Po pitanju istrage o zločinačkoj trgovini organima kidnapovanih

Ovo je veoma ozbiljna stvar i nema dileme da je treba podržati kako bi se došlo do dokaza. To što meni smeta je to da se ne čini dovoljno, ne ulaže dovoljno napora, kako bi se iscrpile sve mogućnost koje bi vodile do rezultata. Tu je trebalo već odavno uključiti interpol a i izvršiti moralni pritisak na parlamente i parlamentarce širom sveta da se pozabave ovom istragom stim što bi zahtevali od svih klinika koje se bave transplantacijom da dostave dokumentaciju o poreklu organa. Takva dokumentacija postoji jer bez tačnih podataka o genetskoj prihvatljivosti ne može se vršiti transplantacija. Iz tih razloga je predvidjeno detaljno vodjenje dokumentacije. Na tim formularima mora postojati i rubrika o osobi koja daje svoj organ. Sa pretragom protokola tih specijalnih klinika moglo bi se ustanoviti sa kojih aerodroma su slati organi za transplantaciju. Bez zahteva za uvid u takve PROTOKOLE dobija se utisak čistog akceonizma, po principu, traži tako da se nešto radi a da se ništa ne nadje. Prodaja organa je vršena i putem interneta pa bi i tu trebalo iztraživati. To je utoliko važnije ispitati tu vrstu zločina jer se ne radi samo o najgnusnijem zločinu već se tu radi i o kriminalnoj praksi koja je daleko više zahvatila zamaha nego što je normalan čovek u stanju da zamisli.

Sumnje na lov i kidnapovanje i u mirnim vremenima postoji već duže vremena, više godina. Bilo je izveštaja da se desilo da se turista probudio negde sa ožiljkom koji je ukazivao na operaciju u svrhu oduzimanja jednog od bubrega. Veliki broj gradjana nestaje bez trag i iz država gde se ne vode ratovi. Iz tog razloga se mora poći od toga da je crna nepoznata cifra u područjima zahvaćena ratom daleko veća. Iz tih razloga morala bi se uvesti neka vrsta centralnog registra, na internacionalnom nivou, za transplantaciju organa. Naš nadležni ministar bio bi dobro posavetovan kad bi iz tih navedenih razloga zahtevao od medjunarodne zajednice da se više angažuje u tom pravcu.

Ako se ima u vidu da je potražnja za bubrezima veoma velika, da mnogi pacijenti idu godinama na mukotrpnu dijalizu krvi nadajući se da će se jednog dana naći odgovarajući bubreg koji zadovoljava  genetske potrebe i ako se uzme u obzir, sa kojom ažurnošći se šalju informacije na dobroorganizovanu centralu  koja informaciju o dobrovoljnom davaocu bubrega nastradalog u saobraćajnoj nesreći (takve osobe drže u novčaniku svoje pismeno odobrenje) šalju na centralno mesto koje poseduje informacije o svakom pacijentu koji čeka na transplantaciju odgovarajućeg bubrega onda se mora ilegalna trgovina organima staviti pod lupu i sve preduzeti kako nebi ta kriminalna „privredna grana“ procvetala – ako to već nije.

Taj takozvani civilizovani svet, ako ne zbog srba, morao bi zbog sebe učiniti sve kako bi se došlo do rezultata u istragi o nasilnom oduzimanju organa kidnapovanih osoba.

Dušan Nonković

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> Bloggern gefällt das: