Није касно да правда стигне злочинце – Preneto iz Politika Online

Није касно да правда стигне злочинце

Јуче у Новом Саду обележена годишњица новосадске рације у којој је пре 67 година свирепо побијено више од 1.300 Срба, Јевреја, Рома…

Ефраим Зуроф (Фото С. Милинковић)

Нови Сад – На Кеју жртава рације, на самој обали Дунава, јуче је обележена 67-годишњица злогласне новосадске рације у Другом светском рату, када су мађарски окупаторски војници, уз помоћ квислинга, од 21. до 23. јануара 1942. године, на најсвирепији начин усмртили више од 1.300 грађана, од беба у колевци (било је 165 малчишана) до непокретних стараца. На мети су највише били Јевреји, Срби и Роми, мада је било и припадника других нација који су после ликвидације бацани у Дунав, а многи су под лед хладне реке бацани живи. Тих дана у више места јужне Бачке убијено је више од 3.000 цивила.

Тим поводом, јуче се код спомен-комплекса „Породица” окупио велики број грађана Новог Сада који су одали пошту невино страдалим суграђанима. Међу њима су били и учесници Првог балканског едукативно-историјског скупа о холокаусту, који је током протекла три дана одржан у Новом Саду, у организацији овдашње Јеврејске општине и Центра „Симон Визентал” у Јерусалиму. Том приликом присутнима се обратио градоначелник Игор Павличић и директор Центра „Симон Визентал” Ефраим Зуроф, први пут у својству почасног грађанина Новог Сада.

– Тешко је објаснити како је могуће да Шандор Кепиро, један од мађарских официра који су организовали рацију и који је одговоран за привођење људи из улица Цара Душана, Николе Тесле, Футошке, Јеврејске улице… и даље живи у Мађарској, слободан и некажњен. И на данас завршен скупу о холокаусту у Новом Саду као најважнија лекција потенциран је значај кажњавања одговорних за злочине. Стога и захтев за постизање правде упућујемо са овог места, не само у име жртава, него и у име садашњих и будућих генерација. Никад није касно казнити злочинце за њихове злочине, извести Кепира пред лице правде сада док је то још могуће. Али, тужно је то што би неке актуелне власти радије све то заборавиле и занемариле, из практичних разлога, јер треба уложити велике напоре како би се све убице извеле пред лице правде – рекао је Ефраим Зуроф.

Градоначелник Игор Павличић рекао је да злочине из прошлости морамо проучавати да бисмо разумели друштвено-историјске околности које су до њих довеле.

– Задатак свих нас, садашњих генерација, јесте да по сваку цену спречимо појаву и ширење мржње и насиља међу људима. Најбољи начин за то је неговање и промоција највиших људских вредности, толеранције, разумевања и мултикултуралности. Нови Сад може бити пример како људи различитих нација и вероисповести могу да живе заједно, уважавајући се међусобно, и ми ћемо предузети све да тако буде заувек – поручио је Павличић.

Помен Јеврејске заједнице одржао је врховни рабин Србије Исак Асиел, а помен Српске православне цркве епископ бачки Иринеј Буловић, уз саслужење новосадских свештеника и ђакона. Венац на спомен-обележје је, поред осталих, положио и сенима побијених поклонио се и Шандор Егереши, председник Скупштине Војводине и делегација покрајинског парламента, док је венац са брода Речне флотиле ВС спустио низ таласе Дунава председник Скупштине Новог Сада Александар Јовановић.

С. Живковић
[објављено: 23/01/2009]

Eine Antwort

  1. petar II , 23/01/2009, 09:37
    kasno je gospodine zurof, bojim se da je kasno. Pravda nije stigla ni dr. Mengela, ni Pavelića ni Arukovića, kom je čak ipunjena i poslednja želja da umre u svojoj domovini, ni mnoge druge zlikovce koje je amerika a pogotovo Engleska posakrivala i koristila za svoje „više“ ciljeve. Neki su obilato nagrađeni za svoje zločine, kao na primer Kurt Valdhajm.Za zločine na Kozari i vernu službu rajhu, nagrađen je mestom prvog čoveka Austrije a potom i prvim čovekom ujedinjenih nacija. Postoje li reči za to ? Kažnjava li se sad povratak na velika vrata ustaštva u Hrvatskoj, al kaida u BiH ? Podižu spomenik Budaku, slave Jasenovac … itd, itd. Zašto bi sad neko dirao tamo nekog starca u zemlji članici EU. Prošle godine vojnici tog starca su se okupili u Novom Sadu, evolirali uspomene na ratne dane, žalili za propuštenim i izrazili nadu da će u budućnosti njihova današnja omladina završiti ono što su oni započeli. Taj skup nikom nije smetao, verovatno radi „mira u kući“ ali i u skupštini. Ne očekujem više nikakvu ovozemaljsku pravdu.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: