Poruka Srba Minsitarstvu za dijasporu posle posete njegovih zvaničnika Štutgartu – Autor, Predrag Rakočević

P.Rakočević

PROJEKTE  NA   VIDELO!

Poruka  Srba Minsitarstvu za dijasporu  posle posete  njegovih zvaničnika Štutgartu

  1. Ista organizacija je ove godine   ponovo dobila istu sumu za    dubiozni projekt pod nazivom „kumovi obrazovanja.“ Upućeni kažu, da  nije jasno kako će „kumovi“ da  funkcionišu i o čemu se tu  radi! Kritičari iz redova pomenutog saveza tvrde, da  savez, umesto da sprečava asimililaciju, propagira „bolju integraciju Srba u nemačko društvo“, i ako su Srbi druge i treće generacije već dobro integrisani! Oni dakle traže novac od  Srbije za  ono što bi trebala da  finansira i potstiče Nemačka a ne srpska država!
  2. Nedavno su se    u Štutgartu sa nekolicinom predstavnika srpskih klubova iz Baden-Virtemberga, sreli pomoćnik ministra Vukman Krivokuća i sekretarica Ministarstva Aleksandra Kojić. U diskusiji je  učestvovao i  Ivan Radovanović, dugogodišnji predsednik jednog od najvećih i   najuspešnijih srpskih klubova u Nemačkoj, „Sloge“ iz Štutgarta.  Rekao  je   da „Sloga“ ima preko 380 članova,  od toga je  180 članova   staro od 7 do 23 godina!  Za prošlogodišnji projekat „30 godina  Sloge“ tražili su donaciju Ministarstva kako bi uspešno organizovali proslavu mladih  ali je bez ikakvog bližeg obrazloženja nisu dobili. Članovi „Sloge“ su na  internetu videli, da je  neki klub u Bavarskoj, za koji se pretpostavlja da ima samo 5-6 članova, dobio novac. Radovanović doslovce kaže  -„mi,  kroz čiju je školu folklora i muzičku sekciju, ranije i fudbalsku i šahovsku sekciju, za 30 godina rada prošlo bar dve hiljade mladih kojima su preneti srpski običaji, kultura, igre i muzika njihove postojbine, čak mnogi od njih su otrgnuti od uticaja ulice, alkohola i droge, nismo dobili ništa a neki koji  ne okupljaju gotovo nikoga,  dobili su novac!
  3. Neto-prihod, kada se odbiju troškovi za dolazak tročlanog  žirija iz matice,  honorari, smeštaj i ishrana kao i muzika za zabavu gostiju, iznosi oko 6000 evra! Ipak im Ministarstvo gura u džep dodatnih 2000 evra! Što je najčudnije,  već godinama niko ne  može da sazna, koliki je stvarni neto-prihod od  članarine i najmanje dve  folklorijade godišnje  koje organizuje  savez i  kome  ta zarada ide i zašto! Zato je po Radovanoviću,  opravdan zahtev „Sloge“ da Ministarstvo za dijasporu  svaki odobreni projekt  ne samo po  nazivu  nego po kompletnom sadržaju istog, pre isplate novca objavi na svojoj internet-stranici kako bi klubovi mogli da provere zašta se daje novac! Radovanović predlaže da klubovi  budu „kontrolni organi.“ Ljudi na  terenu bolje znaju kako koji savez ili klub (ne)funkcioniše pa bi u slučaju nepravilnosti u predloženom  projektu,  posle  objave istog, mogli  argumentovano da  intervenišu  u  cilju sprečavanja da se novac srpskih poreskih obveznika uludo troši   za neke nebulozne  kvazi-projekte koji   koriste samo organizatorima!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: