ОЕБС је у четвртак у Приштини изнео податке да је у више од 70 случајева имовина Срба расељених са Косова и Метохије продата мимо њиховог знања. У питању је било фалсификовање личних докумената, судских печата, али и пресуда за укњижење имовине у катастарске књиге.

Го­ран Бог­да­но­вић, ми­ни­стар за КиМ

На ад­ми­ни­стра­тив­ној ли­ни­ји не­ма ал­бан­ских ца­ри­ни­ка

Горан Богдановић

ОЕБС је у четвртак у Приштини изнео податке да је у више од 70 случајева имовина Срба расељених са Косова и Метохије продата мимо њиховог знања. У питању је било фалсификовање личних докумената, судских печата, али и пресуда за укњижење имовине у катастарске књиге.
Министра за Косово и Метохију Горана Богдановића питали смо да ли ће министарство тражити интервенцију Еулекса с обзиром на то да се примедбе односе и на незаконите пресуде косовских судова.

„Извештај ОЕБС-а је потврда онога на шта смо ми годинама упозоравали. А док смо ми то говорили сви су нас оптуживали за демагогију и преувеличавање ствари. Добро је што је ОЕБС изнео ове поражавајуће податке како би проблем коначно почео да се решава. Сада је јасно да постоји масовно кршење имовинских права која имају елементе етничког чишћења, каже у разговору за „Политику” Горан Богдановић, министар за Косово и Метохију.

У ком смислу етничког чишћења?

Видимо да се ради о отуђивању некретнина које припадају расељеним косовским Србима у Метохији, и то Клини, Пећи Дечанима, Ђаковици, где Срби живе изоловани у енклавама и где је присутан стални притисак да се иселе. Извештај је поражавајући, али истовремено буди наду да је међународна заједница заинтересована за решавање овог проблема. То је и један од разлога зашто је Србија водила рачуна о свом катастру и некретнинама. Ми смо иселили катастар управо бојећи се оваквих ствари.

Да ли очекујете од Еулекс правосуђа да инсистира код приштинских власти да се кроз кривичне и грађанске поступке та имовина врати правим власницима?

Апсолутно. Очекујемо од Еулекса да изврши притисак на локално правосуђе, које, буквално, иде наруку таквим преварама. Такође занимљиво је видети шта се дешава са базом података коју су формирале институције међународне заједнице о имовини расељених са КиМ. Према нашим сазнањима и у том случају постоји сумња да има одређених злоупотреба.

Докле су стигли преговори који се односе на царину и правосуђе, што су поред полицијске сарадње две области о којима се такође разговарало са Еулексом?

Због правног вакуума који постоји у правосуђу, нама је у интересу да се постигне тај споразум. А што се тиче царине, ту има одређених проблема, јер ми не можемо да прихватимо да убирање царине иде у буџет државе коју не признајемо. Јасно је да ми не желимо на тај начин да финансирамо те институције.

Пре два дана косовска царинска служба похвалила се да се убирањем царина на прелазима за десет година у њихов буџет слило четири милијарде евра.

Ми једино прихватамо институције под легитимним међународним присуством, а са царином Косова немамо никакве односе. Овде се ради о све интензивнијем притиску самозваних институција да демонстрирају квазидржаву. Управо због тога и долази до оваквих проблема.

Они су навели да имају своје царинике и на „свим прелазима према Србији”. Да ли је то тачно?
Не, то није тачно. Тамо су само Еулекс цариници који евидентирају прелазак робе. И не наплаћују никакву царину.

Подржавајући потписивање протокола о полицијској сарадњи између Србије и Еулекса специјални представник ЕУ Питер Фејт је у Европском парламенту рекао да очекује да ће се до потписивања побољшати сарадња Србије са Еулексом у области контроле административне линије са Косовом. Шта они конкретно очекују?

Очекују да ми са наше стране учинимо све да спречимо шверц, појачамо контролу и тако допринесемо спречавању криминала. А нама је такође у интересу да спречимо такве злоупотребе.

Би­ља­на Ми­три­но­вић
[објављено: 05/09/2009]

Eine Antwort

  1. „А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити„
    https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: