Po odnosu prema slabijem, bolesnom i nesposobnom, prepoznaje se država ali isto tako i u odnosu prema kulturi u celini!

Kako se pojedinac obhodi prema slabijem bolesnom i ometenim tako ga i ime“bije“!

To što važi, u ovom slučaju za pojedinca, to važi i za drštvo u celini iz okruženja a i državu u kojoj živimo odnosno za vladu Srbije!

Država koja ne vodi brigu o svojim najslabijim članovima ne samo da je u očima sveta neugledna već je i nehumana i zaslužuje prezir svakog dobronamernog čoveka. Takva država nije nigde poželjna a još manje dobro došla.

Država Srbija, ne samo da je više nego haljkava prema hendikepiranim, nehumana prema ratnim invalidima i invalidima svake druge vrste već  se i ponaša krajnje neodgovorno kad su u pitanju deca, školstvo i kultura u celini  pa mislim da i nema niše u kojoj se ta beda ne oseća!

Nebriga o imidžu svoga naroda rasejanog po raznoraznim državama sveta je njena specijalnos koja se sastoji iz, ništa videti ništa čuti i ništa reći a kamoli uložiti neku notu a o pomoći da se nešto oformi što bi nas prikazivalo u svetu onako kakvi smo ne treba ni govoriti.

Umesto da osnuje naša vladajuća „elita“ neki fond kojim bi se omogućivalo da se dela naših piasca prevedu na strane jezike i omogući na taj način da se naša kultura promoviše u tim državama, ćuti se i ćutanjem odobrava i potvrdjuje mišljenje koje je proisteklo iz propagandnog pera  satanizacije srba kako bi se ostvarili ciljevi imperijalističkog pohoda na našu zemlju Srbiju.

Umesto da naša vlada pokaže da je naša, konkretnim delima, protestima kod vlada drugih država prepušta nas u dijaspori da nas narod u državama gleda sa podozrenjem, prezirom što baš nikoga od nas u inostranstvu ne ostavlja ravnodušnim. Na taj način uništava nam sobstvena vlada mogućnost da nam se poveruje da barem budemo ozbiljno shvaćeni kad kažemo, nisu srbi takvi, nisu srbi masovno silovali tudje žene i decu, nisu ženama presadjivali u matericu pseće fetuse!

Mislim da većina srba u Srbiji nemaju pojma kakvo nas ogavno mišljenje o nama bije u svetu!Da se tu radi o samo podmetnuti svoju grbaču i izdržati sramotu pa hajd da stisnemo zube. Ne, posledice su dalekosežne. Bez valjanog ugleda nema ni prijatelja niti takvih koji bi bili spremni na poslovnu saradnju. Ako se želi obstati u ovome svetu onda se mora raditi puno na svom imidžu, ugledu. Kako vidimo a i kako osećamo vlada nam nije niti će u buduće pomagati da rešavamo pitanje našeg ugleda u svetu a bez toga nema perspektive niti dijaspora a niti matica niti ekonomija.

Poštovani čitaoci Glasa Dijaspore, kako vidimo i osećamo neće biti ništa od našeg ugleda u svetu ako budemo čekali da nam naša vlada pomogne. Ako želimo da nam deca idu usprevno u zemljama u kojim živimo onda moramo i sami da se nekako organizujemo i nešto učinimo u tom pravcu. Ako to ne učinimo mi drugi neće to učiniti umesto nas za nas.

Gledajte kako da pomognemo u ovom pravcu! Okrenimo se oko sebe i pogledajtmo šta se može uraditi kako bi se ova knjiga Violete Božović prevela na što više jezika. To bi bio naš zajednički prvi korak, sledeće knjige bi sledile! Učestvujte barem sa svojim komentarima i diskusijama i to nas na neki način zbližava i usedinjuje a svi znamo da smo ujedinjeni jači!

Dušan Nonković-urednik Glasa Dijaspore

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: