“Muzikom do promena” PROTESNE PESME/PLAYING FOR CHANGE

POTRAZIMO GANDHIJA

Posted April 13, 2009 by lazar brci kostic – karlo
Categories: protest

POTRAZIMO GANDHIJA

Ko god da je procitao blog pod nazivom “NAS JE VISE OD NJIH” I ako je preslusao protesnu pesmu pod nazivom “Nas je daleko vise”, a ako je jos I odgledao slajd na You Tube, pod nazivom “PROTEST – Nas je daleko vise”, sigurno ce steci utiska da se radi o pozivu na nasilje, “bukvalan” izlazak na ulice, rusenje sistema, paljevine, unistavanje imovine, obracun sa policijom ili mozda neka nova krvava revolucija. Ali ne gospodo, ovaj clanak nema nameru da incira nikakvo nasilje jer ovaj clanak je sastavni deo jednog masovnog protesta pod nazivom “Muzikom do promena”.

Naravno sada ce se naci kriticari koji ce reci ma koja muzika, to je prica za decu, mozemo mi da sviramo I pevamo sta god nam je volja, oni ce da rade po svome. Pa posteno receno kako god da se okrene il obrne, probleme danasnje izmrcvarne srednje klase, a o siromasnom sloju da I ne govorimo, nece promeniti nikakva nova krvava revolucija a niti neki miran (meki) pokret sa nekim protesnim pesmama. Pa gde je onda izlaz, kako da se stane kraj ovoj “JARAMIJI”, drskoj pljacki banaka u sprezi sa drzavom I grabijevcima. Moderan sistem demokratije, onaj koji dolazi sa najzapadnijeg zapada, proklamuje da se stvari menjaju vemoa jednostavno, IZBORIMA, ako narodu nevalja stara vlast, tu su izbori I stvar se menja, “kazna je tu”, I nova vlast ce da postuje mandat dobijen od naroda. Ha, ha, !!, pa da se slatko nasmejemo, gde se to dogodilo u skorije vreme, mozda u Americi, dosao “Mesija” I spasice narod, da se taj narod nije jos jednom mozda prevario, zajedno sa celim svetom?, kako stvari stoje izglea da jeste !, I to gadno, nazalost i ova mlada generacija je zrtvovana. Pod parolom “promena”, kao kod nekog madjionicara, sa zastalim dahom se gleda sta se izvlaci iz sesira, dok madjionicar citaj “drzava”, sa druge strane povlaci neke druge poteze I jos zesce opasuje, steze, svu tu mladost I svu tu zelju da se nesto menja.

Gospodo pogledajmo sa cime nas drzava I vlast tuce, koje je njeno oruzije, I ako to provalimo, nema potrebe za revolucijama, krvoprolicima ili nekim mirnim pokretima etc, treba samo da to isto oruzije uzmemo I mi u ruke “JER NAS JE DALEKO VISE”, I da sa tim oruzijem prisilimo drzavu da postane drzava, narodna drzava, kako jedan bloger-kriticar kojeg izuzetno cenim kaze “Narodni kapitalizam”. PA KOJE JE TO ORUZIJE KOJE DRZAVA KORISTI ?, jednostavno to je NOVAC.!!!. Drzava uzima porez, izmislja druge razne dazbine I mi placamo li placamo a ona onda jos u sprezi sa bankama, grabijevcima, svestkim mocnicima, putem tih institucija stvar dotuce do kraja.

Pogledaj mo nazad u istorju, prodjimo kroz sve pobune, ustanke, revolucije, pa dali je ikada bila revolucija a da krvi nije bilo a drzava je “pukla”, makar za korak da popusti, DA TAKVIH JE BILO I TO USPSNIH !, a najuspsnija takva revolucija je bila Gandhi – jeva, I to jednostavna “nas neprijatelj ima slabu tacku a to je novac, nemoj mo ga dati njemu I on ce crci”. DA TO JE PRAVA FORMULA ZA REVOLCIJU 21 VEKA, za revoluciju bez krvi, bes sile, bez ulicnih tuca, to je prava ideja za danasnju generaciju interneta, gde svako sa svakim prica. Danas nam je potreban jedan INTERNET GANDHI, da proklamuje nase zahteve, da nas vodi da nas udruzi I to u stesvetski pokret, I da kazemo NE GODPODO NE, NECEMEO DA PLATIMO; vas porez, vasu taksu, a gospodi Iz banaka da kazemo svi u glas, tog I tog dana svi u isto veme povlacimo svoj novac iz banaka, za pocetak na 24 sata, a ako se stvar nemenja, onda za duze.

NASIM NOVCEM IH MOZEMO DOTUCI.!!, samo novcem, jer novac je njihovo oruzije..

Gospodo potrazimo ovog Gandhia..!

http://www.freewebs.com/lazarkostic/

http://protesnepesme.webs.com/

http://kosticlazar.wordpress.com/

PROTESNE PESME/PLAYING FOR CHANGE

Posted March 16, 2009 by lazar brci kostic – karlo
Categories: Uncategorized
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

…….Playing for Change, MUZIKOM DO PROMENA – PROTESNE PESME, je pokret ili bolje receno obnovljena ideja iz 60 setih da se muzikom i pesmom menja svet, menja, ne odrzivo danasnje stanje modernih robovlasnickih odnosa, u kojem sacica bogatih drzi ceo svet u ruci…..!

No matter who you are….No matter where you go in your life….….In some point to go you need somebody….to stand by you”

Muzikom do promena…!

http://www.freewebs.com/lazarkostic/

“Playing for Change” – (Peace Through Music), MUZIKOM DO PROMENA (mir kroz muziku), je dokumentarni film koji pokazuje da bi mozda muzika (citaj protesne pesme) mogla biti okosnica promena za koima ceo svet vapi.

Ovaj dokumentarni film je ukljucio preko 100 muzicara sirom celoga sveta, ali i onih muzcara koji iskljcivo sviraju i pevaju po ulicama, zatim muzicari iz zabacenih krajeva sveta, rezervata, dzungli i planina. Muzika je uvek na jedan specifican nacin objedinjavala razlicite kulture ali istovremeno muzika je i jedna snazna silla. Uostalom setimo se samo sesdestih i opsteg protesta koji je svoju energiju crpio i dopunjavao na protesnim pesmama.

Osnovna ideja za ovakav projekta je nastala prije desetak godina kada je  Mark Johnson, (co-director of Playing for Change),  slusajuci ulicne muzicare u prostrima podzemne zeleznice New Jork-a, zapazio da se multi-nacionalni, i to poveci, auditorijum okupio oko dva ulicna mzuicara koji su pevali jednu pesmu na stranom jeziku uz gitarsku pratnju. Iako veci deo publike nije razumeo sta se to peva svi su zastali i bili nekako opcinjeni nastupom ta dva ulicna pevaca. Ovaj tenutak je pokrenuo  Marka na razmisljanje kako MUZIKOM DA SE MENJA SVET.

Kada je Mark putovao za New Orleans nakon katastrfalnog Hurkana Katarina zapazio je da je na tom prostoru sve nestalo ali se muzika i pesma i dalje tamo cula.. Iste utiske je stekao putujuci Afrikom, Indijom, i nekim drugim delovima sveta.

Opste i ogromno nezadovoljstva u “globalnom svetskom selu”, prepunog raznih profitera, spekulanata, japijevaca, u svetu  protekcionizma i neoliberalizam u kome je sve dovedeno do pocetka svoga kraja, prosto vapi za  pokretom i protestom sa ciljem da se ovo pitanje globalizuje u jednoj, jedinoj reci “PROMENE”.

“PLAYING FOR CHANGE”, vise nije samo dokumentarni film to je sada klica jednog novog pokreta za promene, sa ciljem da se kroz muziku, pesme, mirna okupljanja, slavlja, iskaze nezadovoljstvo i pokrenu potencijali ljudskih masa za promene. Sirenjem ovoga pokreta ove ideje kroz sva sela, gradove drzave i kontinete sveta.  zapocece era novih promena (nesto slicno ka sto se zbilo sesdesetih), koristeci nove tehnloske mogucnosti na  danasnjem nivou svesti coveka

Ovaj sadasnji svetski gansteraj se mora zaustavit, menjati, al ne ratom koi oni prizeljkuju (citaj pripremaju)  jer bi to bio njihov glavni profit, NJIMA SE MORA RECI STOP..!!! na nacin kako je to vec vidjeno pesmom I mirnim protestom al ovoga puta globalno, svuda u isto reme – virualno.

Motor pokreta “PLAYING FOR CHANGE”, (muzikom/pesmom/igrom do promena),  je upaljen i da ironija bude veca dolazi iz srca “zveri”. Stotine hiljada (sada vec milona ljudi) razocaranih, napustenih, nezadovoljnih, nakon Hurkana Katarine koji je razorio New Orleans, je bilo prosto zgazeno od mocne “zveri” koja je  pokazala svu svoju prljavost da ne bezi cak niti  od toga da ZRTVUJE DEO SEBE!, samo radi svog prljavog kapitala (a sta radi drugima zna se …!), u tom centru u tom grotlu je zacet novi hurkan, hurkan zvani “PLAY FOR CHANGE”, “MUZIKOM DO PROMENA” , prikljuci se vreme je tvoje……!!!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: