БАУК ЗВАНИ ВОЈСКА – Autor, Predrag Rakočević

П.Ракочевић

БАУК   ЗВАНИ   ВОЈСКА

Многи младићи већ годинама због страха од хапшења на граници не долазе у Србију

ШТУТГАРТ   Борба српских младића   који су   рођени и одрасли у иностранству са

српском  војном бирократијом, траје  дуже од деценије. Преко својих удружења и асоцијација,  још од времена  Милошевића, младићи  захтевају посебно решење за своје проблеме.  Морамо признати, да је некадашњи министар војске генерал Ојданић био прихватио захтеве дијаспоре и  обустављено је позивање на  војну службу. На жалост, kако чујемо од неких активиста, то је трајало само 6-7 месеци. Доласком нове власти 2000. године, све се променило!  Поново су почели да стижу позиви за војску, поново су кренула хапшења на границама Србије али никада Црне Горе! Такозвана Демократска влада је отишла чак корак даље –старосна граница за служење војне обавезе  подигнута је  са 28 на 35 година!

Момцима се редовно шаљу позиви на одслужење војног рока, додуше са под одређеним условима могућим одлагањем служења. Уколико се неко не одазове на дописе конзулата и амбасада, само је питање времена, када ће за  њим  бити  расписана потерница. Зато се многи момци годинама не усуђују „преко црте“ плашећи се хапшења и насилног упућивања у   касарне!

Сви младићи са којима смо разговарали у глас кажу, да су  били и остали патриоте али  ако би  служили, било са оружјем или цивилно,  нпр. у Немачкој би остали без радног места, породице нема ко да им храни, дугови остају не отплаћени. Некима због тога би претило и кривично гоњење! Преко својих асоцијација су захтевали да и они,  попут   младих Италијана на раду у иностранству, буду  ослобођени службе  превођењем у тзв. „резервни састав“!

Међутим, Министарство одбране и његов челник министар Шутановац су, тако изгледа,“глуви“ на тај захтев! Министар је недавно  на једном скупу у Паризу изјавио да је –цитат- „служење војне обавезе патриотска дужност младића из дијаспоре, поменувши да је и он, као патриота, служио војску“! Наши саговорници полазе од тога, да Шутановац није рођен у иностранству и тамо живео до   35. године и да у време свог „патриотског“ службовања“  није имао ништа да изгуби јер је живео код родитеља, није имао радно место, није  већ имао своју породицу, децу, дугове! И није као други, сталним новчаним дознакама помагао своје у Србији који би без те помоћи тешко преживели! Младићи су огорчени  и са разлогом се питају, зашто постоји Министарство за дијаспору, и шта је оно, осим трошења народних пара за путовања по свету и штампања некаквих приручника који никоме не служе, учинило важног за дијаспору? Проблем војске није ни дотакнут,  Допунских школа нема довољно,  оснивања тражених  Српских културних центара које финансира држава на територијама где је доста Срба  нема итд. итд. Зато многи наши саговорници, пратећи моменталну дискусију у Србији  о смањењу броја министарстава  предлажу да се међу првима затвори Министарство за дијаспору а поново оживи Сектор за дијаспору при Министарству  спољних послова које је преко својих конзулата свуда присутно!

  1. Чули смо, да гро наших младића  у Немачкој који су достигли 28. годину живота, масовно узимају немачка држављанства јер Немци у њиховим случајевима не условљавају испис из српског држављанства!  Њих   само двојно држављанство „спасава“ од служења војске,  јер се на захтев преводе у „резервни састав“. Ипак, ни „новопечени Немци“  не одлазе у Србију. Нису сигурни, да ли су  избрисани са спискова за привођење!

Један  огорчени  отац   рече дословце да, тако изгледа,   Србији младићи из дијапоре, а има их на десетине и десетине хиљада,  уопште нису важни и да их она и неки Шутановци  не решавајући проблем војске, намерно гурају у страна држављанства!

Ти момци, настави наш саговорник, би свој новац радо трошили  у Србији, женили се  српским девојкама,   одржавали старе и стварали нове везе. Овако, када ми старији одступимо са  животне сцене, пресушиће и дознаке Србији које  су знале да буду и до 5 милијарди долара годишње! Ако ништа друго, бар та чињеница би морала да интересује надлежне у ово кризно време –рече наш читалац.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: