Недељник „Шпигл“ открива детаље о незаконитој трговини „резервним деловима за људско тело“ на релацији Украјина–Немачка, preneto iz Politika Online

Резервно ребро за 3,30 евра

Недељник „Шпигл“ открива детаље о незаконитој трговини „резервним деловима за људско тело“ на релацији Украјина–Немачка

Цене делова људског тела

У медицини „цвета“ трговина деловима људских тела, открива немачки недељник „Шпигл“. Немачка фирма „Тутога“ (специјализована за производњу фармацеутских препарата и медицинских помагала) годинама негује мрачан бизнис: у Украјини купује делове тела преминулих који се затим прерађују, после чега могу бити „уграђени“ пацијентима у Немачкој.

На први поглед реч је о обичној немачко-украјинској трговини иза које се, међутим, крију многобројне правне, моралне и финансијске дилеме.

Колико кошта људска надлактица, бутна кост или парче коже? Покушавајући да пронађе одговор на ова питања „Шпигл“ наводи бројке из документације компаније „Тутога“. Подаци нису, додуше, најсвежији (2002. година) али изазивају неверицу и нелагодност. Ребро: 3,30 евра, кости лобање: 32,20 евра, комад коже 18,90 евра… Толико је, наиме, немачка компанија плаћала украјинском добављачу за делове људског тела који су узимани са преминулих особа.

Према подацима којима располаже „Шпигл“ у пословној години 2000/2001. „Тутога“ је „прерадила” 1.152 тела преминулих Украјинаца. Тачних података за новије године нема али немачки недељник претпоставља, позивајући се на изворе у Кијеву, да овај број може бити само већи.

Основни проблем у овој трговини „резервним деловима за људско тело“, тврди „Шпигл“, јесте што породице преминулих у Украјини нису биле прецизно обавештене у које сврхе ће бити коришћени делови тела. Најчешће је употребљавано објашњење да ће „помоћи да се спаси живот неког детета у Немачкој“. А уистину делови људског тела продавани су немачкој компанији за мале паре да би касније, после обраде и преправке, били препродавани за огроман новац. „Шпигл“ наводи рачуницу по којој би мртво тело једног покојника могло да – после „транжирања“ и „фризирања“ – достигне и цену од 250 хиљада долара.

У Немачкој је, као и у већини држава на свету забрањена трговина људским органима. Сви покушаји „Шпигла“ да од компанија „Тутога“ добије неко реаговање на оптужбе о постојању фактички илегалне трговине посмртним људским остацима, на релацији Украјина–Немачка, остали су без резултата. „Тутога“ се задовољила да изда штуро саопштење у којем одбацује све инсинуације и оптужбе. Прича, међутим, тиме није завршена. Државно тужилаштво у Бамбергу покренуло је истрагу поводом писања „Шпигла“ и лако се може догодити да се „Тутога“ нађе на оптуженичкој клупи.

Поводом овог случаја немачки медији подсећају на пример из САД где је њујоршки зубар Мајкл Мастромарино осуђен на робију због трговине посмртним људским остацима. Мастромарино је, наиме, после губитка зубарске лиценце (због дрогирања) основао фирму која је учествовала у препродаји делова људског тела. Како је потврђено на суђењу, Мастромарино је илегално куповао од погребника људско тело за хиљаду долара да би га, после малих преправки и транжирања, препродавао за седам хиљада долара. Испоставило се, међутим, да је њујоршки зубар у овој трговини користио фалсификоване потврде да је реч о здравим деловима тела.

На суђењу окончаном прошле године доказано је да је Мајкл Мастромарино, током пет година илегалне трговине, препродао 1.077 лешева. Због организовања овог незаконитог посла њујоршки зубар провешће иза решетака 54 године.

Ж. Ракић

[објављено: 28/08/2009]
stampanje posalji prijatelju

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: