Jovanka Broz; Прво су ме избацили, онда деценијама изнуривали – preneto iz politika online, komentari

t_jovankaNas,prva
Прво су ме избацили, онда деценијама изнуривали
Одупирала сам се да напречац, без ичега, изађем из куће у којој смо Тито и ја живели 35 година, али сам против своје воље напречац доведена у „привремену” кућу која деценијама није одржавана.
Прво су ме избацили, онда деценијама изнуривали
Јованка Броз (Фото: copyright by Иво Етеровић)

После готово три деценије, Јованка Броз, удовица Јосипа Броза Тита, бившег председника СФРЈ, отворила је врата свог „привременог“ боравишта у коме од смрти свог супруга живи сама, изоловано од очију јавности.

Већ на прагу смо могли да закључимо: смишљеним и намерним неистинама о њеном „животу на високој нози“, о грамзивости и великом богатству, већ 30 година се замагљује стварност. А она изгледа овако: Јованка Броз живи без докумената, личних ствари и нерегулисане пензије у једној београдској кући у коју су је преко ноћи, без њене воље, убацили одмах после смрти њеног супруга, који изгледа за преко пола века владавине Југославијом није баш ништа ни зарадио ни стекао.

Споља импозантна кућа, у лепом амбијенту Дедиња, преко пута комплекса Белог двора, унутра личи на све само не на дедињску вилу. Почев од зарђале капије, коју је местимично потпуно „појела“ корозија, преко запуштених и зарђалих баштенских столица и клупа…

Ипак, тек унутра нас је дочекало право изненађење. У зидовима влага, отпали малтер, дотрајале водоводне и електричне инсталације…

– Месец дана после Титове смрти, тачније 10. јуна 1980. године дошао је Словенац Сергеј Крајгер и рекао да ми неће дати да останем у кући у Ужичкој 15, јер ће она бити Титов спомен-музеј. При том ми је нагласио да не смем ништа да понесем из куће. Погледала сам га и помислила: значи, мојих 35 година живота и рада не вреде ништа – присећа се Јованка Броз почетка свог страдања.

Из те куће није смела да понесе буквално ништа, па тако ни своја лична документа, фотографије, чак ни своју гардеробу…

– Долничар, словеначки генерал, у међувремену је наредио да се заплени и моја гардероба коју су држали у некој гаражи или магацину две, три године, тако да је доста тога пропало. Иза тог, зулума, јер то се не може назвати другачије, стајао је Стане Доланц, и све то скупа било је страшно.

Да ли сте тада на било који начин могли да им се одупрете, обратите некоме?

– Кад су та злодела спроводили нада мном, ја сам се, наравно, одупирала да изађем из куће у којој смо Тито и ја живели 35 година. Предлагала сам да останем у кући док се не изврши попис и не направи оставинска расправа – прича Јованка Броз и појашњава: – Титова деца су имала своје породице и домаћинства, па сам сматрала да треба да присуствујем попису имовине јер смо ту живели само нас двоје и ја најбоље познајем и кућу и ствари у њој. Али то нико није хтео ни да чује.

С тим у вези Јованка Броз се обратила писмом и тадашњем председнику државе Цвијетину Мијатовићу, али ни од њега није успела да добије одговор.

– Замолила сам да ме оставе у кући док се то не обави и док ми не нађу неки смештај, одакле ме неће сваки час селити, али није се огласио, није хтео да ми помогне. У међувремену, код мене долази Ставрев (он је био потпредседник владе, пореклом Македонац), са ултиматумом да се иселим у року од три дана, а ако се томе супротставим „имају они и друге мере“, дислоцираће ме, тј. избацити.

Тако се и догодило. Јованка Броз је против своје воље напречац доведена у ову „привремену“ кућу у којој и данас живи.

– Опирала сам се да дођем у ову кућу, али ништа нисам могла да урадим – помирљиво је рекла и додала: – Кућу сам упознала 1945, јер је ту био штаб Гардијске бригаде, док сам чекала да ми направе пропусницу да уђем у Бели двор – била је то лепа породична кућа на лепом месту.
jovanka-soba-2
Салон: на први поглед све је у реду (Фото Нада Торлак, Политика)
Други пут сам ушла у њу 1961. године уочи Београдске конференције несврстаних земаља, обилазећи, службено, све куће које су биле погодне да у њима одседну гостујући шефови држава. Адаптацију је радила војска. Хтели су да је претворе у хотел, али је после преправке постала ни хотел ни вила. Наиме, адаптирана је тако да између осталог има и три собе и три купатила, како би гости имали своју интиму. Наравно, тада нисам могла ни да наслутим да ће ми једног дана бити „дом“. Сећам се, упитала сам још тада једног техничара кога сам затекла у кући: „Добро кад сте већ уложили паре за адаптацију, јесте ли то правно решили”, на шта ми је он потврдно одговорио и објаснио да им се обратио власник куће, предратни трговац Петровић, и рекао да би хтео да је прода држави, како се око ње после његове смрти не би свађала његова деца, и да су је они, као држава, откупили. Не знам да ли је то тачно, нити имам могућности да то проверим.

Дакле, силом сте истерани из Ужичке 15 и натерани да живите овде?

Да, тако је било, иако ова кућа није подесна да у њој живи једна особа. Опремљена је државним намештајем, а сваки комад има свој број и даје се на реверс, па се тако сваке године и пописује…

Ко је све учествовао у Вашем истеривању?

Као што сам рекла, из Ужичке су ме избацили Крајгер, Доланц, Ставрев и Љубичић, а у ову кућу је касније долазио Фадиљ Хоџа и претио ми, али о томе другом приликом… Кад су ме овде силом спровели и оставили без иједне личне ствари, опкољену са 15 полицајаца, који су били око куће, а у њој никога да ми се нађе, у овој кући су ме, у име председништва, владе, дочекали човек који је имао надзор над овом кућом и још једна жена. Хтела сам да попричам са њима, па сам им понудила да скувамо кафу, али ми је она рекла да у кући нема ни кафе, ни џезве. Ама баш ничега, а као дочекују ме.

Две, три године после човека који је Јованку Броз дочекао у кући, на чело службе долази извесни господин Ружић.

Шта се догађало после тога?

Већ прве зиме у овој кући, ноћу око три, четири сата, пробудила ме је вода која ми се сручила у спаваћу собу. Недуго затим вода је поплавила и подрум. Јавила сам се адвокату Фили Филоти да ми помогне, да се неком обрати да се реши тај проблем. Позвао је човека који је у међувремену на челу службе која води рачуна о државним кућама заменио оног који ме је дочекао, извесног Ружића, који је на тај позив одговорио констатацијом „да измишљам“. Због тога је Фила назвао Бановића, тадашњег државног тужиоца, и рекао му за воду и Ружићев одговор. Тек је реаговање државног тужиоца натерало Ружића да дође. Затекао ме је у подруму у гуменим чизмама… Наравно, поверовао је својим очима, али и поред обећања ништа није урадио. Ето тако је тај Ружић једно време руководио кућом.
plafon-2
Таваница салона изједена влагом, овако изгледа купатило (Фото Нада Торлак, Политика)
Значи, проблем није решен?

Наравно да није. Поново је унутрашњост куће била поплављена водом, с крова. Обавестила сам о томе новог шефа служби, Јањушевића, који је дошао уместо Ружића. Јањушевић је дошао и рекао ми да је купио неку масу или емулзију за кров и да то много кошта. Пошто је био петак, рекао је да ће мајстори доћи у понедељак.

Понедељак је дошао и прошао, па други, па трећи понедељак, али се нико није појављивао. Онда је Јањушевић још једном навратио и рекао: „Знате, ми бисмо вам помогли, али не да Радоњић.” То је онај кога сада гоне због – да ли Ћурувије или Драшковића. Ипак, Јањушевић је био једини руководилац с којим се могло мало разговарати о проблемима и који је, руку на срце, наложио да се замене поклопци на олуцима, али се ништа више није радило, прича Јованка Броз напомињући да су јој сви ти руководиоци репрезентативних објеката стално спомињали велике финансије које су наводно обезбеђивали за њу, односно њене проблеме, али…

– Куда су те паре одлазиле, ја не знам, јер се овде није ништа улагало.

Брозова се још једном срела са Алексићем желећи да сазна због чега нису испунили обећање, на шта јој је он одговорио „да за то нема законске основе“, иако му је те послове наложио председник владе.

– После Јањушевића за шефа је постављен, мислим да се звао Мићо Алексић. То је било време Слободана Милошевића, који ми је послао потпредседника владе Југослава Костића, два правника, једног записничара и Алексића. Костић ми је рекао да долази у име Милошевића и о мени говорио све у суперлативима, те да сам задужила ову државу и народ, те да сам на најбољи начин представљала земљу… па ће ми зато ову кућу адаптирати и поклонити. Дао ми је задатак, рок од 15 дана, да се попакују ствари како би се кућа припремила за реновирање, што сам ја и учинила. Поручио ми је и да ће доћи стручна комисија која ће кућу прегледати и проценити шта треба радити, о чему имам документ. После два дана код мене је дошла Цица Кнежевић, која се мени представила као Милошевићев секретар. Питала сам је ко обезбеђује средства за адаптацију ове куће, а она ми је одговорила да то није моја, већ њена брига, и да су средства већ обезбеђена. Рекла је и да ће стручна комисија са архитектом на челу доћи и направити извештај шта све треба да се уради.

(Сутра: Преварио ме је и Милошевић)

Komentari:

Dišan Nonković, 16/06/2009, 17:44
Jeste da su je nizbrdo gurnili gulaškomunisti ali ipak su to neka vrsta komunista koje je Jovankina generacija sebi odhranjivala i stvarala takozvane salonske komuniste, narodnim jezikom nazivane gulaškomunistima zbog svoje vlastite pohlepe za boljim i uzvišenijim životom. Ljudi bez vere u ideale ustoličavali su jedne druge po principu ja tvog prijatelja ti mene ili mog prijatelja i na kraju stvorili elitu lažnog morala koja je žudila luksuznom životu poput svojeg vodje i idola Josipa Broza Tita koji im je svojim primerom pokazivao kako se živi u luksuzu i šta se sve kroz partiju može postići. Eto zar je čudo što smo tamo gde jesmo, što su zasenjeni samo Titovoim luksuzom pribegli pod okrilje opet nekoj drugoj nadi i sili samo da bi došli do sna i stila života kojim je Tito živio. Pa i pored toga svega bila je Jugoslavija a sa njom i svaka republika pa i Srbija u celom svetu ugledna zemlja što dokazuje i to da je jugoslavenski pasoš bio najskuplji pasoš na svetskom tržištu jer se sa njim moglo putovati u sve zemlje sveta bez viza. Na Titovom pogrebu su došli predstavnici država i ukazali mu čast kojoj je mogao da pozavidi svaki državnik sveta. To je istorijska činjenica svidela se ona nekome ili ne. Veliki deo sveta je zbog osnivanja bloka ne svrstanih cenio Tita i Jovanku i to decenijama. Isti taj svet nas i danas gleda i donosi manje više glasno ili u sebi svoje mišljenje o nama o srbima o Srbiji i našoj kulturi. Ova slika o Jovanki Broz obići će svet i potvrditi onu bestijalnu sliku o nama srbima koju je milosrdni andjeo molovao. Šta je Jovanka skrivila ili nije to je stvar suda i sudstva. U ovom slučaju predstavljaju ona četiri slova; srbin sebe sekirom seče. Kroz tu prizmu koju ste pružili svetu gleda svet Jovanku a i našu nekulturu i neka se niko ne zavarava da će nam narodi i nacije sveta biti naklonjene jer hteli mi ili ne, pored svih nepravdi za koje je Tito odgovoran, zabeležen je za sva vremena u svetskoj istoriji.

M Mihailovic, 15/06/2009, 22:17
Sramota, pogledajte samo prezimena ljudi koki su je izbacili.Sta ona nekome smeta, ili mnogo zna?

tasoli , 15/06/2009, 22:20
Slika i prilika nas Srba kao naroda i naše države. Otimačina, lopovluk i sramota. Šićardžije smo u kostima.

Bogdan S, 15/06/2009, 22:24
Zalosno ! Jako zalosno! Ne samo zbog G,dj Broz nego i zbog nas , da bas nemamo dostojanstva i casti da brinemo o svojima i svome!?

Jasmina M. , 15/06/2009, 22:28
Jadna Jovanka!

симонида , 15/06/2009, 22:33
после свега шта се десило НАШОЈ ЈОВАНКИ како могу да верујем у будућност Србије? и ко то може?

Enver , 15/06/2009, 22:35
Pa ko da joj pomogne pa opet RASIM

d. thomas, 15/06/2009, 22:41
ocigledno, istorija pocinje od pobednika.

Božo Marijan, 15/06/2009, 22:42
pa molim vas ovo nema šta da se komentariše,dali je moguče da se nekom zabranjuje sloboda kretanja.Dali je ona možda opasna za bezbednost države.Kao što vidimo mnogi su se na njen račun obogatili.S R A M O T A ,sram te bilo državo srpska.

Miloš Kikić, 15/06/2009, 22:46
Možda je kod drugarice Jovanke dolazio Fadilj Hodža da joj preti, a Enver Hodža sasvim sigurno nije. Inače, što se samog problema tiče, zaista bi bilo krajnje vreme da se pitanje statusa Jovanke Broz konačno reši. Ili možda to pitanje sve vlasti drže otvorenim da bi s vremena na vreme, kada se takva potreba ukaže, to moglo da po ko zna koji put postane tema dana i baci u zasenak neke druge, mnogo važnije probleme ?

laki , 15/06/2009, 22:53
Bruka i sramota za vlast i drzavu.Prestolonaslednicima se sve placa,a Jovanki nista.Nema cak ni dokumenta kao da je klosar,a ne zena bivseg predsednika.Cega se vlast boji? Resite joj status i to uz sve drzavne pocasti koje joj po svim pravilima pripadaju jer nema nista od imovine i ne samo to nego i dostojnu penziju.Zena predsednika koga je postovao ceo svet pa i ministar inostranih poslova Vuk Jeremic ga pominje,a zena mu sedi godinama bez grejanja i osnovnog za zivot.Stvarno smo mi neka cudna i pogana drzava.To je nasa istorija i ne mozemo je izbrisati.Ministru Rasimu Ljajicu svako postovanje.

Dane Orlovic, 15/06/2009, 22:55
Zar su moguce ovakve gadosti u postupanju prema zeni uopste,a posebno Jovanki partizanki,koja je kao mlada devojka se pridruzila ostalim Licinama da brane narrod od ustaskog istrebljenja Srba u Hrvatskoj !Da ne spominjemo kao prema supruzi sefa drzave !I to su ti ,bre,neki vajni komunisti,bez imalo covecnosti i prema svojoj bivsoj drugarici po toj prripadnosti.Ko je vaspitavao ove divljake kojisu se tako besomucno zivljavali nad nedacama koje su cinili Jovanki.Zato je taj necovecni sistem morao i propasti !To je bre sramota i za drzavu.U normalnoj drzavi za najmanje maltretiranje nekog ide se u zatvor !Gospodjo Jovanka,vi ste herojski izdrzali toruru ovih ne ljudi zbog kojih Srbija mora da se stidi !Pa onda nije ni cudno kako su se komunisti nad svojim drugovima komunistima izivljavali na Golom otoku,Padinskoj Skeli i drugde,kad se sad izivljavaju na supruzi svog sefa partije.Tesko se je sebi predstaviti kolika je ovo niskost u maltretiranju cak i svojh bivsih drugova i drugarica po partijskoj liniji !

Kragujevcanka , 15/06/2009, 22:55
Sa zadovoljstvom sam procitala ovaj clanak.Gospodin Ljaic je veliki covek.

alko alko, 15/06/2009, 22:56
da nije zalosno bilo bi smesno

Gojko Bura, 15/06/2009, 23:02
Kakvi smo mi to narod? Dali mi iste postujemo ili dali mi ikoga postujemo i uvazavamo? Izgleda nikoga pa cak ni sami sebe. Vec postujemo svakog onog ko nam laska plesce po plecima i kao naziva nas prijateljma, i ako nam nije prijatelj. Takve uvazavamo, jer tu osecamo da postoji nesto sto nam moze koristiti. E pa nek nam je na cast i sramotu da i proslost za vreme Tita ne postujemo vec pljujemo i gazimo, jer je to bilo vreme u kojem smo dobro ziveli ma kakav je poredak bijo. Ipak je to vreme deo nase proslosti koju isto treba cuvati kao de istorije, koje se treba secati jer se moze ponesto i nauciti. S druge strane otkud ikom pravo da neko nekog zlostavlja zbog vremena u kojem je ziveo i radijo. Mislim da svako ko pljuje po svojoj proslosti i omalovazava bilo koga, nezasluzuje nikakvo postovanje a jos manj da ga drugi postuju, ma ko to bijo od politicara ili obicnih ljudi. Svi smo mi od krvi i mesa.

Marko Licina, 15/06/2009, 23:07
Milis Kikic-cudi me tvoje reagovane;“ima vaznijih problema…..“,zar postovanje ljudskog dostojanstva,ponasanje ovakvo prema zeni,neresen penzijski statut,bespravno lisivanje licne imovine,vise nego divljacki odnos prema zeni,borcu,supruzi sefa drzave,neresen statut penzijski itd. Ova bezobzirnos u nepostovanju ljudskih prava.Pa gde smo to mi rasli,konas je vaspitavao da mozemo trpeti ovakve stvari i odmah ne reagovati !bez obzira ko diktirao ovakav odnos prema Jovanki i time prema cuvenoj lickoj srpskoj porodici Budisavljevica !

Prof.Mr. Petar Jovanovic, 15/06/2009, 23:21
A sta bi sa Dacicevim obecanjem za Licnu kartu i Pasos Drugarici Jovanki?

N.M. , 15/06/2009, 23:30
Skoro tri decenije! A čitavo vrijeme drugovi pa gospoda su uživali u luksuzu, njihove gospoje mijenjele sve bolje i bolje stanove umjesto da okreče postojeći, za smiješne svote otkupljivali vile na ekskluzivnim lokacijama, vozikali ih šoferi i čuvali tjelohranitelji. Donijeli su i posebne zakone o svom penzionisanju i penzionerskim privilegijama. Samo izrazito jaka ličnost, kao što je to Jovanka Broz, mogla je kroz sve ovo očuvati svoje mentalno zdravlje.

Jovan Svilar, 15/06/2009, 23:31
Zalosno je i bedno sto se ovako odnosimo prema g-dji Jovanki Broz.Nije ona to zasluzila.Bila je supruga Tita,svoju ulogu je odradjivala korektno.Medjutim tamo neki „titici“ su hteli da „zastite“ Tita od nje.Izmisljali su razne razloge,situacije i lepili etikete i toboze stitili Tita od njegove supruge /taj Dolanc,Ljubicic i sl.pripisujuci sebi „zastitnicku“ ulogu.Licno sam slusao gen.Kadenic Rahmiju koji je iznosio,jednom prilikom /u jednom drustvu/ da je on bio zaduzen od tadasnjeg CK SKJ kao predsednik komisije za Titovu zaostavstinu i da je tada Jovanka napustila Beli dvor bez icega.Pre smrti Tita nisu im dozvolili ni da budu zajedno,sramota tadasnjeg rukovodstva. Inace licno sam ponosan sto je Jovanka po majci Milici od Svilara /po nadimku Rasici/ iz s.Pecani,Lika.Kazu majka Milica je bila vrlo Inteligentna,otac Mihovil-Mico natprosecno inteligentan covek,kao i drugi cl.porodice /pok.brat i dve rodjene i jedna sestra po ocu/.I po ocevoj i majcinoj strani je bilo vrlo uglednih i ucenih predaka-rodjaka /prote,lekari,studenti u Rusiji i ucesnici Okt.revolucije,listom ucesnici u NOB-i/. Ipak se mora priznati da je bila velika dama,po odnosu,ponasanju,kako onda,tako tada i sada,krajnje dostojanstvena i ako ponizena.Zalosno sto snosi tolike posledice i neuvazavanje.Valjda sadasnje drzavne institucije mogu pomoci da joj bar buducnost bude dostojanstvenija.Nemojte je vise omalovazavati i ponizavati,udostojite je.To bi bilo i ljudski i humano.Dosta je snosila posledice koje nije zasluzila.I dalje se nedaj JOKO, u genima nam je drzanje do ponosa i dostojanstva.

spomenka , 15/06/2009, 23:35
Nama ne trebaju neprijatelji, sami sebi zlo i sramotu nanosimo. Ko ce DANAS da se uzdigne i ispravi greske proslosti?

Ана , 15/06/2009, 23:42
Не ради се о Енвер Хоџи (албанском председнику) већ о Фадиљ Хоџи (функционеру са Косова и Метохије). Расим Љајић је направио диван људски гест својом посетом али потребно је рећи да му је то била и обавеза, као ресорном министру за људска права. Нејасно је зашто и коме, на основу ког закона и у којој то процедури, Јованка Броз „мора да се јавља“ и да тражи дозволу за своје слободно кретање. Опет та ДБ и опет неки прљави послови. Да ли смо то у тамном вилајету ? Сада би надлежни органи требало све то да испоитају и да јавно објаве: Ко је спроводио терор над овом госпођом све ове године и зашто ? Ако хоћемо у Европу, онда морамо да поштујемо Универзалну Декларацију о људским правима, Уједињених Нација из 1948 године, чији смо потписници. Французи су такву декларацију донели још 26.08.1789 године. Мало каснимо, зар не ?

Maja , 15/06/2009, 23:47
Meni puno toga ovde nije jasno.Kao prvo kako to gospođa Broz s obzirom da potiče sa KiM nije uticala na svog supruga da dozvoli srpkim izbeglicama da se vrate svojim kućama.Pretpostavljam da među njima ima i njene familije….

sramota bre, 15/06/2009, 23:55
Nicim ne moze da se opravda ovakvo ponasanje prema gospodji Broz. Sramota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DJ Hill, 15/06/2009, 23:55
Postoji li neko ko bi nama obicnim smrtnicima mogao konacno da kaze zasto se drugarica Jovanka sve ove godine drzi u kucnom pritvoru. Meni taj pritvor izgleda identican sa onim u kojem je bila Dafina Milanovic (vlasnica „Dafiment Banke“) a po svemu sudeci ona je znala za neke mnogo velike tajne. Da li mozda i drugarica Jovanka takodje cuva nesto mnogo vazno sto bi moglo da „uzdrma“ nekog gore ? Kako stvari stoje, ako je to tacno, to „nesto“ smeta svim drustvenim uredjenjima za ovih poslednjih 35 godina – komunizmu, socijalizmu, divljackom kapitalizmu. Koji li su pravi razlozi ?

Marija , 15/06/2009, 23:57
Sta se cudite! Pa vecina ovog naroda je birala upravo one koji nisu nista bolji od onih pre njih.Sramotan je takav odnos drzave koja se jos naziva i demokratskom da se tako odnosi prema bilo kojem gradjaninu i da ne postuje ni vlastite zakone ni medjunarodne propise o ljudskim pravima.Svaka cast ministru Ljajicu, ….

igor , 16/06/2009, 00:09
Ko bi reko da su Nikola Tesla i Jovanka Broz u nekoj rodbinskoj vezi dal je iko to znao dosad ?…Steta sto Jovanka ne progovori o nekim drugim mnogo vaznijim stvarima koje su se desavala dok je bila first ladie nego o privatnim. Ipak za njeno medijsko otsustvo sama je kriva ,al joj je ipak treba skinuti kapu ,vidi se da je snazna i hrabra zena i sramota za nas sto ovako postupamo prema njoj i ne samo prema njoj

Zoran , 16/06/2009, 00:16
Da li je dolazio Enver ili Fadil da joj preti nije mnogo vazno. Vazno je da je sramota da se vlasti tako ponasaju prema bivsoj prvoj dami Jugoslavije.

Miloš Kikić, 16/06/2009, 00:18
@ Marko Ličina : Zašto se meni obraćate?Takav tretman je gospođa Jovanka doživela i dan danas doživljava od, za njenog pokojnog supruga,naših najboljih sinova naroda i narodnosti i njihovih potomaka, sve samih proverenih i od njega lično odabranih kadrova, a ne od mene koji sam bioi ostao samo običan redov u njihovim redovima. Mislim da pre svih treba da okrivimo pokojnog gospodina Broza(jer i on bi danas bio gospodin da je živ)zbog njegove loše i pogrešne kadrovske politike zbog koje svi mi, a ne samo gospođa Jovanka, i dan danji ovako patimo.

Dragan,BGD , 16/06/2009, 00:26
Dovoljno je da se procita delic ispovesti Jovanke Broz pa da shvati sta su kod nas radile a nazalost rade i danas pojedine sluzbe.Krajnje je vreme da gradjani Srbije saznaju ko je kriv za njenu sudbinu,ali da to opet ne budu samo Slovenci i Hrvati.I taj ko je kriv ili vise njih treba da odgovaraju za njen unisten zivot u poslednjih 30 godina.Nadam se da neki „mudraci“ nece i za ovo optuziti Nemacku,SAD,Vatikan,masone,Vitezove Okruglog stola,Jogi letace…

nikola , 16/06/2009, 00:26
Ne mislim da bilo koga treba kinjiti i maltretirati. Ipak memojte me terati da lijem suze nad Jovankinom sudbinom. Iz Svake kuce u kojoj su Jovanka i njen suprug DIKTATOR i arhi-Srbomrzac boravili posle rata, vlasnici su IZBACENI i doziveli su daleko crnju sudbinu nego ona. Takvih slucajeva je bilo na HILJADE. Za njen slucaj se kaze „zaigrala mecka i pred njenim vratima“. Svi koje ona pominje da su je maltretirali su nakot sistema ciji je tvorac njen bivsi suprug-diktator. Dok je bila na vlasti i kruzila svetom luksuznije nego engleska kraljica, sve to joj nije smetalo. Takodje, svog srpskog porekla (kao i mnogi drugi komunci) nije se secala dok je DIKTATOR BROZ spremao sve sto se desilo u poslednjih 20-tak godina. Odmorite me i od Jovankinih kojestarija i od matorog Broza.

Zare , 16/06/2009, 00:28
@ Milos Kikic. E moj gospodine Kikicu. I dan dans 29 godina nakon Titove smrti Vi patite zbog njegove politike. Patimo zbog politike onih koji su dosli posle njega koje on nije ucio da se tako ponasaju vec su oni to sami izabrali. Titu je ceo svet na sahranu dosao a Milosevica su u lancima u Hag odveli

mali mrav, 16/06/2009, 00:36
jovanka je karijerista kome je propala karijera. Sto je tako drze ne znam ali oni znaju i to vrlo dobro. A narod da je malo pametniji znao bi da se u dvorskim igrama desava da neko i opasno izgubi. Mogli bi pisci kometara i novinari da pozale i sav onaj narod koji je izginuo i ostao bez icega a ne samo Jovanku. Ipak je i ona igrala u djavolskom kolu koje je mnoge zavilo u crno. Zar su to Srbi zaboravili? Ocigledno nije umrla od gladi a mozda joj je nekad i bilo hladno. Sigurno nije jedina. Mnogi srpski penzioneri nemaju para za mleko pa je zato mozda logicno da Jovanka nema ni za kola da je odvezu po mleko. Sigurno je vise zasluzna kao potomak i rodjak Tesle kojim se sad kiti a verovatno ne zna ni sta je veliki covek pronasao nego svojim „radom“ u Belom dvoru!

Petar Milic, 16/06/2009, 00:47
A da li je svima vama koji ste tako zabrinuti za Brozovu suprugu ikada palo na pamet kako i gde su ziveli svi oni koji su isterani iz tih kuca na Dedinju od strane Jovankinih saboraca. Bas me zanima da li se ona brinula za njihovom sudbinom za onih pedesatak godina dok je bila komunisticka „prva dama“. Zabrinuta gospodo, nova i stara trvenja medju komunistima u Srbiji se o vasu glavu obijaju a vi pri tome ronite suze za njima. E moja pusta Srbijo!!!

Boško , 16/06/2009, 00:48
Ne grešite dušu,ljudi,okrivljujući komuniste za ovakvo postupanje prema Jovanki Budisavljević Broz.Svi su oni izginuli i uredno likvidirani u ratu i iza rata,a oni koji su kasnije gospodarili ovom(i onom)zemljom su razne kategorije vucibatina koje su gledale samo svoj interes(isključivomaterijalni).Ne smatrate valjda Kardelja,Bakarića,Fadilja Hodžu komunistima!Čudim se ovima novima koji se izdaju za državnike,ali,kad bolje razmislim,sve se to ispililo iz njihovih šinjela.

Американац , 16/06/2009, 00:56
„Maja , 15/06/2009, 23:47 Meni puno toga ovde nije jasno.Kao prvo kako to gospođa Broz s obzirom da potiče sa KiM nije uticala na svog supruga da dozvoli srpkim izbeglicama da se vrate svojim kućama.Pretpostavljam da među njima ima i njene familije….“ од свих коментара једино је овај нормалан и на свом месту! сви остали што се сажаљевају на ту жену су тотално запоставили шта је та жена радили и шта није радила а требала је!

laky , 16/06/2009, 01:01
Ovaj feljton treba objavljivati UPOREDO sa feljtonima O DRAZI i o Masovnim streljanjima nakon oslobodjenja , pa tek onda donosi neki SUD? laky

bogdan basaric, 16/06/2009, 01:03
Svi navedeni savezni funkcioneri,su zajedno sa jos nekim saveznim i republickim zaverenicima,unistili staru Jugu. Sada se vidi da je i Tito jos za zivota,bio zrtva,slicno kao i njegova udovica.Hvala Rasimu Ljajicu,za koga cu od danas uvek glasati. Ovde nije rec,o tome sta su partizani radili u toku i posle rata,vec o zlocinu protiv mira,koji su isplanirali i ostavrili Titovi najblizi saradnici. Dolanc je bio,sef tajne policije,koja je drmala drzavom i to je najmaracniji period evropske civilizacije. Bilo je mnogo politickih ubistava sirom sveta i razlicitih kriminalnih usluga,koje je sluzba perfektno radila. Posto je Jovanka Broz,rodjena Budisavljevic,stara osoba,valjalo bi,da nadlezni pozure u ostvarivanju njenih gradjanskih prava,na koja i suvise dugo ceka. Po svemu sudeci,blizi se dan kada ce „zaverenici“ protiv svih naroda bivse Jugoslavije,poloziti racune,za sva nedela koja su nam organizovali.Kroz gorku sudbinu Jovanke,moze se sagledati,sav nas sveukupni uzas,koji preti da nas ponisti kao narod.

Stanislav Kalenic, 16/06/2009, 01:25
E paz’te da ne izgubim san oko ove srceparajuce price. Neki od nas su celog zivota tako morali pod komunistickom chizmom sa maleterom koji otpada pa donosi ugalj, pa trpaj u podru pa svakog jutra u 5 pre nego sto deca ustanu idi u podrum (ako si srecan da imas i drva i ugalj) da se nalozi kaljeva pec, dok su drugi ziveli u Belom Dvoru koji nije nikad bio njihov. Izvinite ali meni je zalije mojih roditelja i dece nego Vas. Vi ste barem nekad ziveli na visokoj nozi a mi NIKADA.

Opet!!! , 16/06/2009, 01:41
Gubitak ugleda i novca , koji su joj (i njenom suprugu)’okolnostima‘ pripale , nezasluzeno , su naravno pogodili g-dju Broz. Pre sesdesetak godina nasla se na pravom mestu i u pravo vreme. Sada nije ni mesto , ni vreme, da se njome bavimo , kao da je maloletna. Sta je radila tri decenije ? Radila je isto kao i one prve tri – nista. Da je svake godine napisala po jedno pismo , sanse su bile da jedan od trideset primaoca , odgovori pozitivno i sredi joj zivot , posto nije to umela sama da uradi – naviknuta da se drugi njome bave. i, ne krivite nas Srbe za njene nedace , imamo mi vecih briga i problema koje nam je ostavio u nasledstvo njen suprug.

misljenje , 16/06/2009, 01:54
Ne podrzavam ovo sto su uradili Jovanki Broz ali dajte kad je ona zivela u luksuzu nije brinula kako zive ljudi kojima je mnogo gore nego njoj. I bilo i bice.

Matija , 16/06/2009, 02:03
Da li se „drugarica“ Jovanka Broz (Budisavljevic) pita cija je ta „porodicna kuca na Dedinju“ u kojoj ona zivi i da li se ona pita gde zive (ako zive) bivsi vlasnici? Kakav je bio opis „radnog mesta“ „drugarice“ Jovanke Broz, da ona trazi penziju? Zasto se „drugarica“ Broz ne preseli u „porodicnu“ kucu druga Tita u Kumrovcu, (ako je to zaista bila njegova kuca)? Kakav dom nude „drugarici“ Broz, razni „Titovo gradovi“ Titova Korenica, Titograd, Titovo Uzice, Titov Veles,..? Sta je konkretno „drugarica“ Jovanka ucinila za „srpstvo“ i republiku Srbiju na svom „radnom mestu“? Interesantno je da je i rodjak „drugarice“ Jovanke Broz (Budisavljevic) Nikola Tesla prezivljavao zadnje dane u jednom bednom hotelu u Americi od „pomoci Vlade porobljene i napacene Srbije“ (koju on nicim nije zaduzio izuzev jedne nategnute posete, iako ga mi uporno svojatamo ) i nadjen je mrtav na pravoslavni Bozic 7-I-1943.

Dusanka Stankovic xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx, 16/06/2009, 02:10
Hvala Vam Gos. Budisavljevic da ste konacno progovorili ili hvala Politici da je pocela da pise istinu. Ovo je potrebno zbog nase dece i buducnosti samo jedno kada dajete imena licnosti kazite gde su danas i kako zive, jer ocito je da su se dobro nafatirali od novca koji je namenjen za Gos. Budisavljevic.

Stula Nikola, 16/06/2009, 02:13
Bruka i sramota za nas Srbe ne samo za one u Srbiji vec i za one izvan nje. Da li je moguce da se nekada prva zena tadasnje Yugoslavije tretira poslednjih nekoliko decenija kao sto je tretirana Jovanka Broz? Sta to Jovanka Broz zna da je sve te ljude predstavnike drzave navelo da je tretiraju tako kako su je tretirali i izolovali od ostatka sveta? Meni je prvo kao coveku a onda kao Srbinu veoma zao sto se sve to tako desilo. Pa zar sve ovo vreme nije mogao da se nadje bar jedan covek koji bi joj iz humanih razloga pomogao a ne uvek davao prazna obecanja. Mi Srbi moramo da naucimo da postujemo velike licnosti. Moramo poceti da zivimu u sadasnjosti kao i sav svet a ne i dalje u Drugom svetskom ratu ili ti mozda Nato agresiji na SRJ itd. Moramo prestati da se svadjamo i mislimo zlo drugome i moramo poceti voleti svoga bliznjega kao samog sebe jer je tako i Isus Hrist pisao i propovedao. Jos jednom voleo bih da jednoga dana Jovanka Broz izadje u javnost sa svim najvecim pocastima koje je i zasluzila. Postovana Jovanka Broz zelim vam da se ove godine zavrse svi vasi problemi i zeli Vam sve najbolje u buducnosti.

Matija Soskic, 16/06/2009, 02:27
Ovakav tretman gospodje Broz koja je posle Titove smrti ostavljena da se bori za goli opstanak je sramota za Srbiju. Svaka cast Rasimu Ljajicu, koji je postupio kao covek i prvi se nasao da joj pomogne.

Стефан Стојков, 16/06/2009, 02:40
Највећи скандал од свега је што се опет медијски актуелизује питање Јованке Броз, која се великим делом свога живота науживала разних права и бенефиција,а могли бисмо слободно рећи и да је била део ондашње југословенске-комунистичке елите која је била недодирљива због разноразних статуса које су појединци чланови те елите имали у односу на Тита. Поред свих патњи и страдања наше државе и народа полемисање и јавна актуелизација овог проблема је скандалозна и срамна.Јер је хтело се или не то прихватити и сама Јованка објективно одговорна за стање у коме се налазимо јер је била део антисрпске елите!Њено башкарење по туђем и имовинско правно не регулсианом статусу непокретности у којој обитава, независно од тога што није титулар права својине је ни у чему не оправдава. Изглде да је и она мислила да Тито стварно никада неће умрети и да ће престати да влада!

djuro lastovic, 16/06/2009, 03:12
Eto ljudskih prava? Kakva bre ljudska prava? To je kapitalisticka izmisljotina da narod iz komunistickih zemalja privuce na svoju stranu i rasturi sopstvene drzave! Idi probaj da izmenis politicki sistem u Americi, pa da vidis sta su prava i kako biju braca policajci! To je zvaka za narod da moze da blebece koliko kod oce ali nikom (vlasti i kapitalizmu) da ne naskodi!

s druge strane , 16/06/2009, 03:15
Pa jel ona osudena za kakav zlocin da mora dopust za izlazak iz kuce da trazi!? Pri tom ni jedna vlast do sada da stane na kraj ovoj torturi nad neduznim ljudskim bicem!? Sve sto se u staroj Jugi steglo, razgrabilo se. Bilo i ne ponovilo se, al‘ red bi bio da se sada Jovanki pristojan zivot obezbedi.

Bianca , 16/06/2009, 03:31
A ova „Evropska“ vlast sve od 2000, kao da nije znala nista o tome. Ljajic je intervenirao u ime ljudskih prava, i zalosno je da je osoba, koja je ikona historije Balkanskih prostora dozivjela da se netko zabrine o njoj, kao humanitarnom projektu. A gdje su bile sve prijasnje vlade, i tko je profitirao svih tih godina od budgetskih stavki namjenjenim odrazavanju Titove udovice i njezinog smjestaja. Da li ce biti istrazivanja? Nadam se. Izgleda da je svima odgovaralo da ona nestane iz javnosti. Da se ljudi nebi potsjetili da im je bilo itekako bolje u onoj „truloj“ drzavi. Ona je nezgodan zivi spomenik, i taj spomenik se je morao sakriti od javnosti, bar za neko vrijeme. Ali tu govorimo o Licanki, osobi koja zna tko je, i gdje su joj korijeni. I tako je prezivjela, dok bi drugi vec davno izgubili zelju za zivotom. Biti ce vise nego zanimljivo pratiti slucaj. Da li ce biti istrage? Ili ce se sve opet zamotati u prigodne farse? Nadam se samo da ce novinari od sada zasluziti da se zovu novinari. Jer ako opet izgubimo kontakt sa Jovankom, progutati ce je mrak zauvjek.

Ненад Џодић, 16/06/2009, 03:51
Свака част Расиму, али Румуни су били паметнији. Зато су сада у ЕУ.

Jurij , 16/06/2009, 03:52
Taj brak sa Brozom je nekozumiran. Politicki brak i nije brak. Ona je slobodna osoba a ne ztvorenik ali se odlucila da se bavi politikom…

Rajko od Zmijanja B., 16/06/2009, 04:06
Gospodjo Broz! Zao mi je svake osobe koja pati!?Sta ste vi mogli pomoci svom narodu u Krajini,BiH i Kosovu? Logicno, vrlo mnogo. Niste? Ako vas nikada nije poslusao muz „Bivsi Austro-Ugarski ratnik koji je ubijao Srbe u regionu Sabca,srpski ubica i likvidator preko ustasa u Jasenovcu, Ljevce Polju,Golom Otoku, jamama po Hercegovini, sremskim frontom itd, itd..“ Sta da kazu srpske porodice koje su zrtve vas dvoje i ostalih oko vas? Molim vas kao bivsu Srpkinju koja je izdala porodicnu tradiciju, predke, pomozite licnim svedocenjem o istini i nista drugo.Nasi neprijatelji se boje samo istine.Ona je ta koja moze da skine ovu silnu belosvetsku ljagu sa naseg izmucenog naroda.Vi ste to doziveli licno, sami ste naveli kljucna imena koji su sa vama tih godina kontaktirali i doveli vas u taj status mucenice.To je zato sto ste po rodjenju Srpkinja, a po opredeljenju….???? Oglasite se gospodjo…..

Olga , 16/06/2009, 05:15
Zasto su joj to uradili? Sta je bila njena „krivica“? Sta je sprecavalo ostale da joj pomognu ( politicare koji su dosli posle, Savez boraca, sadasnje vlastodrsce,…). Da li se razocarala u ideju komunizma kad je videla sta joj rade „drugovi“ i sto rece neko „najbolji sinovi naseg naroda“. Sta god da je jedna stara zena ne zasluzuje takva izivljavanja.

Jadna Joka , 16/06/2009, 06:19
Ocigledno su je mucili i ispastala za sve ono sto je uzivala, putovala, i luxuzirala, zaomije ove komunisticke bake, ali i mog oca koji je proveo u Njegosevoj u PA, sedam meseci zato sto je 62 opsovao Yu i diktatora, a mi male devojcice dodjemo iz skole i padnemo na krevet od gladi, otac u zatvoru, nema ko da nas hrani. Nije ona tj. Joka kriva toliko kao sto su titici bili krivi, Joka je bila robinja brozu, lepotica sa sela, (Nasla se vila ucem nije bila) i jedina joj je briga bila da zadovolji i pazi broza, i to je radila, pa makar i po stetu Srbije, sve je proslo ali on mili visnji gleda odozgo. Zao mi je sto nije umesto nje diktator i njegovi dzukci platili cenu, nego eto jedna zena koja je bila zeljna slave, putovanja, raskosa. Treba upitati licane i njenu rodbinu sta je ova prva dama uradila za njih? Ipak je Bog pogledao, jos uvek je zdrava, i ziva.

Mila Maric , 16/06/2009, 06:54
Bila je tadasnjem vrhovnom kadru Slovenaca,`rvata i Makedonaca „Trn u oku“ sto je Srpkinja pa jos Prva Dama i za njih. Jedva su docekali da je ponize a preko ponizenja Jovanke ti koji su „senili“ Titu zbog svoje koristi pokusali su da ponize Srbe (sad nam se opet ulizuju neki novi…videcemo kakvi su). Ko nam je kriv sto su im tada to dozvolili, ipak to govori o njima. Ali… tu postoji jedna teza stvar ko je tu gori pretstavnici nabrojanih nacija u biv. Jugoslaviji ili neki tada rukovodeci Srbi koji tako nesto dozvolise i zasto su to dozvolili.Dzaba je svima njima Jovankinim muciteljima, Jovanka je bila Prva Dama Jugoslavije. Tito je vazio za velikog estetu.Izaborom lepe hrabre, otmene Jovanke Budisavljevic,moze se u to verovati. Jole nas je sve dostojanstveno reprezentovala u celom svetu. U toku svoje golgote u prethodnim decenijama nije se ponizila i to je dostojanstveno nosila na krstu svog zivota, kao sto je umela i u otmenom polozaju Prve Dame. Znali su pre nas njeno poreklo organizatori njene golgote pa joj je i to doprinelo stradanju.Prica da je Jovanka mogla uticati na Tita u politickom smislu ne u korist Srba,vec da se ne nanosi steta Srpskom narodu, moze biti za verovanje samo za naivne ljude. Pricalo se tada da je pokusala,a sta prica kaze da se desilo nije moje da iznosim, pre nego Gos.Jovanka progovori i o tome (ako nadje za potrebno). Znam da se pricalo da je Tito voleo i do kraja zivota postovao svoju suprugu Jovanku. Tacno je da se tada u narodu pricalo da je izbacivanje Jovanke na neljudski nacin iz doma gde je zivela sa suprugom sve bilo organizovano u reziji Staneta Dolanca. I eto i Jovanka sada to iznosi. Narod nacuje sve. Ne znam da li Gos.Jovanka moze posle prezivljenog od mnogih,verovati ljudima i kad joj dobra cine. Nadam se da danas nema razloga da ne veruje i da nece biti po onom: „Da mi kazu da je mlijeko bijelo ne bih im vise vjerovao“. Pozdrav Gos. Jovanki i svima.

Mirjana Podkrajac, 16/06/2009, 07:12
Ne znam odakle da pocnem!Rec sramota je vec vise puta koristena mada ne dovoljno za ovakvo ponasanje vlasti „posle Tita“;I da nije bila „zena predsednika“ pa „Titova udovica“ vec obicna“zena“ radnika poljoprivrednika penzionera sustera bravara i…zasluzila je da nasledi penziju umanjenu za 30%!!!Posle ovakvog saznanja ko je bio glavni akter njenog preseljavanja i“zastite“ dodje mi da paranoicno konstatujem da joj se to sve desilo jer je ponosna Srpkinja .U glavnom najvise razumevanja za Jovanku je imao Rasim!Dacic ima preca posla da da drzavljanstvo Adrijani !!!Sta ce Jovanki licna karta svi znaju ko je ona a i licne stvari su joj uzeli !A o M.Markovic Milosevic samo to da je i ona UDOVICA i da se ne zna ko je njen partizanski tata!!!

Radomir Reljic, 16/06/2009, 07:20
Izuzetno postujem starije a skoro da i sam sebe mogu da podvedem u tu kategoriju.I sam sam svedok istorije,proslosti,sadasnjosti i mnogih licnih zlih sudbina.Medjutim,autorica Nada Torlak na potpuno tendeciozan nacin zeli da napravi jedan serijal ne ulazeci u stvarne uzroke:1.Jovanka Broz je supruga pokojnog predsednika bivse drzave SFRJ a ne predsednika Srbije.2.Bivsa drzava je zivela jos 12 g posle smrti svog vladara i ni jedno savezno rukovodctvo nije htelo da resi njen slucaj(njihova obaveza).3.Tito je svoju suprugu sve do svoje smrti stavio u status kucnog pritvorenika i po sopstvenoj odluci je razvlastio od svih prava na njegovo nasledstvo.4.Tito nije imao platu(vladar) i ne postoji zakonski osnov za dodelu penzije.Zato joj je dodeljena apanaza(zamena) u visini penzije koju bi imala supruga predsednika Srbije,kao i druge prinadleznosti.5.Posledica njenog statusa je njena licna bracna drama,ne postojanje zakonske ragulative…6.Gospodja Broz i autorica teksta pokusavaju osgovornost svaliti na drzavu Srbiju(pretendent nasledstva SFRJ) iako se ono resava sukcesijom.Jovanka Broz je gradjanin Srbije,ponudjeno joj je resenje po tom osnovu ali ga je ona odbila trazeci prava koja joj sleduju po osnovu udovice predsednika SFRJ.7.Jovanka Broz je svedok mnogih odluka cije su posledice katastrofalne po sve nas a pogotovo drzavu Srbiju.Vlasnik je mnogih istorijskih tajni koje ona krije kao zmija noge.Razumem licni dignitet i dostojanstvo ali je stvar od izuzetnog javnog znacaja.Tendeciozno je i od nje i od autorice sve to strpati u sudbinu jedne pacenice,skrivajuci uzroke svega toga i time nanositi moralnu stetu citavoj drzavi.Licno saosecati ili ne?Ljudski da ali sve ovo je nesto sto je puno vise od toga.Citajte medije kod bivse nam sabrace i shvaticete posledice takvog pristupa ovoj temi.

Kaodaje Vazno, 16/06/2009, 07:36
Regulisanje situacije Jovanke Broz, informisanje o stanju u kojem zivi, rasvjetljavanje misterije groba Draze Mihajlovica itd. – ovo su neki potezi Tadiceve vlade koje zaista pozdravljam. Ne treba nikada da se povedemo strastima dnevne politike koje ce nas voditi u nase omiljene krajnosti zvane slijepo poltronstvo i odsustvo svakog postovanja za bilo koga i bilo sta.

Kad prodari savest ni drugovi ne pomažu, 16/06/2009, 07:44
Stanje ove kuće je istovetno sa stanjem naše države koju je veličanstveno vodio njen nezakoniti muž, poznat pod pseudonimom, tito. @laki: Karadjordjevići su na svojoj zemlji, a ova gospodja je Ličanka i uzirpatorka, i drugarica onoga koji nam je uništio državu i mnoge generacije do danas zaglupeo i to još uvek radi. Vi ste odličan primerak. U svakom slučaju jedno stoji. Ko nas je vodio dobro smo i prošli. A ova baka ništa više ni bolje nije ni zaslužila. Zabela je za nju i njene jedino merodavno sredsvo i mesto stanovanja.

Radovan Sovrlic Cicko, 16/06/2009, 07:51
„Stvarno me rasplakase nad sudbinom „drugarice“ Broz! – Nerece „derugarica“ Broz a zasto su je izbacili iz kuce koja nije njena. Cija je to kuca u kojoj si zivela i u kojoj sad zivis drugarice Broz? Da li je on mozda izbacen oz sopstvene kuce i njegova deca? Tvoju kucu unistili Italijani i Ustase a vi komunisti otimate srpske kuce? Da li su deca onih koje ste vi i vasi komunisti izbacilvali na ulice u zimu 1945, imali gde da prenoce? gde da se ogreju? Gde da prespavaju. Nemislim da ste Vi licno to radili ali vasi komunisti. Zasto drugarice nisi zahtevala ili odvajala od plate pa obnovila kucu posle rata? – To sto su te tvoji proterali je samo ono sto su oni oduvek radili i drugima. Nista novo lopaovi naucili da kradu otimaju, pljackaju….a da zato nikom neodgovaraju. Evo i njihovi sinovi i unuci sada vrse pljacku imovine kje su im dedovi otimali. Sada oni to kupuju u bescenje i upisuju se kao vlasnici raznim muckama i kradjama. – Drugarice Broz, nije me Vas zao i ako ste u poodmaklim godinama. Mnogo su zla Srbima i Srpskom narodu naneli komunisti i partija ciji ste vi bili clan i koju stte vi zdusno podrzavali. – Mnogo zle krvi ste prosuli medju Srbima komunisti i njihov vodja Broz. – Sda ste se setili vaseg porekla sa Kosova ? Da li ste se secali porekla 1945 -1946 kada je vas muz zabranio povratak Srba na Kosovo? Da li ste se tada zapitali kako je tim vasim zemljacima sa Kosova drugarice Broz?

Katarina Solomon, 16/06/2009, 07:51
Puno toga je obavijeno velom tajne.Vlasnik tih tajni je sam davalac intervjua.Zloupotrebljavajuci jedan nereseni licni status,ne ulazeci dublje u same uzroke samog,koristeci ekskluzivnost teme,autorica teksta pokusava da napravi jednu seriju intervjua nanoseci moralnu ljagu sopstvenoj drzavi.Pristup je potpuno tendeciozan.Zaboravljajuci da je g-ja Jovanka Broz udovica predsednika bivse nam Yu i gradjanka sadasnje drzave Srbije.Ne zelim da detaljno elaboriram temu.Veoma je bitno,pogotovo zbog mladjeg narastaja,da se problem objasni i javnost ne dovodi u zabludu.Moguce je vec naslutiti svu stetnost ovakvog nergumentovanog(povrsnog) pristupa.Stampa susedne nam bivse brace vec odise zlobnim komentarima.

Licanin Ljeskovac, 16/06/2009, 07:58
Verovatno postoji razlog zasto su to radili,znala je ona puno toga sto nije za nase usi.Zato su je i sklonili od njega pre smrti.

mileta nikolic, 16/06/2009, 08:11
Aman dosta vise o njoj.Mucno je vise lamentirati nad sudbinom Jovanke Broz.Dosta vise,ona je istorija.

исак аврамов, 16/06/2009, 08:12
Јадна Јованка. А још јаднија породица Михаиловић која је после убиства главе породице остала без ичега. Баш јадна Јованка …

Maksa , 16/06/2009, 08:14
Vole Milos da okrivi Broza pa makar i ovom prilikom…nema veze…a Broz ako je i izgledao kao „gospodin“ za sve godine svoje autokratske vladavine nije stekao koliko danasnja gospoda za samo nekoliko godina demokratije…sto rekao veliki mislilac i bivsi predsednik SAD G.W.Bush: Neke ljude mozete varati neko vreme, neke ljude ne mozete varati…..ali poenta je da sve ljude ne mozete varati sve vreme…:)

Dijana , 16/06/2009, 08:15
Kazete, optuzivali su je za gramizivost, zivot na visokoj nozi i skriveno bogatstvo, i zbog toga je kaznjena…. Pa 90% politicare stare Jugoslavije i ove nove Srbije, pa i citavog Balkana, zivi na taj nacin. Sta mislite, trebali bi i oni da idu u izolaciju i siromastvo…?

Srle , 16/06/2009, 08:17
Kad sam procitao ovaj JAD, najezio sam se i pitao da li je moguce?Godinama po nesto cujemo u vezi g-dje Jovanke ali to je bilo nedovoljno i nismo imali potpun uvid u POTPUNI RASPAD nase covjecnosti i svih nasih moralnih vrijednosti!Ovaj NAROD ne zasluzuje bolje, ovaj NAROD bira sebi vodje, ovaj NAROD sam sebi jamu kopa!Zar niko od bivsih komunista i od ovih sadsnjih komunista na vlasti da nadje toliko sredstava da zena ima normalan zivot?Nemaju vremena od preselenja iz jedne vile u drugu! Cudi me da se neki tajkun nije zainteresovao za njenu vilu i da je nisu izbacili i iz tog cemera i jada!Boze, gledaj sto radimo, budi nam sudija, sjetimo se Arcibalda Rajsa!Kuda ides, SRBIJO…

Tвртко , 16/06/2009, 08:26
Све је у доживљају стварности. Госпођа Броз је живела сама у најрепрезентативнијој кући у Србији, а онда је неко – следећи вероватно правила која су негде прописана – преселио госпођу у неку другу такође репрезентативну кућу која је захтевала одржавање. Пошто живи сама њој је било ужасно тешко да то одржава, а није јој било ни лако да се организује у свету који до тад није познавала. Како сад звати мајстора из огласа. Па то треба да уради Гардијски генерал, зар не!? Било је лакше осамити се. Многи људи тако раде. Знате, неко читав живот ради да би имао кућу па се не вређа кад схвати да мора да је одржава. Мислим да је лепо што сте се сетили госпође Броз, али њена прича је сувише „HOCH“ или „POSH“ или „NOBL“ да би била тема дана. Пошто је све у сакривено у личном доживљају стварности тако и ми треба да разумемо да је највећи проблем овде што је госпођа дуго живела сасвим сама након смрти мужа, а да је за време његовог живота живела је на највишем могућем нивоу на планети. То је изградило њу и и њен доживљај стварности. Иако сам сигуран да она износи уверења у која дубоко верује да су истинита – питање је колико је све то фактички истинито јер сви ти људи које спомиње су могуће радили свој посао на основу некаквих одлука или прописа – али те приземне ствари знају да буду тешке за схватити ако дуго дуго живиш на највишем нивоу. Зато њој није лако и зато је треба саслушати јер има пуно трагедије у свему томе.

Slobodan NK, 16/06/2009, 09:10
Moram da prokomentarišem ovakav bezobrazluk, koji se i nastavlja i da samo upitam. Za koliko državni tajkuni podignu velelepne dvorce, koliko stanova ima direktor,bivši, elektrodistribucije, koliko je podignuto novih vila na legendarnom Dedinju, ….? Za koliko to samo stekoše, čije su otimali i prisvajali da bi se izdigli (nidokle) u skorojevićke bogataše? Koliko je malo hvalilo da se staroj ženi omogući pristojan život? Kako je odvratno gledati ‚prestolonaslenika‘ Aleksandra kako se šepuri, a baš njegovii preci su preko Nikšića odnijeli sve poluge zlata bivše države. Toliko je bilo bogatstvo u zlatu da avioni od tereta nijesu mogli da polete pa su, na sreću nekih‘ morali po neki sanduk da izbace i po nekog od osoblja izostave. Bilo je i poginulih baš od tih sanduka punih poluga zlata. Umjesto da vrate blago danas im se klanjaju i vraćaju dvorčeve. G. (akademik) Mira ‚kupi‘ vilu na Dedinje (za koliko) i isto odnese milione….Kako su samo gramzivi? Šta je to odnio Broz, šta je prisvojila Jovanka, a kakve su mogućnosti imali? Da su imali moral današnjih političara bili bi vlasnici svega pa i naših života? G. Ljajić je humanista i preduzeće nešto, a gdje su drugi? Za koliko raznim Romima, koji zapale svoje kartonske kućice uz ’sliku i riječ‘ obezbijede smještaj dodvoravajući se Evropi -kako vode računa o ljudskim pravima, a imali g. Jovanka ljudskih prava? Da joj nije priroda dala da poživi duže zar bi izbila na svijetlo sva njena staračka samoća. Neka Slovenci uzmu odmah sve one milione što Jovanka ‚čuva‘ u inostranstvo (da ne zakasne). I još samo jedno. Koliko je ličnih dokumenata izdato da bi se kupili glasovi prilikom izbora, a glasa li starica Jovanka (možda će, kad joj izdaju l.k. ako je ikad izdaju). Sramota do sramote !!!

Aleksandar Mihailovic, 16/06/2009, 09:15
Kada normalan covek ovo procita mora da se zastidi drzave u kojoj zivi. Pitamo se zasto nas ucenjuju i ne postuju u belom svetu? Pa da li mi sami sebe postujemo i cenimo? Jovanka Broz je kao nekada prva dama Jugoslavije i supruga najpoznatijeg predsednika i najpostovanijeg u svetu svih vremena deo nase i svekolike istorije. Ovakvo sramno ponasanje drzave, koje su zapoceli, zalosno je to reci, pripadnici secesionistickih naroda i onih koji su rasturili Jugoslaviju, koje traje i do dan danas, je veliki blam i za ovu „demokratsku“ vlast. Jednostavno, sramota zbog koje smo sve dalje i dalje od Evrope.

Mirjanaa , 16/06/2009, 09:16
Srceparajući tekst. Nije u redu što je poslednjih godina živela tako kako je živela, no treba sve uzeti sa rezervom. Da li je sve baš tako kako ona kaže? Da li su ona i njen muž tu imovinu stekli poštenim radom ili su se nauživali na tuđem znoju. Treba gospođi postaviti pitanje zašto nije, a verovatno je mogla, ništa uradila za Srbe sa Kosova čiji je egzodus počeo dolaskom Tita na vlast. Koliko je nevinih ljudi stradalo samo zato što su bili pametniji i bogatiji od njenog muža?

Daca – BGD , 16/06/2009, 09:22
To što se dešava gospođi Broz je zaista strašno i nečovečno, ali negde i posledica vladavine njenog pokojnog supruga. Što je već neko prokomentarisao, ON bi i danas, da je živ, živeo i uživao kao niko, a to što je njega očigledno bilo briga samo za svoju zadnjicu i što nikog nije zbrinuo, po sistemu: POSLE MENE POTOP, nisu krivi građani ove zemlje. Sami političari, a posebno oni koji su izbacili iz kuće u Ustaničkoj 15, su izabrni od strane samog Tita, a političari, kako ti, tako i ovi današnji, gledaju kako da uštede na nekome, kako bi sebi novac strpali u džep. Ništa to nije novo. Što se tiče Rasima Ljajića, zaista čoveku svaka čast. Mislim, a gotovo sam i sigurna da na našoj političkoj sceni nema poštenijeg političara od njega. Na žalost, Rasim će i dalje posećivati gospođu Broz i nalagati da se popravi to i to, ali da li će se to i uraditi, ne znam, jer tamo sede nekakve Cice i Mice, a nad njihovim glavama razni plavi, riđi i crni, koji imaju drugih finansijskih apetita i nije im u cilju da nešto plate, već da naplate, a Jovanka im je tek pozitivni marketing kada zatreba, pa je tako zajedno sa pomenutim ministrom često iskoriste. I sada bih trebala da zaključim, ali zaista ne znam šta se može dodati, jer ovo nije kraj, ovo je tek početak, ali čega, to već ne znam kao da nazovem. Možemo da izaberemo da gledamo šta se radi ili da ustanemo svi skupa,…. P.S: Pitam se i možda otvaram neku drugu temu, šta se desilo sa nekim drugim suprugama, nekih drugih pokojnih političara? Da li i one žive u neuslovima, ili su ih pokojni supružnici zbrinuli? Defionitivno je moj zaključak da je Tito najveći, a možda i jedini krivac, što mu je supruga ovako završila. Nije mu bilo stalo ni do koga do sebe.

Misa , 16/06/2009, 09:24
@Misljenje. Ne znam na sta mislite kada kazete da nije brinula o onima koji nemaju dok je zivela u luksuzu.Ogromna vecina je zivela daleko bolje u ono vreme nego sada

Ako ovo moze da utesi, Jovanku , 16/06/2009, 09:27
Mi smo isto tako bili izbaceni. -popis stvari je nesao- nestali su papiri da je moj brat 9 godina radio u Agrokomercu s tim je nestala i otpremnina u vecem iznosi i dionice. I dan danas neko u njegove ime dize pare sa Sarajevske berze. On je optuzen za zlocine u Zvorniku gde je bio kad su mu bile 2 godine kod ujaka koji je radio u lokalnoj ambulanti.

Sasa 31 , 16/06/2009, 09:27
@mali mrav, @Opet!. Vi ocigledno, uz jos po neke komentatore, ne shvatate i ne razumete o cemu se radi. Ocigledno je da Vam je neka osvetoljubivost u prvom planu. Zbog cega? Shvatate li Vi, kako neko rece, da je Jovanka Broz deo nase istorije u koju je sebe ugradila mnogo vise nego svi mi zajedno? Shvatate li Vi, i jos po neki komentatori i pojedinci, da ovakvim ponasanjem drzava pokazuje koliko ceni i obicnog coveka? Shvatate li Vi i razumete li da nas drzava ceni kao sto ceni sneg iz 1913.g.?

Tomislav , 16/06/2009, 09:33
Sažaljenja i osude pljušte sa svih strana.Ovo je ponovljena priča od pre mesec dana u Politici ali u opširnijoj verziji.O kakvom je angažmanu reč ne znam a verovatno nije ni bitno(neko je ranije spomenuo Jovankinu rođaku koja je uradila intervju).Ostaje pitanje,šta je Jovanka uradila,da ju je lično Broz isključio iz javnog života i da do današnjih dana postoji konsenzus u odnosu prema Jovanki, ma koja garnitura bila na vlasti.Zar ne bi trebalo kontaktirati navedene ličnosti iz Jovankine priče pa smislenije proceniti taj rašomon.

citac , 16/06/2009, 09:41
Kada se ovo procita covek ostaje blokiranog uma. Potpuna praznina. Sta mi je prvo palo na pamet? Da necu ziv docekati memoare Koce Popovica. U tim memoarima imacete prilike da procitate punu istinu o Drugoj Jugoslaviji. Naravno, ko to dozivi. Inace mislim, da urota protiv Jovanke Budisavljevic vuce svoje korene jos od 41-ve. Istoricari znaju zasto sam ovo napisao.

Milić Maartinović, 16/06/2009, 09:44
Kako bilo da bilo nemoguće je Tita pa time ni Jovanku Broz izbrisati iz istorije Jugoslavije odn. ovih prostora. Ukoliko je istina sve ovo što se čita (a ne vidim zašto bi novinari politike pisali neistine) onda je sramota odgovornih ljudi, prvenstveno predsjednika države i ljudi u ministarstvima pod koja podlježe ovaj slučaj, da netko u 21 vijeku živi poput Jovanke Budisavljević (Broz). Pogotovo stoga što je pripadala ljudima koji su ugradili sebe u stvaranje jedne države poput Jugoslavije, koja je koliko sada vidimo bila najbolji okvir za sve. Stanje u kojem gospođa Jovanka živi svakako nije njezina sramota već naša koja ujedno pokazuje kakav nam je odnos prema htjeli to ili ne, vlastitoj istoriji s jedne strane, a s druge pokazuje naše elementarno nepoštivanje čak i zakonskih prava koja pripadaju svakom čovijeku. Naravno, iz priče g.Jovanke možemo vidjeti i kakvi su ljudi okruživali Tita i bili na najvišim funkcijama u SFRJ. Čudi li onda što se sve ovo dogodilo?

Miloš Kikić, 16/06/2009, 09:48
@ Zare : Nisam napisao da ja i danas patim zbog Titove politike nego da svi mi patimo zbog njegove loše i pogrešne kadrovske politike. Vi pak mislite da patimo zbog politike onih koji su došli posle njega. Posle njega, međutim, mogli su da dođu samo oni koje je on lično odabrao da dođu posle njega. Sem onih ličnosti koje nabraja gospođa Jovanka, da ne idemo mnogo u širinu, navedimo samo n.pr. Titovo kadrovsko rešenje generala Franju Tuđmana, glavnog kadrovika JNA u jednom periodu njenog postojanja. Eto i on je, po Vama, došao posle njega. Imalo bi tu još mnogo da se piše ali, u najkraćem, to sam hteo da kažem.

ja , 16/06/2009, 10:00
Znaci ovde nije rec o nemaru nego o sistematskom ugrozavanju necijeg prava na slobodan zivot. Ako sve to do danas traje mozemo da se zapitamo koliko su mocne te strukture koje stoje iza cele price. Puna podrska Jovanki Broz.

iz podgorice , 16/06/2009, 10:06
neosprono da joj treba dati normalne zivotne uslove, npr stan od 50-60 m2 i penziju koju bi imala i da joj se sve ovo nije desilo… i sta jos. Imate 1.000.000 izbeglica i ko zna koliko desetina hiljada ljudi na KiM koji daleko jadnije zive pa ih ‚ladno zrtvujete zbog „evropskog“ puta i dodvoravanja istim onima koji su u njeno vreme sa njenim muzem( naravno shodno njenom uticaju sledi i bar moralna krivica) dogovarali „igranku“ na Balkanu nakon njegove smrti. Stvaranje novih nacija za popis 1971, Ustav 74 su samo nekih rezultata Titove tri nezvanicne posete USA krajem 60tih i pocetkom 70tih.

rade milosavljevic, 16/06/2009, 10:07
Jedina prva rec je SRAMOTA, za drzavu Srbiju, za srpski narod. Koliko lopovluka pod okriljem drzave, a gospodja Jovanka, PRVA DAMA,da podsetim mladje, nekada velike Jugoslavije, zivi u ovakvim uslovima i u ovakvoj demokratiji. Takodje, da podsetim, Ona je i kao borac i oficir u Drugom svetskom ratu bila neko i nesto. Ali, kada smo mi Srbi imali dugacko pamcenje, osim u folkloristickom vracanju istoriji?!!!

goran pesic, 16/06/2009, 10:37
Zamislite da doznaju zemlje nesvrstanih,kako zivi zena iniciatora nesvrstanih.koja bi to bruka bila za srbiju u svetu nesvrstanih,a oni doznace,

Velimir , 16/06/2009, 10:56
Pozivam sve „rasplakane postkomuniste“ da procitaju bar jednom komentar Radomira Reljica,ako nesto stvarno ne shvataju neka ga procitaju jos jednom ali pazljivo.Neka posle ovoga sami sebi odgovore na postavljena pitanja, bez euforicne rasprave i dokazivanja, pristrasnost ili politicke obojenosti.Mnogi od njih ni dan danas ne vide da su se stvari promenile i da je DANAS MOGUCE BEZ STRAHA OD ODMAZDE izneti svoje licno misljenje.Postoje i sudovi,a ako i oni krse ljudska prava, postoji i SUD U STRAZBURU,u moje vreme sud partije ili emigracija,pa biraj sta volis.

vesna pavlovic, 16/06/2009, 10:57
Jos jedna nasa bruka. Zato smo ovde gde jesmo. Treba traziti odgovornost u vlastima. Nema srece za zemlju koja nema postovanja za svoje ljude.

dragoslav , 16/06/2009, 11:24
zao mi je gospodje jovanke broz kao coveka, na nacin kako su se ophodili prema njoj. mora joj se pomoci, ako sebe smatramo kao humano drustvo. ali, postoji stara izreka /ko drugome kopa jamu, u nju sam upada/. ne treba zaboraviti da su komunisticki zlotvori postene domacine izbacivali iz svojih domova i imanja, i ostavljali ih bez ikakvih izvora prihoda, casti, cak i prava na skolovanje njihove dece.

Dragan Peric, 16/06/2009, 11:31
Meni je stvarno ne verovatno za videti da ima ljudi koji zale ovu komunisticku kraljicu.Sta je to sa pojedinim Srbima?Da li vi , pojedini, ne znate istoriju?! Kako da zalim nju , na Dedinju, kada je ona sa svojim muzicem proterala toliko ljudi iz svojih kuca i ostavila iz gladne , bose i gole.Sto nije nesto uradila po tom pitanju dok je njen dragi bio na vlasti?!I sada treba neko da je zali.Strasno…

Aња , 16/06/2009, 11:32
@Tomislav , 16/06/2009, 09:33- Интересантно је да се Јованка Броз понаша као да је до последњег дана била у љубави са покојним Јосипом Брозом.Нисам сигурна да госпођа Броз има намеру да каже било какву истину која њој не иде у прилог.

perajica, vrbljani , 16/06/2009, 11:45
šta je sa njenom penzijom kao nosiocem spomenice 1941. godine, prvoborcem ?

cvijeta , 16/06/2009, 11:45
Citajuci ovo, licno sam ostala bez reci, bez komentara svaki komentar je suvisan. Sramota, sramota………………….

Mil de Bakrus, 16/06/2009, 11:55
Izvinite,ali to je Vama vaša borba dala. Dok je čovek na vrhu treba da zna da postoji i dno. Dok sam kao dete jeo suvu proju i išao bos i u školu, ja sam mislio da ste Vi i Tito da druge planete. Molim Vas, samo nemojte se žaliti, ostanite dostojanstveni do kraja. Da sačuvam ubeđenje da ste, zaista, bili sa druge planete.

radovan mirkovic, 16/06/2009, 12:06
sta reći. Žao mi je svake stare osobe. Rizik je bio preveliki uci u politiku na taj način. Vidi se kako komunisti resavaju svoje stvari u stvari to nisu komunisti to su barabe. Ali obidjite Srbiju i hiljade starica koje po sumama skupljaju drva za zimu koje nista od dobrog yivota nisu videle.

Маја , 16/06/2009, 12:07
@Bianca , 16/06/2009, 03:31- Ја једва чекам да у наставку овог фељтона прочитам да ли је ЛИЧАНКА Јованка Броз предожила било коме да се у ту руинирану вилу са четири купатила смести и нека избеглица из њене Лике.

nikad dosta 8. marta , 16/06/2009, 12:33
Bitno da sebe obezbede, svoje rodjake i kumove koji nista ne znaju niti su uradili, a da dame strpaju u kucne zatvore i obesprave.

Ines , 16/06/2009, 12:37
Opet kažem – sramota . Sve može da bude irelevantno ali gospođa Jovanka je supruga našeg bivšeg predsjednika i sve nas treba biti sram jer ništa nismo uradili i jer smo okrenuli glavu !

Maki , 16/06/2009, 12:41
Bruka i sramota! Pa mi i jesmo za XIII vek. Ovo nema nigde. Ovakva sramota, da se dozvoli da zena zivi kao poslednji bednik 30 godina unazad. A znamo da i dan danas kometarisemo, kao se zivelo u Titino doba. Zasto toliko manipulisanje, maltretiranje i laganje nekada PRVE DAME??? Treba da nas je sramota!!!!!

Miodrag Stanković, 16/06/2009, 12:44
Moglo se princu Karađorđeviću vratiti sve, a Titovoj udovici ne dati ništa, smiješno i žalosno

komplikatori = eufemizam za? , 16/06/2009, 12:47
Sto se bakcu sa popravkama oronule kuce (koja ionako nije njena) ako je to tako skupo a resenje hitno neophodno radi dostojansva stanara? Bolje da joj daju jedan normalan stan na koriscenje, slobodu kretanja, penziju (nemoguce da su svi oni buzdovani od skupstinskih poslanika i drzavnih sluzbenika zasluzili vise od nje, sve i da se samo slikala pored Broza 35 godina, ima prava na deo penzije muza kao svaka domacica, uostalom ni Borisova zena vise ne radi, pa kako misli da zaradi punu penziju?), pomoc starima da joj donesu sta treba iz prodavnice … sve isto kao i drugi ljudi. I kao i drugim ljudima da se prizna nasledsvto. Tu ima dosta posla, ne mora u zatvoru da sedi i ceka da se taj postupak zavrsi. A bilo bi posteno da se zapocne i zavrsi dok je ziva.

Ђаволов адвокат , 16/06/2009, 12:49
Па Јованка је само још једна Српкиња – избеглица из Лике. Она треба да оде да види како и где живе Срби избеглице из Хрватске у Србији. И њима је јако лоше, Србија нема пара све да збрине како треба. А ова кућа трговца Петровића је очигледно „отето-проклето“.

Necu Dakazem, 16/06/2009, 12:54
Malo mi je sve ovo čudno..ako nema penziju, nema prihode. živi navodno bez grejanja itd itd od čega živi, gde su joj deca, ko joj pomaže da ode po namirnice kad kaže da nema para za kola …znači na mnoga pitanja ne postoji direktan odgovor…. sve ovo ovde što smo pročitali je smao ono što neko želi da se zna, ali prava istina sigurno nije… razmislite malo o tome !

Branka Delalic, 16/06/2009, 12:58
Zaista malo je reci sramota. Svaki komentar je suvisan.

Tamara , 16/06/2009, 13:11
@Dijana: Nije loša ideja. @Jurij: Otkud vi znate da nije konzumiran?

gradjanska inicijativa bez sansi isto? , 16/06/2009, 13:12
Koliko razumem iz teksta cak i ako bi neko hteo samoinicijativno da joj pomogne, npr. neki zanatlija, morao bi da trazi od nekog dozvolu, a niko ne bi umeo da mu kaze od koga jer se ne zna ko je nadlezan (prvi put da se postuje u Srbiji tudja, mada ne znamo jos cija, imovina. Osim toga hajde da pitamo vlasnika sta misli o „odrzavanju“ kuce na takvoj lokaciji i stanaru koji ne placa ili se on sam nekako namiruje). Ili ako bi hteli da sakupimo dobrovoljan prilog za zenu kao jedno ili visekratnu pomoc nema racuna na koji bi mogli da uplatimo, ili bi opet morali da trazimo dozvolu da se vidimo sa njom i urucimo joj. A gde bi i drzala taj novac? itd.

живети као сав нормалан свет , 16/06/2009, 13:20
Прича о Јованки Будисављевић је прича о Србији у последњих тридесетак година. И она је криво оптужена, скрајнута тј. била под санкцијама, бомбардована. Једном речју – проказана. Сигуран сам, да је хтела и могла да има више политичког утицаја, да би распад СФРЈ, уколико би га уопште било, био много безболнији. Када уведу бели шенген за грађане Србије, вероватно ће и Јованка моћи најзад да се креће по својој вољи.

Valter , 16/06/2009, 13:23
Citiraću samo Branka Ćopića „Znam ja nas,jeboti nas“.

misko , 16/06/2009, 13:25
Gde je savez boraca da je zaštiti ako oni koji po funkciji to moraju nisu učinili.Preživeli borci i oni za koje niko nije čuo da su se borili ali na volšeban način podobijali su i izumenjali više stanova i penzija kao i posebnog lečenja, zimovanja, letovanja, posebne prodavnice za njih ali za Jovanku pripišite da je kriva za slom Jugoslavije i da je zaslužila to što joj se dešava.Gde je osuda slovenačkih i albanskih prijatelja.Ljubičiću ti nisi prozvan a gde si bio????

mara petrovic, 16/06/2009, 13:40
Draga Gospodjo Jovanka, uzeli su Vam sve ali Vasu lepotu i otmenost nisu mogli.Bili ste i ostali Dama(sa velikim D(.

дража , 16/06/2009, 13:41
Па,где је сада онај специјални тужилац што се мало_мало слика по новинама и прети свим разбојницима.Ево,жана му набројала поименично сијасет друмски разбојника и пљачкаша,а он још тражи камен темељац Легијине куће и Вукове крњаве уши.Ако је Јозина Јока нешто крива,судите јој,а немојте своје бољке и фрустрације да лечите на једној баби.А разбојнике,и у униформи и у „мерџи“ пред суд.Без тога се не иде нигде,па ни Европу,већ у још већи балкански мрак.

Kondor , 16/06/2009, 13:52
Sve oni koji su danas zivi , a ucestvovali u kaznjavanju gospodje Jovanke treba pohapsiti i osuditi na dozivotnu robiju , oduzeti im penzije(koje su dobili lazima i pravarama) ako u Srbiji vlada pravda i zakon. Ovo je zlocin a zlocin nikada ne zastareva , ovo je mnogo gore od zlocina . Pokrali su svu njenu imovinu i mnogi se obogatili bagra jedna . Zato nam se danas drzava razbija to je velika Bozja kazna koju su zasluzili odredjana grupa olosa i lopova koji nisu dali g. Jovanki da normalno zivi . Sramota i za DOS (koji se kunu u demokratiju ,a koliko vec godina dozvoljavaju da se supruga bivseg presednika toliko godina bori da bi prezivela . Sram vas bilo svi one koji su to radili od Triglava do Djevdjelije ,svi oni koji su jos zivi ako imaju i malo morala treba da uzmu konopce da se povesaju , svejedno ih ceka Bozja kazna. Kondor.

Dragan,BGD , 16/06/2009, 13:58
@Maja i Amerikanac Politika nije juznoamericka serija kakvom je vi smatrate. Za lojalnost Albanaca Jugoslaviji,placana je cena,a Jovanka Broz svakako nije bila Mira Markovic da naredu svom muzu sta da radi,pa da kaze-Vidi Joska,daj sredi to tamo na Kosovu,znas da je moja cukunbaba odande.Sama ideja da se agituje za kraj odkle su ti koreni je bezvezna,ako je moguce da se uopste agituje,red je da to bude za istinu i pravdu.Koliko sam shvatio porodica Jovanke Broz je otisla sa Kosova pre 200 godina i od tada se na Kosovu promenilo mnogo stanovnista.Nisu samo Srbi proganjani.Dok su bili Turci,tesko je reci koliko je Srba bilo na Kosovu.Kad su Turci oterani posle I Balkanskog rata kralj Aleksandar je naseljavao Srbe i Crnogorce na Kosovu,mozda su neki bili poreklom sa Kosova,a neki nisu.I da znate,proterao je nekoliko desetina hiljada Turaka u Tursku.Posle II rata,doslo je do proterivanja Srba i Crnogoraca sa Kosova.Na ovim prostorima kroz vekove,svako je svakog proterivao bar po dva puta. Pitanje-ZASTO JOVANKA NIJE USELILA U KUCU NEKE IZBEGLICE KADA VEC IMA 4 KUPATILA,bas je glupo.Iz teksta se lako moze videti da je i ona u toj kuci bila stranac,skoro da je bila bez prava,a i pricate o useljavanju izbeglica.Zaista ste smesni.

Andreja , 16/06/2009, 14:02
Sramotno! Prva dama Jugoslavije (za kojom svi ceznemo, bar mi starija generacija) da dozivi ovakvu sramotu. Pa ako nista drugo, ziveli smo kao ljudi za vremen vladavine nje i njenog muza. Strasno i sramotno. Sta su joj uradili…a jedino cega se Srbi s radoscu secaju jeste Jugoslavija i sve beneficije koje smo uzivali i ovde i u svetu…strasno i sramotno!

Sanja , 16/06/2009, 14:04
Zabranjeno kretanje…zasto b92 ne ucini nesto da se ovoj zeni omoguci slo9boda kretanja… o tome nista ne pisu i ne pricaju…nije im u interesu?!?! Strasno i sramotno. Svaka cast za Rasima, ali je trebao da odradi posao do kraja jer nas je Jovanka sve zaduzila!

fata , 16/06/2009, 14:04
Pa dokle terora.Sta je vrednost ove individue osim sto je bila supruga diktatora.Sta su vam sledeci feljtoni o Eleni Ceusesko gospodji Imeldi Markos supruzi Pol Pota? Jedan od razlog gdesmo je posto je ovo poslednji bastion komunista u Evropi.Niti su kaznjeni za zlocine jos zive u pokradenim vilama a njihova deca su na vlasti.Sva sreca Amerika i EZ to znaju.Porodice koje su stradale mucene i opljackane od Titovoh komunista gnusaju.Obraticemo se Evropskom sudu pravde da se informisu o kakvom teroru se u ovoj zemlji radi

Michel Nostradamus, 16/06/2009, 14:07
Od kako je „vuk“ umro, svi zecevi izasli i poceli da treniraju strogocu na „vucici“. Salu na stranu ali ovo je bas lep primer kako se kod nas lece kompleksi i „kaznjavaju“ oni koji „nisu slusali narod“. Smesno i zalosno je sve ovo, jer Jovanka nas nije zaduzila kao ona „sa cvetom u kosi“ i nije nasledila nekakve silne kuce i dvorce od Broza. Da, ali ovo je upravo slika i prilika Srbije danas. Haos i rasulo na sve strane.

aca detroit, 16/06/2009, 14:09
Njena sestra Nada bila mi je komsinica u zgradi u Lj.Bogdana u Bgd.Jovanka je dolazila cesto kod sestre ,a dovozio je vozac Steva u spomenutom mercedesu.Svakome koga sretne u zgradi pristojno bez kompleksa se javljala,kao da zivi tu i ostavljala je utisak da je sve u redu kod nje.Ali ne lezi vraze…

Darko Grubor, 16/06/2009, 14:18
A u kakvim uslovima li zivi G-dja Djindjic??Ja verujem da je Dr.Zoran Djindjic poziveo jos koju gudinu sada bi g-dja Ruzica prepisala par kuca G-dji Broz. Tito nije bio biznismen, Tito je samo izgradio ono sto ovi „uspesni“ uspesno krcme. Sramota za citavu „politicku elitu“ Zbog ovakvih stvari stidim se sto sam srbin a gospodinu Ljajicu svaka cast.

Marko Milosevic, 16/06/2009, 14:26
Vidim da je ovo kultna tema (jos zivih)fosila komunizma. „Drugarici“ Jovanki bi trebalo obezbediti neki smestaj i izdrzavanje kao i svakom gradjaninu Srbije koji nije u mogucnosti to da priusti. Dakle, kao i proteranim Srbima iz Hrvatske, biH i Kosova.. kao i svima koji nisu u stanju da prezive. Nista vise od toga. Koliko znam, Tito je bio diktator a Jovanka njegova „drugarica“ pa ne razumem famu oko svega. Prica je slicna sa Imaldom Markos, Elenom Causesku itd. Ali secam se tog bezimenog fenomena, kada se pola Srbije razalostilo kada je svog dzelata Milosevica videlo bledunjavog u Hagu. “ Srima‘ Sloba…“ To je zal za onemocalim diktatorom i apsolutno je besmislena. Drugarici Jovanki obezbediti smestaj ( nista ekskluzivno) i pomoc kako prilici jednoj demokratskoj zemlji a sve u skladu sa mogucnostima. Za vise od toga, neka se dobrovoljno potrude njeni „drugovi“ koji joj sve duguju a medju kojima ima jos puno onih sto primaju BORACKE penzije po 30-40 000. Neka svoj visak „partizanski“ daju drugarici Jovanki. Ali, izgleda medju „drugovima“ nema solidarnosti o svom trosku.. samo na racun „drzavne imovine“

katica , 16/06/2009, 14:28
Evo ja bi da se menjam sa Jovankom (da joj pomoglnem!), moj mali radnički stan menjam za njenu neuslovnu kuću na Dedinju. Pored šale evo i jednog pitanja – a ko će da odgovara za blizu 100 000 pobijenih, praktično bez suđenja, srba (naše srednje klase) 1945/46 godine u Srbiji koji su proglašeni neprijateljem naroda (i kojima je oduzeta sva imovina!)? Kao što Tito, Jovanka i njihovi generali ZA NIŠTA NISU ODGOVARALI tako je i sa Slobom, Mirom i & (načisto SLUPALI Srbiju!) eto to se zove politika kontinuiteta NEODGOVORNOSTI!

darko , 16/06/2009, 14:30
Mene je ova drzava Srbija naucila jedno,da neverujem nikome zivome,jedva i samome sebi.A sta bi ja njoj verovao bilo sta?Kad bi ja rekao svoje muke i jade,bil i to pisali.Ma ne, ona je bila Titova zena.Pa sta?Dajte joj vilu na dedinju,a njenom bivsem muzu posthumno, dajte orden za veleizdaju em,SFRJ,em Srpskog naroda.

nenad ilic, 16/06/2009, 14:52
Nama SRBIMA netrebaju dusmani dovoljni smo sami sebi!!

Gordana BG, 16/06/2009, 14:55
Citajuci tekst normalan covek ne moze da ne oseti nemir i neku vrstu licne odgovornosti, zbog nehumanosti drustva u kome zivimo u socijalnom smislu. Odnos drustva prema Jovanki ukazuje na neodgovornost i nepostovanje osnovnoh ljudskih prava (licne isprave, pravo na penziju supruga itd.), a drugi deo price kakvi smo se moze videti iz komentara na ovaj tekst. U mnogim komentarima je jasno uocljiva neka vrsta LIKOVANJA nad sudbinom Brozove udovice, sto nije ni hriscanski ni ljudski. Povlaciti paralele izmedju Jovanke Broz i Elene Causesku je brkanje stvari i stvar nepoznavanja elementarnih istorijskih cinjenica, u najboljem slucaju stvar „dobrog“ ukusa. Neki secajuci se problema svojih porodica i svog detenjstva seire nad njenom mukom, zaboravljajuci pri tom da Jovanka nema svoj stan (u toj kuci ona je samo privremeni korisnik), a u Brozovo vreme je ogromna vecina dobijala stanove u kojima su imali stanarsko pravo,iz rada ili preko raseljavanja. Znamo da su ranih 90.ih ti stanovi ponudjeni u otkup, „sticajem okolnosti“ otkupljivani za smesne iznose i svi su postali vlasnici necega. Mnogi su nasledjivali te otkupljene stanove (znam slucajeve nasledja 2,3,4,5 stanova) od baba, tetki, roditelja i stekli tako znacajan kapital i to bas zahvaljujuci politici tog Broza. A Jovaka po nekima nema pravo na svoju nekretninu? Treba znati da u Srbiji postoji i radi skoro 2000 nevladinih organizacija, tri cetvrtine se bavi ljudskim pravima, a ni jedna nije digla svoj glas za ljudska i gradjanska prava Jovanke Broz. Moja familija je bila protim komunistickog rezima, od drzava nismo nista dobili, ipak i nazalost moram da potvrdim da se u vreme Broza bolje zivelo.

!!! , 16/06/2009, 14:57
Ko sa balkancom tikve sadi o glavu mu se razbijaju! Brale dr’z se dalje od njih od Triglava pa sve do Gevgelije, a mozda i do Soluna.

mirko , 16/06/2009, 15:02
hm,bas i nije primerno,al cu kazati.1968 god. kad je tito imao turneju po hrvatskoj,tako je obisao i liku.kad su prolazili od korenice prema udbini i dalje,je jedan daljni rodjak drugarice jovanke u pecanima stao na cestu ispred titinoga i jovankinoga mercedesa? umalo ga nije pratnja-obezbedjenje eliminiralo.rekao je:“stani sestro,pa zar neces u svoje selo navrniti ili bar odjeka zastati!, trazili smo da nam iz korenice bar radio dadu da cujeme dje si,ma jok,aa ovi nasi ..brate“!,a ona je izdivanila“dje josip tu i ja“,vozi“!. tako moji licani kazu.

Tamara , 16/06/2009, 15:03
@Boško: U nedostatku drugačije kategorizacije, zasad ih zovemo komunistima. Mene i dalje nervira što se gospođa bavi samo svojim privatnim problemima, a mogla bi biti daleko kvalitetniji svjedok, samo da hoće. Ali očito neće. Za to je ipak potrebno veliko „preumljenje“, a ovdje ga nikad neće biti, makar su joj neki „drugovi“ nanosili nepravdu. Žali Bože vremena koje još uvijek na to trošimo.

pusti Djoko ljutu zmiju , 16/06/2009, 15:04
vidim,misljenja su podeljena. a i ta Sesta licka sto kod Drvara ne progleda malo kroz prste Nemcima…

Peter RV , 16/06/2009, 15:09
Po komentarima izgleda da ima citav jedan socijalni sloj „ponizenih i uvrijedjenih“ zbog ‚patnja‘ Jovanke Broz. Sto ovi profesionalci stida zaboravljaju je, da je Tito licno naredio da se Jovanka stavi u mjesto gdje se sad nalazi, poslje njenog surovanja sa Aleksandrom (omiljeno zvanim „Lekom“) Rankovicem. Pala je Jovanka tako u nemilost i izgubila Dedinje. Ali i gore stvari su joj se mogle dogodit. Mogla je zavrsit na Goli Otok.Ne treba nikome da se para srce zbog njene tuzne sudbine. Zivjela je u luksuzu i ’spotlaitu‘ godinama pa je sad zavrsila u jednom pristojnom stanu (na koji bi joj mnogi zavidili)- kojemu trebaju neke popravke. A „starost je jedna velika bruka“ kako je to Njegos vec ocijenio- tu nema spasa.

Jovan Svilar, 16/06/2009, 15:18
Citajuci mnoge komentare zakljucujem da su vrlo kombinovani sadrzajno/belo,sivo,crno/.Cinjenica je da je Jovanka bila vrlo aktivna kao omladinka /govorili su nasi seljani u Pecanima/,bila je odabrana od 750 Licanki u Prvu zensku cetu /ikad formiranu u Evropi/,njih 75 Licanki.Izasla iz rata sa vojnim cinom itd.Svoje dve sestre je odvela posle rata u Begrad i skolovala, ali radi istine u selu joj ostaje maceha Kosovka /zvana Koka/ i sestra po ocu Marija,koje su zivele prilicno bedno.Marija je zavrsila fakultet,kasnije udata za Micu Sadzaka,ziveli u Zadru,izuzetna porodica.Jovanka nije komunicirala sa njom.Maceha je zivela vrlo dedno, u trosnoj kucici,podbocenoj sa stozinama i drvima,pa je opstina Korenica,sagradila malu i skromnu kucicu u kojoj je starica i umrla 70-tih godina.Znam i da Jovanka nije dolazila u svoje rodno selo,prosli su sa Titom 1969.g. i zadrzani od seljana na 3 min. u selu.Seljani su bili,pomalo ogorceni na njen nedolazak i slabe kontakte sa rodnim krajem isirom rodbinom.Bili su svesni da je ona supruga predednika drzave,zivi po posebnom rezimu,protokolu i sl.Medjutim po njenom padu u nemilost ’setla“ se mnogih blizih,daljih rodjeka i poznanika.Nije se od nje ni ocekivalo nesto posebno,ipak je ona bila samo supruga Tita,bez nekom uticaja na tokove politike i istorije.Nemojmo joj davati vecu moc i ulogu nego sto je imala.Medjutim, ona, kao i svki drugi covek zasluzuje korektan tretman u danasnjem drustvu.Sigurno da je ucesnik ili posmatrac mnogih dogadjaja,ali nije bila odlucujuci subjekt.Neka ima tretman kao i druge supruge,tadasnjih i sadasnjih funkcionera.Imati na umu i izreku:’u sreci se ne ponesi, au tuzi se ne ponizi“ili ona „mi se mozemo zaustaviti kad se penjemo,ali ne i kada padamo“.Izuzetno podrzavam vrednosti:patriotizam,cast,postenje,korektnost i dr.osnovna ljudska prava,neka ih svi poseduju i uzivaju,normalno i Jovanka.

Svetozar Filipovic, 16/06/2009, 15:20
Bruka i sramota. Danas citamo o stravicnim uslovima zene koja nas je predstavljala u svetu, kada smo svi bili rado primljeni svuda gde god smo pozeleli, a danas 16.06.2009. u dnevnoj stampi je objavljeno da Zoran Lilic dobija kancelariju, sekretaricu, vozaca i 80.000 dinara mesecno. On nas sigurno nije toliko zaduzio kao gospodja Broz. Garantujem da je u svetu vise ljudi culo za Jovanku Broz nego za Zorana Lilica. Pa po tom osnovu dajmo sve to i njoj. Neka se renovira vila, da joj se vozac i automobil i sve druge prinadleznosti koje joj sleduju. A sto se tice pasosa, mozda joj ga politicki mocnici od 1980. nisu dali kao kaznu, jer ona sto je videla, obisla i bila uvazena svuda gde se pojavila u svetu, svi naslednici njenog supruga (po funkciji) od tog perioda pa do kraja postojanja ove drzave nikada nece doziveti. Bruka i sramota sta se radi. Ziveo drug Tito!

Teodora , 16/06/2009, 15:27
Od prošlog intrvua do ovog je bilo dovoljno vremene da Jovanka Broz dobije dokumenta.Da li sada Jovanka Broz ima dokumenta???? Poznato je da ih je Adriana Lima dobila.Ne razumem zašto se povodom skandala uskraćivanja prava na dokumente ne oglasi predsednik Tadić.Sve ostalo vezano za Jovanku Broz me se ne tiče.Mislim da država Srbija njoj ništa ne duguje više nego bilo kom drugom svom građaninu.

mujo titov pionir, 16/06/2009, 15:29
ovo je velika sramota za srbiju,svi koji su na polozaju pokradu brzo i vile i pare.a zena jednog predsjedika nemoze da dobije nista sramota lopovi gospodjo jovaka preselite se nama u bosnu

miodrag , 16/06/2009, 15:38
Bruka i sramota je sto se preko ove zene opet delimo na cetnike i partizane. Sve smo to mi, samo sto bi jedni druge da istrebimo…

vesti, vesti, najnovije vesti! , 16/06/2009, 15:41
@Svetozar Filipovic: „Ziveo drug Tito!“ Umro je još 1980-te.

Joanikije , 16/06/2009, 15:46
Jovanka je spomenula ime Cice Knezevic. Cica Knezevic je „nukleus gradjevinske mafije“ koja je delila stanove i sakom i kapom,naravno svojim prijaterljima i klijenteli. Licno znam,da je uz pomoc iste jedna (nazovimo je) novinarka, dobila 3 stana koje renta,jer kako se hvalila(a to pola intelektualnog Beograda zna)da pripada eliti DB,te je po „diktatu“ pisala u par novina,proizvodila narucene afere i uvek posle njih bila „lasta ispod tudjih gnezda“ u nekim od gradova Zapada. Niko ne pise da je Pretsednik (tadasnji) Saveznog suda bio i pretsednik odbora za sprovodjenje izbora,te je licno ucestvovao u prevari gradjana,dajuci pogresan broj na stetu opozicije.Pokrenut je postupak koji nikad nije zavrsen,zapravo,namerno je stavljen pod 1000 drugih neresenih predmeta da zastari,a u medjuvremenu njegov vlasnik je nagradjen vilom,koju je kasnije otkupio za smesnu cifru,otkupljujuci je i ona je danas njegovo trajno vlasnistvo. Ovo je samo mala retrospektiva na tada znacajne i vazne licnosti iz politickog zivota tog vremena,ujedno i slika pravosudja. Eto,dok jedni mogu da imaju i ono sto im ne pripada,Jovanka nema ni ono sto bi svaki gradjanin morao imati kao elementarno pravo na zivot. Ne tvrdim da je ona bila bas „cvecka“ i ona je zlostavljala i ponizavala ljude,pokazujuci apetit da vlada. Mora da shvati,da ima mnogo tragicnijih situacija od njene,pa nek joj to makar bude uteha u zelji gde jedni mogu sve i drugi ne mogu nista.

Misko Ozrenac, 16/06/2009, 16:00
Krajnje neljudski i nekorektan odnos prema gospodji Jovanki kao coveku.O zaslugama ne bih komentarisao ali kao gradjaninu i supruzi predsednika drzave,nehuman,nekorektan i jos neznam koju rec da upotrebim. Vidimo kosu stratezi tog sikaniranja bili.Sta im danasnja vlast moze uciniti nista.Od 1981 godine koliko se politicki garnitura promenilo moram konstatovati da ima ovdje krivice i gdje Jovanke. Zasto se nije zalila,protestovala pisala pisma nego je sedila skrstenih ruku i cekala da se neko seti g.dje Jovanke.Bilo je i ima jos stotinu nacina da se dodje do vlastitih prava.Jeste da je gospodja Jovanka jedna velicina ali je trebala da nadje nacina da ostvari svoja prava.Ako joj je Udba bdila nad glavom za 18 godina puta 365 dana i isto toliko noci mogla je smisliti nacin da ostvari svoja prava.Kod toliko slobodnog vremena ne mogu da verujem da se nije moglo naci resenje da se ostvare osnovna ljudska prava. Ja vas gdja Jovanka cenim ali mislim da u vasoj prici postoji jos istine koju vi ne iznosite.

Шкафишкафњак Шакфишкафњаковић, 16/06/2009, 16:06
Почео сам да читам коментаре па одустадох. Видим сви се згражају шта је Јованка дочекала. Не одобравам то, али погледајмо само мало уназад: Тиле протерао краља, убили Дражу да му се ни данас за роб не зна, ево ово са Јованком (стари је био махер да би се то десило и њему), па већина вас који се сада сажаљевате над Јованкином судбином сте ликовали када су испоручили Слобу највећим непријатељима (не знам да ли је ико у историји до сада, онако, на тацни испоручио свог бившег председника?). И сви су увек запоседали дворове претходника које су или побили или протерали. И шта се сада пренемажете? Жао вам а и сами сте бар у неком сегменту поменуте историје били или уцесници или они који се баш и нису борили против таквих поступака. И још једном, жао ми је свих са којим се тако поступало, и сада и пре.

laky , 16/06/2009, 16:15
kada citam sve ovo pa i komentare , konstatujem da u 85% Srba jos CUCI KOMUNIZAM??? laky

viktorija , 16/06/2009, 16:20
Gospodo komentatori,stavite novac tamo gde su vam i reci.Skupite novac i kupite gospodji Broz vilu i stim pokazite vasu humanost.

bogdan basaric, 16/06/2009, 16:28
Evo,posla za Vekaica i Vodinilica. Prvo,bi trebalo da saslusaju prezivele clnove predsednistav SFRJ,kao i njihove saradnike. Pozive za saslusanje uputiti,na sve odgovarajuce adrese iz bivse SFRJ. Tu bi svoj doprinos,dali Gligorov iz Makedonije,Vrhovec iz Hrvatske,Kucan iz Slovenije,Bucin iz C.Gore,Hasani iz pokrajine KiM… Naravno da bi bilo interesantno cuti i preostale generale,kao sto su Vasiljevic, Mirkovic ili Kadijevic. Bivseg saveznog mistra policije,necemo dobiti jer Musatac ima problrema s nemackim vlastima u vezi ubistva Djurekovica. Ovo bi bilo odlicno za pocetak. Svi oni koji napadaju udovicu Josipa Broza,trebalo bi da stave prst na celo i da dobro razmisle na temu,kakavu je ulogu mogla imati Jovanaka Budisavljevic,pored Tita,koji je bio onakav kakav je bio. Za pocetak neka procitaju najnoviju knjigu Pere Simica. Istina o Titu i njegovim politickim saradnicima,vec kasni,ali ceh moze biti jos skuplji.Neko nam je ukrao vreme,koje se ne moze vratiti.

симонида , 16/06/2009, 16:35
наш паметни народ каже“не пада снег да прекрије брег…“незнам више кога да сажаљавам судбину госпође преседнице или судбину оних који пишу коментаре…

Red je da znamo , 16/06/2009, 17:10
Sve vreme me veoma interesovalo koji su razlozi za ovako postupanje sa drugaricom Jovankom. Ima li nekoga ko to može jasno da objasni ovom narodu da ne bi slušao razne priče iz „pouzdanih“ izvora. Stalno nam se tvrdi da imamo pravo da znamo sve, pa zašto ne bi i ovo znali. Očigledno da u tome ima nečeg čudnog što je zbunilo i „demokratsku“ vlast, pa ni ona nema svoj stav nego je prihvatila nasleđeni od ideološkog neprijatelja.

Gordana BG, 16/06/2009, 17:22
SIMONIDI, ! Ne razumem zasto se ljudi u komentarima stalno vracaju na Broza, on je ovo ili ono. U pravu su svi i potlaceni i obespravljeni i tom vremenu i oni koji su dobro plivali u komunizmu. Jovanka je dobro radila ono sto se ocekivalo od prve dame, i zasto ne bi imala danas prava kao i svi drugi gradjani? Ne mislim nista iznad i izvan toga. Ko i u ime cega joj osporava OSNOVNA gradjanska i ljudska prava? Komentarisem ovu temu pre svega zbog toga sto ovde polemisu i ocenjiju Brozovu i oni koji se nisu ni rodili ni ziveli u Brozovo vreme, ali im to ne smeta da se baskare u stanovima koje su dobili njihovi roditelji. Smeta mi sto mnogi komentatori korisle lazne argumente da bi dodatno ukaljali Jovanku, a pri tome ne paze da ispostiju bar osnovne istorijske cinjenice. Npr. Tito nije Jovanku „smestio Jovanku tu gde je“ kako neki kazu zbog njene podrske Rankovicu, jer se Rankovic povukao iz politickog zivote jos 1. jula 1966., a 15. septembra iste godine penzionisan u cistki srpskih kadrova posle brionskog plenuma. Tito je umro 14 godina posle Rankovicevog pada, a Jovanka je pala u nemilost preko Dolanca i kompanije 2-3 godine pre Brozove smrti. Rankovic nema nikakvu vezu sa njenim tadasnjim statusom, a jos manje sa danasnjim. I da ne nabrajam dalje ima jos u komentarima primera izlazenja iz istorije, ali i dalje ostaje pitanje da li gradjanka Jovanka Broz ima pravo na licnu kartu, pasos i penziju svog muza? Zasto npr. ona nema i neostvaruje ta prava, a sve druge udovice nasih predsednika imaju?

mica mica, 16/06/2009, 17:24
E moje demokrate,pa vi ste doveli i porodicu Milosevic u slicnu situaciju,to je vas manir.Posle Tita je na vlast u Srbiji dosao Krunic,Canak Stambolic…Sta se cudite

Stanislav Kalenic, 16/06/2009, 17:24
@laky, Da je samo 85% mi bi davno procvetali, nego se bojim da nije blize procentu od 98% – u svakom slucaju dobro si ustanovio.

milka rajin, 16/06/2009, 17:33
Tasoli, mogli biste malo bolje da pogledate tekst pa da vidite da je:Словенац Сергеј Крајгер,Долничар, словеначки генерал,Крајгер, Доланц, Ставрев и Љубичић i drugi sa Srbima nemaju nikakve veze, samo blatite Srba, a sve u ime njih radite i pre i sada. Ja nisam Srpkinja, ali me je sramota šta im radite.

Dišan Nonković, 16/06/2009, 17:44
Jeste da su je nizbrdo gurnili gulaškomunisti ali ipak su to neka vrsta komunista koje je Jovankina generacija sebi odhranjivala i stvarala takozvane salonske komuniste, narodnim jezikom nazivane gulaškomunistima zbog svoje vlastite pohlepe za boljim i uzvišenijim životom. Ljudi bez vere u ideale ustoličavali su jedne druge po principu ja tvog prijatelja ti mene ili mog prijatelja i na kraju stvorili elitu lažnog morala koja je žudila luksuznom životu poput svojeg vodje i idola Josipa Broza Tita koji im je svojim primerom pokazivao kako se živi u luksuzu i šta se sve kroz partiju može postići. Eto zar je čudo što smo tamo gde jesmo, što su zasenjeni samo Titovoim luksuzom pribegli pod okrilje opet nekoj drugoj nadi i sili samo da bi došli do sna i stila života kojim je Tito živio. Pa i pored toga svega bila je Jugoslavija a sa njom i svaka republika pa i Srbija u celom svetu ugledna zemlja što dokazuje i to da je jugoslavenski pasoš bio najskuplji pasoš na svetskom tržištu jer se sa njim moglo putovati u sve zemlje sveta bez viza. Na Titovom pogrebu su došli predstavnici država i ukazali mu čast kojoj je mogao da pozavidi svaki državnik sveta. To je istorijska činjenica svidela se ona nekome ili ne. Veliki deo sveta je zbog osnivanja bloka ne svrstanih cenio Tita i Jovanku i to decenijama. Isti taj svet nas i danas gleda i donosi manje više glasno ili u sebi svoje mišljenje o nama o srbima o Srbiji i našoj kulturi. Ova slika o Jovanki Broz obići će svet i potvrditi onu bestijalnu sliku o nama srbima koju je milosrdni andjeo molovao. Šta je Jovanka skrivila ili nije to je stvar suda i sudstva. U ovom slučaju predstavljaju ona četiri slova; srbin sebe sekirom seče. Kroz tu prizmu koju ste pružili svetu gleda svet Jovanku a i našu nekulturu i neka se niko ne zavarava da će nam narodi i nacije sveta biti naklonjene jer hteli mi ili ne, pored svih nepravdi za koje je Tito odgovoran, zabeležen je za sva vremena u svetskoj istoriji.

Mirjana-„Dorcolka“ Spasojevic-Tinkovich, 16/06/2009, 17:53
Ko ce da zali sve nas – Srpske izbeglice – po „belom“ Zapadnom svetu? i da se pita, sta nas je sve nateralo da ostavimo rodnu zemlju. Kada je prosao rat uzeli su nam pola stana i moje rditelje i nas troje dece, nagurali u samo jednu zasebnu sobu. Bili smo „neprijatelji“ sistema, jer mi je otac bio intelektualac. To mu je bila jedina „krivica“. Bilo – ne povratilo se!! Mirjana – Arizona

majo!!!!! , 16/06/2009, 17:54
@Maja , 15/06/2009, 23:47, Majo, Jovanka Broz nije rodena niti ima bilo kakvo poreklo sa KiM, ona je rodena u LICI (selo Pecani), Hrvatska, odakle su poreklom svi Budisavljevici i Svilari.

Miroslav Jovanović, 16/06/2009, 18:08
Ne treba se mnogo čuditi sudbini Jovanke Broz.Posleratni vlastordršci su ovde mnogo toga loše doživeli pa evo i neke hronologije u tome.Setimo se kakva je samo antititovska histerija zavladala a da nije prošlo ni deset godina od smrti čoveka koji je u svakom delu sveta imao poštavanje i ugled.Još mi je sveža slika Šešelja kako sa kišobranom u ruci stoji ispred kuće cveća i preti da će skrnaviti grob čoveka čija je smrt izazvala najveću koliektivnu žalost(iskrenu) koju pamtim.Onda je vlast u Srbiji personifikovao Stambolić koji je završio u krečani sa dva metka u glavi.Nije daleko vreme koje je iza nas pa nije teško setiti se da smo predsednika Milutiovića i Miloševića izručili mi Srbi da bi jednog oslobodili stranci a drugi umro u zatvoru.Djindjić je došao i za tri godine nestao,ubijen od srpske ruke.Vlast koja nas je vodila kroz godine katastrofe dobro su beležili svojim uticajem vlastodržac Mira Marković i Vojvoda Šešelj.Prva je u izgnanstvu a drugi i dalje alauče iz Haga i mnogi mu ne žele povratak.Ovo su ljudi koji su nas vodili posle drugog rata.Kakva bi se pitanja otvorila kad bi pomenuo ubistvo Kneza Mihajla pa iživljavanje nad mrtvim telima Kralja Aleksandra i Drage Mašin,pa ubistvo i odsecanje glave Karadjordja od strane kumašina Miloša Obrenovića?Postoji li narod u Evropi kog prate ovakve stvari?Ne bi dalje da pišem i zapitkujem ni sam neznam koga,teme postaju sve teže i teže…

patriot – SRB vidic, 16/06/2009, 18:13
Realno govoreci ovo je samo jedna tragicna prica u moru gotovo istih. Vidim da mnogi zameraju to sto nije dolazila u rodno mesto. Ni mnogi drugi ne dolaze u rodno mesto pogotovo ako je malo, selo, nerazvijeno a oni jos nsto kao uspeju u zivotu. Drugo – kolio ljudi na istoku i jugu nase Srbije trenutno zivi u krajnjoj bedi u raznim krovinjarama nedostojinim naziva kuca, ako nista drugo a ono zbog naseg graditeljskog nasledja. Jovanka je izabrala svoj put – borba protiv burzoazije. I sta sad kuka – neka se bori protiv burzoazije kao bivsi clan komunisticke burzoazije. Uostalom, ko zna zasto je njen zivot bas takav. Naravno nama nikako ne sluzi na cast takav postupak prema njoj, ali niti prema predhodnim politicarima. Nikda nisam bio komunista a niti socijalista ali mi smo i svog predsednika u Hag isporucili na Vidovdan. To smo mi a o buducnosti nas samih – sam Bog zna da li ce nas ovako neorganizovanih u buducnosti uopste i biti.

Ivan Srpskadijaspora USA , 16/06/2009, 19:17
Kako je Jovanka Broz prosla krize i mizerije u zivotu isto tako je narod bivse Jugoslavije stradao prvo od NAIVNOSTI verujuci svakome daje“zelenija trava“preko tarabe i bacajuci Ono stosmo imali u rukama stekli u krvi rata i platili zrtvama rata.Stase desilo?Eto NATO je gledao da nas unisti podeli posvadja zavadi i da padne krv i ONI dasu upravu a svi Mi krivci.Tito je rekao“NESLOZNI NISTE NIKO I NISTA“zatp nas i sutiraju trte prepisavaju danas!Taj Bravar koga nisam voleo znao tudje narode sloziti jer protiv slozni retko ko narece!OVI?Ovi neznaju svoje narode sloziti jer 24 sata traje pljacka i otimacina svojih naroda!Gospodja Jovanka samoje primer nas dasu i nas tako isto ljustili kao crni luk.Sami Mi smo krivi za sve jersmo dopustili da strada Jugoslavija koja danas bilabi u EU cela!ALI!Nisu dozvolili FEDERACIJE jer ima vece SLOBODE a UNIJA?Ona je Kao Sovjetska Unija!Moskva SVESE PITA!Kao danas Briserl svese pita koliko smes da zasadis loze i masline!Komunizam savrsen i precizan bez cizme u vrata sveje u siframa radi kao svajcarski sat.Srbiji opet treba neki Tito ili Putin da opet slozi sve narode jer mismo mali narodi da budemo sami sa sobom.Treba opet stvarati Novu Balkansku Federaciju.Ne neke EU je samo Engleska kolonija.

dado eicman, 16/06/2009, 19:22
Izgleda da je istina sto kazu stari sefovi DB-a.Jovanka je izgleda puno stvari cula o namjerama slovenackih kadrova,o idejama da razbiju YU,pa je odmaknuta od Tita jos dok je on bio ziv.Vidite kakvu karijeru je napravio Dolanc,a svi kriju snimke Kardeljevog govora,gdje on umiruje slovenacke politicare sa recenicom:Mi smo usli da izadjemo,ali treba nam jos vremena da budemo finansiski jaki.

emilija-italy , 16/06/2009, 20:10
@dado eicman-Vi ste po meni u pravu…moj prvi suprug je radio u bivsoj SFRJ u DB u Beogradu i toliko se bio razocarao da,kada je bila ubijena ex-SFRJ on je otisao za Nemacku i uzeo azil…nije mu nikako bilo jasno zasto ta DB nije reagovala kada se u Medjugorju „pojavila“ katolicka Bogorodica, kada su siptari ’80-tih godina protestovali po Nemackoj, organizovali se i td.Sve je bilo snimljeno, sve se znalo, informacije su im stizale u „tempo reale“…Stvarno treba da izadje na videlo sve to…ima tu mnogo „tajnih“ i tajnih stvari koje su SVIM gradjanima bivse SFRJ zagorcali zivot i egzistenciju…Joka naravno da ona zna mnogo toga, ona je inteligentna zena izabrana da bude tamo gde je bila…cak i Joka nece sve reci jer, ona dobro zna sta moze a sta ne m oze-sta treba a sta ne treba da se kaze!!To jew sistem koji funkcionise na taj nacin u tim stvarima u svim zemljama sveta…ostaje nam da procitamo sledece nastavke ovog interesantnog intervjua…

Citateljka , 16/06/2009, 20:14
Ja se secam da je ZDF (nemacka televizija dva)krajem sedamdesetih objavio u jednoj emisiji (mozda je bio dnevnik)kako je Jovanka Broz vracena sa aerodruma gde je pokusala bekstvo iz zemlje.Nije bila sam ali ne secam se ko je bio sa njom.Koliko je to tacno ne znam.Kod nas se tada o tome nista nije pricalo.Ali odmah posle te objave na ZDF Jovanka je bila u kucnom pritvoru i Tito se svuda pojavljivao sam.Tako da smo mi ovde verovali u tu vest koju smo ovde culi.Izvinjavam se ako nije tacno ali na televiziji je objavljeno zo smo mnogi culi i videli.

MiT TiM, 16/06/2009, 20:33
Postupak i ponasanje tokom svih tih godina prema drugarici Broz je slika vlasti svih koje su se smenjivale do sada, ali i danasnje. To je slika stanja u Srbiji! No, pisanje sada o svemu ovome govori nesto vise. Mislim da se ne radi samo o problemu drugarice Broz, jer on postoji 30 god. i da sad neko „zeli“ njoj da pomogne i resi problem, a do sada to nije, a mogao je. Pa i drzava i vlast ova bila je u prilici i ranije da iskaze svoje razumevanje i dobronamernost. Radi se, sto je moguce, da je jos uvek, na srecu, ziva, relativno zdrava i mentalno ocuvana, a da nosi pezime coveka koji je bio svetski lider od respektibiliteta, osnivac Pokreta nesvrstanih i da jos uvek mnogi mladi iz muslimanskog sveta na tlu Azije i Afrike, ali i Evrope, uce o njemu, njegovoj taktici ratovanja itd a da politicari Srbije pocinju polako da se koriste njegovim dostignucima i autoritetom kod muslimanskog, posebno arapskog sveta. Mora da je neko priupitao i za njeno zdravlje, polozaj, odnos prema njoj i sl. 25 maja je nekoliko arapskih delegacija posetilo Kucu cveca i polozilo cvece na Brozov grob. I nije bas slucajno sto se ministar LJajic bas zauzima za nju danas, a mogao je to i ranije, zar ne?!A ministar Dacic?! Pa verovatno nije lepo da on se sad zauzima posle toliko godina na vlasti njegove partije. Ipak se ne moze pobeci od asocijacija na komunizam i njegovog ideala!

slavica skoplje, 16/06/2009, 20:52
stvarno sramota.ipak je ona bila supruga predsednika koji je bio predsednik pola veka.ako je bila nesto kriva,moglo joj se suditi.ali sigurno nije,koliko se mi iz tog doba secamo.stvarno sramota za celu bivsu jugoslaviju,jer ovaj problem nije od juce.ipak smo mi ziveli najbolje u vreme tita i jovanke.pozdrav iz skoplja

v b, 16/06/2009, 21:25
Тешко овој землји са оваквим народом,а какав народ таква држава. Расиму свака част

Гоца Технолошки вишак , 16/06/2009, 21:44
Гејм из овер, енглески по Вуку.

Катарина , 16/06/2009, 21:52
Међу насловима повезаних текстова стоји и овај „Титовој удовици пасош до краја маја“.Ево мај је прошао.Да ли данас 16.јуна Јованка Броз има пасош?@v b, 16/06/2009, 21:25- Расим Љајић је од 2000. године министар свих влада.Тек се сетио Јованке Броз после девет година министровања.Зар је то за похвалу?

Radmila , 16/06/2009, 22:18
Evo jedne dobronamerne ideje za novinara Nadu Torlak-pitajte drugaricu Jovanku da li je 1984.god. odbila da zivi u novoizgradjenoj,specijalno za nju, kuci(izvodjac G.P.“Ratko Mitrovic“)u Lackovicevoj ul. i ako jeste zbog cega je to ucinila!Sticajem okolnosti ja sam bila u prilici da ulazim u kucu tokom gradnje a i kada je zavrsena i bila sam ne malo iznenadjena kada sam cula da je odbila da zivi u njoj-a verujte,kuca je bila sjajno projektovana i raskosno izvedena na dedinjskoj lokaciji.Povodom njene sadasnje sudbine predlazem da komentatori ovog clanka a i sam novinar procitaju za pocetak roman Lagum Svetlane Velmar Jankovic,pa ce videti sta je prava tuga,teska muka i prava zivotna nesreca.

consul Romanum , 16/06/2009, 22:54
Koliko se secam, ova sadasnja vlada juri groznicavo u Evropsku zajednicu. Da li ta vlada, kojoj je toliko stalo da udje u EZ, veruje da se tamo primaju drzave,odnosno politicki sistemi koji ovakve i slicne slucajeve odobravaju ?

Sasa 32 , 17/06/2009, 00:12
@Marko Milosevic. Bolje bi bilo da ste sve komentare pazljivo procitali. Mnogo biste naucili, a najbitnije je da bi shvatili da supruga Josipa Broza nije kao bilo koja druga zena ili „izbeglica“, ne zato sto je vise vredna od bilo kog drugog coveka, vec zato sto je Ona deo istorije ove drzave. Kako se prema toj istoriji, pa i Jovanki Broz kao njenom delu odnosimo, tako nam je i u zivotu, a tako nas cene i prihvataju i svi u svetu.

Prvoslav Filimonovic, 17/06/2009, 05:44
“ Prvo su me izbacili, onda decenijama iznurivali“. Ne verujem da ste decenijama bili iznurivani inace ne biste vise bili zivi. Bili ste zena coveka koji je upropastio Srbiju i Srpstvo, i jos imate hrabrosti da se zalite…

james bond, 17/06/2009, 06:29
Drugarice Jovanka samo hrabro proleteri se polako postrojavaju…

Djordje Gajovic, 17/06/2009, 07:35
Zao mi je sto se ovakva nepravda ucinila prema Jovanki kao sto bi zalio i bilo koju drugu zenu ili coveka. Mi jos neznamo pravi razlog radi cega se postupalo prema Jovanki na ovakav nacin i jos se uvek postupa? Jovanka je navela imena ljudi (ne ljudi) koji su na ovakav nacin postupili prema njoj posle Titove smrti, pa me interesuje sta je bio razlog da se ovako ponasaju jer su oni svi bili Titovi bliznji saradnici i dosli do tih pozicija zahvaljujuci Titu? Dali im je Tito za zivota naredio da tako postupe radi neke osvete ili je Jovanka nesta znala sto nije smelo da izadje u javnost? Ovo prvo je vrlo mala verovatnoca, a ako je ovo drugo sto licno verujem, kako je nisu okrivili i izmislili suprotnu pricu od stvarne istine pa je izveli pred sud i osudili prema njihovoj izmisljenoj prici? Moguce je da su Tito i njegovi bliski saradnici (a Jovanka ih je nekoliko nabrojala) krojili planove na koji nacin da podele Jugoslaviju pa je to Jovanka saznala a nije smela znati pa su je bez sudjenja stavili u kucni pritvor, sto se da zakljuciti i po broju obezbedjenja oko kuce u koju su je smestili. Izmedju ovih predpostavki i mnogo drugih koje ce se mozda pojaviti i jednog dana izaci u javnost bi mogao razumeti da se Jugoslavija nije raspala, ali mi nije jasno sta sad sprecava drzavu Srbiju da sve obelodani i da Jovanki Budisavljevic izda potrebna dokumenta kao i svim gradjanima sto im po zakonu pripada i dodeli Jovanki zasluzenu penziju jer se hrabro borila u Drugom svetskom ratu protiv ovih Titovih bliznjih saradnika koji su ga okruzivali sa Fadiljom Hodzom na celu do njegove smrti. Interesantno je da Tito nije verovao doktorima na VMA u Beogradu nego je otisao u Ljubljanu da mu produze zivot. Secam se dobro da ga Fadilj Hodza nije ostavljao ni trenutka samog, valjdar nije imao poverenje u Slovence pa ga je licno dopratio do „cvecare“ u Beogradu. Jovanki treba omoguciti da dodje do Tiletovih para u Svajcarskoj,to zasluzila jer je puno snjim prepatila sto i sama nije svesna.

12 Antworten

 1. Ако само смем да издвојим коментар Радомира Рељића који је по мом мишљењу дао најреалнији коментар:

  Radomir Reljic, 16/06/2009, 07:20

  Izuzetno postujem starije a skoro da i sam sebe mogu da podvedem u tu kategoriju.I sam sam svedok istorije,proslosti,sadasnjosti i mnogih licnih zlih sudbina.Medjutim,autorica Nada Torlak na potpuno tendeciozan nacin zeli da napravi jedan serijal ne ulazeci u stvarne uzroke:

  1.Jovanka Broz je supruga pokojnog predsednika bivse drzave SFRJ a ne predsednika Srbije.

  2.Bivsa drzava je zivela jos 12 g posle smrti svog vladara i ni jedno savezno rukovodctvo nije htelo da resi njen slucaj(njihova obaveza).

  3.Tito je svoju suprugu sve do svoje smrti stavio u status kucnog pritvorenika i po sopstvenoj odluci je razvlastio od svih prava na njegovo nasledstvo.

  4.Tito nije imao platu(vladar) i ne postoji zakonski osnov za dodelu penzije.Zato joj je dodeljena apanaza(zamena) u visini penzije koju bi imala supruga predsednika Srbije,kao i druge prinadleznosti.

  5.Posledica njenog statusa je njena licna bracna drama,ne postojanje zakonske ragulative…

  6.Gospodja Broz i autorica teksta pokusavaju osgovornost svaliti na drzavu Srbiju(pretendent nasledstva SFRJ) iako se ono resava sukcesijom.Jovanka Broz je gradjanin Srbije,ponudjeno joj je resenje po tom osnovu ali ga je ona odbila trazeci prava koja joj sleduju po osnovu udovice predsednika SFRJ.

  7.Jovanka Broz je svedok mnogih odluka cije su posledice katastrofalne po sve nas a pogotovo drzavu Srbiju.Vlasnik je mnogih istorijskih tajni koje ona krije kao zmija noge.

  Razumem licni dignitet i dostojanstvo ali je stvar od izuzetnog javnog znacaja.Tendeciozno je i od nje i od autorice sve to strpati u sudbinu jedne pacenice,skrivajuci uzroke svega toga i time nanositi moralnu stetu citavoj drzavi.Licno saosecati ili ne?

  Ljudski da ali sve ovo je nesto sto je puno vise od toga.Citajte medije kod bivse nam sabrace i shvaticete posledice takvog pristupa ovoj temi.

 2. sram me sto pripadam takvom narodu…
  prosto moram da se stidim sto sam srpkinja…

  al hvala bogu sto nismo svi isti!
  jadna jovanka…
  ako treba prihvatila bi je kod sebe, a ne da nasi srbi u srbiji nju (nasu srpkinju) maltretiraju…!
  BRUKA I SRAMOTA…

 3. sramota da vas bude kako govorite o drugaricu jovanom u mesto mi da se ponosimo prema svetu ko je bila jovanka broz vi govorite bez logike u svakoj drezavi da se upita o jovankoj broz svi ce vam daju izuzetni odgovor daj makar nek bude presednik tadiq poznat u svetu ko sto je bila jovanka broz u to i sadasnoj vremenu a o druga tita da se ne govori ona kuca u dedinju i ona penzija sta ona primi to je minimalno sto drezava treba da da jovanke broz ja bi sve dao samo da je vidim uzivo jovanku broz i kleknem na kolena i joj poljubiti ruku i da se ponosimo o njoj to bi ste trebali svi da uradite u mesto sta proganjavate jovanku recicu ona je istorija i ponos bifse jugoslavije a sadasnoj srebiji sramota sta radite

 4. ma samo citam ove komentare i zalopoljke za Jovankom postujem starije osobe sto iz vjerskih razloga sto radi mog odgoja ali ,ma pitajte vi tu istu jovanku u cijim kucama su se oni sirili gdje su ti ljudi iz tih kuca sta je bilo sanjima nestajali su preko noci odvedeni ili na goli otok ili im se izgubio svaki trag sta ona hoce koliko je u nas jos bijede ljudi invalida koji nemaju nikakvog smjestaja .Kaze da joj prokisnjava malo joj u tom stanu nesto neudobno ma da se ja pitam ja bi joj dala da vidi kako je biti sa svojom familijom i da ti prokisnjaje iznad djetetove glave nije ni zavrijedila vise .a ti za ljudska prava sto im je zao jovanke de se okrenite oko sebe pa vidite ovu drugu sirotinju dok je jovanka banjala guzu po svijetu dotad su rudari radili po rudnicima po tri smjene da mogu imat samo brasna da nahranu djecu

 5. JOvanka!
  Divim se prvo tvom Suprugu, koji je Tvorac bio Nesvrstanih Ze-
  malja, koji je Radnicima dao Tvornice u ruke, Slobodu uprav-
  ljanja njima, Stanove, Hotele za godisnji odmor, Place! Izbacili
  smo Socijalizam, prodali smo Tvornice, tj. svoju vlastitu Egzis-
  tenciju Strancima, prodajemo Otoke, Hotele, prodajemo sebe!
  I Tito nam danas ne valja, pljujemo na njegova djela i njegovo
  Ime, jer smo Govna nepismena!
  Gdje smo danas? Sta smo postigli? Duboku Nezaposlenost,
  imamo, sirovi „mancesterki Kapitalizam“, Kriminal. Umrla je
  Jugoslavija, jer u njoj zive nepismene Seljacine!!!

 6. to je bilo to vreme-komunista,sta je sad zasto se javno i glasno ne izvine gos.Jovanki broz ovi SRBSKI vladari,kraljevi,predsednici,mafijasi.ZASTO se greska ne ispravi mozda sto hoce u EUROPU-MALO MORGEN
  DA VAS CUJEM-pomoz BOG

 7. Daleke 1980. kada je nas drug Tito otisao od nas, ja sam imala samo 7 godina, ali se jako dobro secam suza i bola u ocima i srcima svih nasih Jugoslovena kao i velike zebnje za dane koji dolaze. Secam se slika sa TV ekrana gde nije samo Jugoslavija i nebo nad njom plakalo tog 4.maja vec i ceo svet, svi tadasnji drzavnici od Kine do Amerike i nazad.

  Nasa zemlja nije bila samo jaka spolja vec i iznutra.Nije bilo kriminala, nasilja ni ubistava.

  Ako bi ste zaspali pod neku krusku kraj puta u bilo kom delu nase Jugoslavije najgore sto je moglo da vam se desi je bilo da niko ne prodje slucajno tim putem i ne prinese Vam cebe da vas pokrije ili as ne pozove sebi u kucu na onrok i konak.

  Najmanje sto se ocekivalo u tim trenucima je bilo odbijanje i zlostavljanje Jovanke Broz.

  Ali mi smo poznati po tome da svoje najvece sinove i kceri ili nateramo na izbeglistvo u inostranstvo ili ih unistimo iznutra u zemlji.

  Postovana drugarice Jovanka, mozda je Vas slucaj upravo taj odlucujuci zamajac u nasoj istoriji koji ce nas, obicne gradjane naterati da se osvrnemo oko sebe i iza sebe i pogledamo svoju zaostavstinu i odlucimo da stavimo tacku!

  I ne samo tacku vec i da napravimo preokret koji je neophodan.Jer sada u nasim drzavama ne smete da se usudite da prosetate ulicom uvece kasno jer se ne zna koji mangupluk ce da Vas sretne i da Vas obescasti, izmaltretira i u najboljem slucaju samo pokrade!

  Ja vec 17 godina zivim u Zemlji koja takodje ima razlicita politicka misljenja i u kojioj se vode jako zustre politicke debate medju strankama,ali nikada nikome nije na pamet palo da blokira i zatvara nekoga zbog njegove politicke obojenosti ili prosloti!

  Mislim da je nas problem u tome sto mi ne znamo sta je zapravo demokratija i mi ne znamo da zivimo u njoj, a u stvari nismo ni sveni koju smo slobodu i demokratiju imali za vreme naseg Marsala Tita.

  Nasa majka je kad smo odlazili na odmor mnogo vise cuvala nase pasose od moguce kradje nego li novac ili nas decu.

  jer su nam vrata sirom sveta bila otvorena i svuda smo bili dobrodosli i kao gosti i kao turisti i kao radnici, sada ja doslo vreme da se stidimo svog porekla… Na zalost!

  kao pionir i omladinac ja sam kao i svi iz tih generacija dala zakletvu da cu cuvati i braniti tekovine socijalisticke federativne republike JUGOSLAVIJE i da sam u toj borbi spremna da dam i svoj zivot! Od kada te zemlje nema ne postoji ni jedna druga na ovoj planeti za koju bi dala svoj zivot, a isto tako ni jedna u kojoj bi posebno zelela da zivim.

  Duboko saosecam sa Vama drugarice Broz, i zelim Vam od sveg srca da Vas zdravlje posluzi jos dugo dugo godina i da i ovim sadasnjim generacijama na neki nacin priblizimo prave i stvarne verdnosti u zivotu, kao sto su bratsvo, jedinstvo,solidarnost, humanitarizam i altruizam cega je u Titovom komunizmu bilo.

 8. Sramota da nemam reci. Nema para za jovanku a ima za kojekakve ministre i politicare, za njihove plate i dnevnice. Nekadasnja prva dama da zivi u onakvoj bedi, to je strasno, to niko nije zasluzio, bez obzira na politicko misljenje, ona je zena nekadasnjeg predsednika.

 9. Dragi Moji,

  jos jednom mi je zao sto je sve tako kako je, ali iskreno receno pravi Srbi vec odavno ne zive vise u Srbiji jer je to postala zemlja lopova, lazova, kriminalaca i zlih ljudi.

  Sve sto je bilo u stanju da ode 90tih otislo je daloeko sto dalje, ono sto je ostalo zbog nemoci i nejaci, nazalost je zarazeno virusom mutanata nastalik pod uticajem monstruoznih karikatura iz politicke i javne scene na zalost.

  Mozda je Lazar na vreme kupio deo nebestva za one koji zbog postenja grcaju u nemastini i siromastvu ko zna.

  Postovana Gospodjo Broz ako zaista nemate gde, javite mi se e-Mailom preko redakcije imam ja.

 10. Postoji li neka mogucnost da posetim drugaricu jovanku broz ?!

 11. Stramota kako mozi toa da se desi ,Jovanka Bros koja se borela za slobodata na yugoslavija .Kade se tie site organizatori na ovoj zlocin da se dovedat do sud da platat za sve ona sto napravile . ova nikogas ne se desilo tuka vo USA nitu pa vo druga drzava,

 12. rado bih posjetila nasu drugaricu Jovanku Broz

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: