ВАСКРШЊЕ РАДОСТИ

ПИШЕ: Савко ПЕЋИЋ ПЕСА

mrkvajlo@gmail.com

pesa@teol.net

ВАСКРШЊЕ РАДОСТИ

Обичаји на Васкрс

У православним селима код Дервенте сачувано је много лијепих народних обичаја за Васкршње празнике, а нарочито оних у коме учествују дјеца.

Тако, дјеца чим устану на Васкрс са одраслим моле се Богу, а онда добију шарено јаје и доручкују. Послије доручка облаче свечанију и љепшу одјећу и ките се мирисним, шареним прољећним цвијећем и са корпицама, (раније су то били мали плетени сепетићи ) одлазе у сакупљање јаја по оближњим кућама. Она иду од куће до куће и свака домаћица им подијели по једно шарено јаје.

Успут се играју туцања јаја на одношење, па онај ко има најјаче јаје, зна накупити и по стотину јаја у своју корпицу, то јест сепетић. Нарвно, то дјеца не могу све појести, онда они дијеле другим који наиђу поред пута, а нешто од пробраних и лијепо ишараних јаја носе кући.

Интресантно је да се овом радују и дјеца која су тек проходала и уз мајку обилазе комшилук како би добило своје јаје.

Домаћице, обично знају колико ће дјеце доћи и толико јаја припреме.

За Васкрс је везан још један веома интресантан обичај у коме обавезно учествују дјеца.

Кад се јаја ољуште и поједу у кући, пред или послије ручка одлази се на њиве и тражи највећи мравињак. Обично, свако домаћинство зна гдје се налазе већи мравињаци на оближњој њиви.

Дјеца сакупљају љуске од јаја у посуде или у корпице, са неколико обијељених јаја и одлазе са дедом, баком или са родитељима до најближег мравињака. Кад се дође код мравињака онда се сви прекрсте и љуске од јаја бацају мравима.

Дјеци се каже да бацају љуске и да при том поновљају ријечи ; “једите, једите вриједни мравићи“ .

Вјерује се да се на овај начин по хришћанском обичају одржава побједа живота над смрћу.

Зашто се овај обичај одржао и ради чега, мало старијих људи зна да каже. Неки кажу да је то да се мрави нахране, јер су то највреднија Божија бића, па треба да се и они мало одморе. Други, опет да је то ради тога што мравља јаја немају љуштуре, па је потребно да ојачају.

По трећим је тај обичај веома стар и носи у себи паганске особине кад се у мраве вјеровало да су бића која имају моћ на одржавање мноштва, реда и рада у заједници. Ако се мравима даје храна у прољеће, онда ће у свакој кући, од дјеце и чељади врвити као у мравињаку. То се касније вјероватно у народу задржало, појавом хришћанства, као и други многи обичаји у славенским народима.

Ипак, више је оних који вели да је ријеч о дјечијој забави и Васкршњој радости. За Васкрс се сва дјеца радују и ту своју радост дијеле са другом дјецом и људима, а исто тако и са ситним малим животињицама које никоме не чине зло – мравима. Мрави трче тамо, амо ужурбано, кад се на њих нешта баци, то дјеца доживљавају као да се и они радују њиховом доласку и храни коју су им даривали.

Било , како било овај обичај траје и одржава се сваки пут на дан Васкрса.

obicaji-o-uskrsu-hranjenje-mrava

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: