Органи отетих продавани у Турској – Унмик доставио драгоцену документацију са именима шесторице Алабанаца осумњичених у случају „жута кућа” – Preneto iz politika Online

Органи отетих продавани у Турској

Унмик доставио драгоцену документацију са именима шесторице Алабанаца осумњичених у случају „жута кућа”

Припадници ОВК-а сликали су се у Албанији са убијеним Србином отетим у Пећи

Полиција Унмик доставила је српском Тужилаштву за ратне злочине доказе у предмету познатом као „жута кућа”, добијене у истрази вођеној током 2004. године. У тим материјалима наводи се, поред осталог, да су витални органи, који су отетим Србима узимани у овој кући, касније продавани у Турској.

У обимној документацији под ознаком „строго поверљиво” помињу се и имена шесторице осумњичених за ове злочине, као и имена жртава. Подаци добијени од Унмика садрже значајне информације које су драгоцене за истрагу о трговини органима отетих Срба. По свему судећи, то ће бити и основ да поступак поведу правосудни органи мисије Европске уније на Косову, Еулекс.

Српско тужилаштво раније је на основу фотографија и других доказа идентификовало осморицу осумњичених, као и 10 жртава злочина на северу Албаније.

Шеф правосудног сектора при Еулексу Алберто Предука није за сада прецизирао да ли ће Еулекс покренути истрагу о наводним злочинима у „жутој кући”. „Ратни злочини су у надлежности Еулекса, односно Канцеларије специјалног тужиоца. Увек када има основа за покретање истраге, то ће радити тужиоци Еулекса”, рекао је Предука радију Слободна Европа, додајући да су сви досијеи у рукама тужилаца и да је свака истрага поверљива.

Званичник Унмика је рекао да је српском Тужилаштву пренето да је било каква истрага о трговини људским органима у Албанији у надлежности Еулекса.

Упитан да ли је ово питање било тема разговора на састанку тужилаца Еулекса и Србије, Предука је казао да су тужиоци озбиљно узели у обзир ово питање које се односи на тешке злочине, што је у њиховој надлежности”. Поводом овог случаја, Савет Европе је именовао Дика Мартија за специјалног изасланика. Швајцарац Марти је члан Парламентарне скупштине и комисије за питања људских права Савета Европе, а очекује се да он ускоро почне посету региону.

Д. Чарнић

[објављено: 01/04/2009]

Eine Antwort

 1. Соберем для Вас по сети интернет
  базу данных потенциальных клиентов для Вашего Бизнеса
  (Название телефон факс email www имена адреса итд)
  Более подробную информацию Вы сможете получить по
  телефону +79133913837
  ICQ: 6288862
  SKYPE: prodawez
  EMAIL: prodawez@mixmail.com

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: