20 часова на основу наређења тадашњег генералног секретара НАТО Хавијера Солане, после неуспешних мировних преговора у Рамбујеу. Напади су трајали 11 недеља и у њима је, према проценама, погинуло око 2.500 људи. У бомбардовањима, која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће и споменици културе. О материјалној штети која је нанета Југославији током бомбардовања изнети су различити подаци, а независне процене говоре о штети од око 30 милијарди долара. Бомбардовање је окончано 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН, а дан раније, представници Војске Југославије и НАТО потписали су у Куманову Војно-технички споразум, којим је прецизирано повлачење снага Југославије са Косова и улазак у покрајину међународних војних трупа.

ВОКЕР МЕ ТЕРО ДА ЛАЖЕМ О РАЧКУ

Хелена Ранта, финска лекарка, после десет година открива како је на њу вршен притисак да оптужи Србе за масакр, што је био повод за НАТО бомбардовање

У Србији је познато да је „масакр“ у Рачку на Косову био косовско Маркале-чиста медијска манипулација коју су режирали они којима је била потребна подршка светског јавног мњења за бомбардовање и кажњавање Србије.

Скоро десет година после тог догађаја потврда онога што је српска страна од првог дана тврдила стиже из прве руке: финска форензичарка Хелена Ранта, доведена у Рачак на Косово да потвдрди америчке лажи о томе да су српске снаге, спроводећи наводни план о истребљењу Албанаца са Косова, поубијале 40 недужних цивила, сада изјављује да шеф посматрачке мисије ОЕБС на Косову Вилијем Вокер учинио све што је могао како би утицао на њен извештај. У томе му је, како тврди, здушно помогло и министарство иностраних послова Финске.

Хлена Ранта је, како преноси фински дневник Хелингин саномат, 16. октобра 2008. изјавила да је у Рачку у зиму 1999. Вилијам Вокер поломио од муке перо и бацио га на њу пошто није била спремна да у извештају употреби „довољно оштар језик“ према Србима, одбијајући да се повинује његовим захтевима да осуди српску страну као кривца за догађаје у Рачку.

Финска лекарка је такође изјавила да је и финско министарство иностраних послова 2000. године покушало да утиче на садржај и тон њеног извештаја који је, по налогу Европске уније, сачинила о истрази о догађајима у Рачку.

Оптужбе против американца Вокера и министарства иностраних послова Рената износи у биографији коју је написао Каијус Нијеми, уредник у листу Хелингин саномат.

-Три цивилна службеника министарства иностраних послова изразила су жеље, у и-мејлу који су ми упутили, да изнесем далекосежније оцене и закључке-изјавила је, додајући да код себе још чува те мејлове.

Као што је познато, Вокер и западни медији тврдили су једногласно, као у хорору, да су српске снаге у јануару 1999. убиле 40 косовских албанских цивила у селу Рачак. Хелена Ранта и њена радна група били су задужени да испитају шта се уствари десило, ко је и како поубијао косовске Албанце и да ли су они били цивилна лица која су стрељана или припадници герилских снага УЧК који су погинули у борбама са српским снагама. Намерно су протурени извештаји да су српске снаге извршиле масакр како би то послужило као изговор да НАТО покрене кампању бомбадовања Србије у пролеће 1999.

Хелена Ранта у истрази се усредсредила на форензичко-медицинско истраживање и није хтела да се опредељује и заузима став о одговорности једне или друге стране, одбијајући да у тој фази истраге користи политичку терминологију. У лето 2000. она је поднела извештај Трибуналу за ратне злочине у Хагу и резиме извештаја ЕУ.

Рената сада изјављује да је шеф политичког одељења министарства иностраних послова у то време Петри Торетила, садашњи државни секретар, тражио од ње да уклони извесне коментаре и термине из извештаја пошто су били „сувише благи“ и недовљно критички, а у администрацији су очекивали да ће у извештају изнети закључке и оцене о томе како су убијени заправо стрељани из непосредне близине, пуцњем у потиљак.

-Притисак је био веома снажан, а долазио је и из медија-признаје десет година касније финска форензичарка.

ДЕСЕТ ГОДИНА ОД ПОТПИСИВАЊА КУМАНОВСКОГ МИРОВНОГ СПОРАЗУМА

Поводом 09. јуна, дана када је пре десет година потписан Куманувски мировни споразум, Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, жели да подсети домаћу и међународну јавност, као и званичнике, да је управо након доласка УНМИК-а и КФОРА на Косово и Метохију, у овој покрајини почињено највише злочина – киднаповања, убистава, трговине органима Косметских срба и неалбанаца. По резолуцији 1244 Унмик и Кфор је требало да обезбеде сигуран и безбедан живот за све житеље Косова и Метохије, а испоставило се да су они дошли да омогуће повратак албанаца у њихове домове и истовремено су толерисали киднаповања и убиства преко 2500 срба и неалбанаца, од којих је и 34 киднаповане деце. Тих дана, на Косову и Метохији је дошло преко 50.000 војника, али се због погрома над србима и неалбанцима, од стане њихових

дојучерашњих комшија Албанаца, за само четри дана са својих вековних огњишта,под присилом се иселило преко 250.000 Срба, Рома, Турака, Горанаца….

Након повлачења Војске и Полиције са Косова и Метохије, а уласком војника КФОР-а, вратили су се и припадници терористичке ОВК, који су наредних дана, месеци година на очиглед припадника међународних снага починили стравичне злочине над преко 2.500 невиних грађана.. Уследила су киднаповања, убиства, масакри…..углавном српског али неалбанског становништва. На Косову је после доласка Кфора протерано 250.000 Срба. Данас деценију након потписивања мировног споразума, наше Удружење окупља породице косметских жртава-цивила, војника и полицајаца. Породице које су изгубиле своје најмилије или за њима још трагају, и које своју тешку борбу о сазнању истине о својим члановима проводе у беди и сиромаштву широм Србије.

И поред понуђених доказа и сведока, и предаје списка са именима преко три стотине албанских убица и киднапера, до данас нико од припадника терористичке ОВК није одговарао за почиљене злочине и масакре над Србима .

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: