Srbi u Hrvatskoj ni danas ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava – Intervju Čeda Marić, udruženje porodica nestalih u Hrvatskoj

Intervju Čeda Marić, udruženje porodica nestalih u Hrvatskoj

Srbi u Hrvatskoj ni danas ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava

Srbi u Hrvatskoj ni danas ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava

Čeda Marić
Ubrzati ekshumaciju i identifikaciju žrtava…  Čeda Marić

Srbi u Hrvatskoj ni danas ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava, da regulišu stanarsko pravo, niti da reše penziju i radni staž, ističe za Press Čeda Marić, predstavnik Udruženja porodica nestalih i poginulih. Marić povodom 14-godišnjice akcije „Oluja“, u kojoj je Hrvatska vojska proterala 200.000 i ubila 2.500 Srba, kaže da je neophodno ubrzati proces ekshumacije i identifikacije Srba koji su devedesetih ubijeni u Krajini.

Kako ćete 2009. obeležiti godišnjicu „Oluje“?

– Neće biti protestnih šetnji, jer ne želimo da se sa takvog skupa šalju bilo kakve političke poruke. Želimo da oplakujemo svoje najmilije, da na dostojanstven način budemo uz njih. Kao i svake godine, 4. avgusta će biti služen parastos u crkvi svetog Marka u 11 sati. Odmah potom, biće održan komemorativni skup u porti crkve. Ovog skupa nije bilo u prethodne dve godine, a obnavljamo ga kako bismo poslali poruke Hrvatskoj, koja treba da odgovori na niz naših pitanja.

Kakve poruke šaljete Hrvatskoj?

– Tražimo da se ubrza proces ekshumacije i identifikacije ubijenih Srba. U Hrvatskoj se nalaze 22 grobnice sa 574 tela. Na grobnicama trule krstovi, a ne zna se ko je u njima sahranjen. Želimo da kažemo „ekshumirajte ta tela“. Hrvatska je do danas ekshumirala samo 717 tela, a u našoj bazi ima ukupno 2.230 nestalih osoba. Nameće se pitanje gde su ostala tela, gde još ima skrivenih grobnica po Hrvatskoj.

Kakve odgovore očekujete?

– Prošle godine delegaciju Udruženja primili su tadašnja potpredsednica Vlade Jadranka Kosor i predsednik Hrvatske Stjepan Mesić. Ukazali smo im na ovaj problem, a oni su kao i svi političari diplomatski odgovarali – to je u fokusu, u nadležnosti institucija, to teče… Tačno je da teče, ali mi nismo zadovoljni dinamikom! Znate, živeti u neizvesnosti je pakao nad paklom. I sam znam jer mi je sin ubijen 1995. u Kninu. Osam godina je trajala ta neizvesnost. Ubija kada odlazite na spavanje i ustajete s pitanjem da li ću ikada saznati gde je i primiti njegove kosti? Odugovlačenje je dodatno ubijanje porodica.

Sa kakvim problemima se još susreću Srbi iz Hrvatske?

– Srbi ne mogu da reše problem penzija, niti da upišu radni staž za godine koje su radili u Hrvatskoj. Dalje, na obnovu kuća čeka još 8.000 porodica, a 40.000 Srba ne može da ostvari ni stanarska prava. Pa, i sadašnji premijer Hrvatske Jadranka Kosor se nakon rata uselila u stan srpskog oficira! Zato ćemo 4. avgusta organizovati i akciju „Imamo ključeve, nemamo stan“. Postavićemo u porti crkve sv. Marka pano sa kukama, na koje će ljudi moći da okače ključeve. Verujem da većina njih još ima ključeve svojih stanova.

(D.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: