Draga braco i sestre – Poslednja sedmica pred Vaskrs ( od Velikog ponedeljka do Velike subote ) u pravoslavlju naziva se Velikom ili Strasnom. Staroslovenska rec strast znaci stradanje, trpljenje i bol. Nju vernici provode u postu i molitvi, citajuci o propovedima Hrista, njegovim cudima, voljnom stradanju, smrti na krstu i polaganju u grob.

Draga braco i sestre,


Poslednja sedmica pred Vaskrs ( od  Velikog  ponedeljka do Velike subote ) u pravoslavlju  naziva se Velikom ili Strasnom. Staroslovenska rec strast znaci  stradanje, trpljenje i bol. Nju vernici provode u postu i molitvi, citajuci o propovedima Hrista, njegovim cudima, voljnom stradanju, smrti na krstu i polaganju u grob.


Prva tri dana se moze sluziti liturgija predjeosvecenih darova. Za to vreme se u hramovima procitaju sva cetiri jevandjelja. U sredu se pominje izdajstvo Jude Iskariotskoga.

U Hramu Svetog Save u Hanoveru, Mengendamm 16 c u toku Velike nedelje sluzice se sledeca bogosluzenja:


Na Veliku sredu – 15. aprila u 9 casova – Liturgija ranije osvecenih darova a potom Svestanje masla – Sv. Tajna Jeleosvecenja za sve bolesne koji od Gospoda ocekuju pomoc.


Na Veliki cetvrtak – 16. aprila u 9 casova – Liturgija sv. Vasilija Velikog. Na ovaj dan je Gospod Isus Hristos ustanovio sv. Tajnu pricesca pa je zato dobro da se vernici na ovaj dan priceste. Podseca se u citanjima na Tajnu veceru, molitvu Hristovu u Getsimaniji i izdajstvo Judino. Posle liturgije „vezuju“ se zvona, koja ce po prvi put zazvoniti tek za sahranu Hristovu na Veliku subotu. U medjuvremenu se klepa.


Uvece u 18 casova se sluzi bdenije sa citanjem dvanaest jevandjelja Hristovog stradanja.


Na Veliki petak – 17. aprila se slavi uspomena na Hristovo raspece ( nema liturgije ).

U 9 casova se sluze „Carski casovi“. Posle Caskih casova zene i devojke ukrasavaju Hristov grob i hram cvecem koje je narod za tu svrhu prilozio.

U 18 casova je vecernje, u vreme smrti Hristove. Dok se peva „Tebe odjejuscagosja…“ svestenik iznosi plastanicu  iz oltara u hram, na ranije pripravljen „Hristov grob“, koja tu ostaje radi celivanja, sve do vaskrsenja. U vecernjim casovima se u crkvama na povecerju peva dirljivi „Plac Presvete Bogorodice“. Na jutrenju Velike Subote, koje se obavlja u nasem hramu na Veliki Petak kasno uvece (negde sutradan rano ujutru) obavlja se sahrana Hristova. Od tada se smatra da Hristos prebiva u grobu do vaskrsenja.


Na Veliku subotu – 18. aprila  u 9 casova – Liturgija. Bogosluzenje na Veliku subotu je vec predpraznstvo praznika Svetlog vaskrsenja Gospodnjeg. Velika subota se nerazresava od posta vec post traje sve do svrsetka Liturgije na Vaskrs.


Tokom ove sedmice podseca se na poslednje dane na zemlji Gospoda Isusa Hrista.

Srdacno vas i u bratskoj ljubavi pozdravlja i zeli svako dobro od Boga

Vas svestenik

prota Milan Pejic

paroh hanoversk

Werbeanzeigen

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: