Мило, проклет био …Preneto iz sajta „KOSMETSKE ŽRTVE“

СИМО СПАСИЋ ОГОРЧЕН ПОСТУПКОМ ПОДГОРИЧКИХ ВЛАСТИ ПРЕМА ЊЕМУ ПОРУЧУЈЕ:

Мило, проклет био

  • Тужићу црногорску полицију

  • Два пута привођен на испитивање, инспектори га и физички малтретирали и терали да стоји у ставу мирно пред сликом Јосипа Броза и да њему одговара током испитивања

  • На митингу су ми с леђа пришла двојица полицајаца у цивилу, ухватили ме за врат и руке, дрекнули да пођем с њима

  • Током испитивања „забили“ су ми главу за сто и урлали на мене што сам дошао да узнемирујем грађане Црне Горе

– Потпуно сам разочаран и огорчен оним што сам доживео у Подгорици, каже Симо Спасић, председник Удружења породица убијених и киднапованих Срба на КиМ за „Правду“.

Прво привођење

Спасића су најпре ухапсили и привели у станицу полиције одмах по доласку у Подгорицу:
– Хтели су да ми узму све ствари из аутомобила, говорећи да сам донео „пропагандни материјал“ који „узнемирава грађане Црне Горе“. А ја сам само донео слике убијених Срба и Црногораца на КиМ. Онда су хтели да ми одузму моје возило, говорећи како је украдено. Сатима сам чекао на долазак вештака који је требало да провери да ли је возило с којим сам обишао Хрватску, Србију, Босну, наш Космет, Црну Гору – заиста моје, прича Спасић.
Додаје да је циљ полиције био да га што дуже задрже у станици, како не би отишао на митинг.
– После неколико сати чекања дошао је вештак који је проверавао број мотора и шасије, а онда је рекао да је по његовом мишљењу – возило украдено! Ужаснуо сам се, јер је немогуће да сам прошао толике контроле на путевима широм Балкана и да ништа није било спорно, али да сада, наједном, у Подгорици имам проблем! Тражио сам да то докажу, мада ми је било јасно да само хоће што дуже да ме држе у притвору. Рекао сам им – или ме хапсите, или пуштајте! Како нису имали другог избора, пустили су ме.

Подметнути нереди

Спасић описује да је током митинга био у првим редовима и да је са члановима породица убијених, киднапованих и несталих раширио пароле које увек опомињу на неправду и бројне српске жртве.
– Током говора митрополита почеле су да лете каменице. Неко је хтео да тад изазове проблеме. Узео сам мегафон у руке и почео да позивам народ да се смири. Скупио сам пароле. А онда, у једном тренутку, када сам кренуо према свом возилу, осетио сам како ме с леђа неко хвата за руке и врат. Неко је дрекнуо „полиција, пођи с нама“! Погледао сам – били су то неки ликови у цивилу. Убацили су ме у џип и пребацили ме до једне станице, сведочи Спасић.

Малтретирање у станици

– Више сати су ме држали у једној просторији у којој се налазила велика Титова слика. Малтретирали су ме, провоцирали вербално да им кажем шта мислим о Хашиму Тачију, о влади Косова, шта мислим о признању независности Косова… Питали су ме ко ме финансира, ко ме је послао да ширим нереде у Црној Гори, ја сам им одговорио да ме нико није послао, него да сам сам најавио да ћу доћи на протест. Тада је један од инспектора заурлао на мене: „немој мени да одговараш, него њему! Устани, стани мирно и њему одговарај“ викао је и показивао на два метра велику Титову слику. Одмах потом су ме ухватили за главу и забили је у сто, клели ме што сам дошао да „србендујем по Црној Гори“.
Спасић додаје да су му претили да је готов и да су му говорили како су „послали депешу у Приштину и да чекају од њих одговор“.
– Тад ми је било најтеже. Питао сам их да ли је могуће да траже одговоре на питања од оних који су ми убили браћу и оца.
А. Б.

Одлежао ноћ

– После пола три ујутро оставили су ме у просторији у којој су ме испитивали. Нико више није улазио до пола девет ујутро. Онда су тек ушла нека два цивила и рекли су ми да могу да идем, али да о томе што су ми радили не смем ни са ким да причам. Е, причаћу. И не само да ћу причати, него ћу их и тужити. Ја јесам прозивао владу Црне Горе као и сви демонстранти, ја јесам скандирао и подржао говорнике, али нисам позивао на нереде. Нека једном схвате да су Шиптари убили многе Црногорце

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: