Branko Dragaš „zapalio“ Čačak

Branko Dragaš „zapalio“ Čačak PDF Štampaj E-pošta
Autor Gost
Saturday, 03 January 2009
U četvrtak, 25. decembra, slobodno se može tako reći, Branko Dragaš, naš poznati ekonomista i stručnjak za berzanske poslove, je „zapalio“ Čačak. Nakon izuzetno uspešne tribine na temu „Svetska ekonomska kriza – uzroci i posledice: šta čeka Srbiju“, koja je održana u okviru novopokrenutog ciklusa tribina Srpskog sabora Dveri na Tehničkom fakultetu u Čačku, uvaženi predavač je bio gost i u okviru TV produkcije „Dveri srpske“.

Na lokalnoj TV Galaksija 32, gde se prvobitno emituje naša TV produkcija, zbog ogromnog interesovanja gledalaca emisija je trajala više od dva sata, uz nekoliko repriza potom. Pet dana posle ovog događaja interesovanje za Dragašev nastup u Čačku još uvek ne jenjava.

Postavlja se pitanje: šta je to toliko zainteresovalo čačansku publiku? Prvorazredne i ekskluzivne informacije iz sveta domaće i svetske ekonomije kojim raspolaže Branko Dragaš, orginalan uvid u istoriju svetske ekonomske krize i pogubnu ulogu ideje neoliberalizma i američkog „kazino“ kapitalizma, skoro dvadesetogodišnja vernost svojim načelima i pogledu na svet koji je vreme „na kraju istorije“ opravdalo, kritika potrošačke civilizacije, kao i jedinstven pristup ekonomskim problemima iz duhovnog ugla, najvažniji su razlozi za ovo interesovanje.

Uzroke svetske ekonomske krize Dragaš nalazi u neograničenom štampanju dolara i drugih „hartija od vrednosti“, piramidalnoj hipotekarnoj prevari i drugim vidovima finansijskih mahinacija, političkoj korupciji, ideološkom totalitarizmu neoliberalnog pogleda na svet i odsustvu autentičnih mislilaca i ideja, duhovnoj razularenosti i potrošačkoj groznici savremenog čoveka. Dalji razvoj ove krize u 2009. godini Dragaš vidi kroz nekoliko mogućih scenarija:

  • izazivanje svetskog rata da bi se skrenula pažnja sa ekonomske propasti i pokrenula vojna industrija;
  • pronalaženje novog proizvoda za masovnu potrošnju (poput kompjutera i mobilnih telefona koji su svojom pojavom početkom devedesetih za 10 godina odložili recesiju)
  • građanski rat i raspad Sjedinjenih američkih država.

Naš gost nije ostao dužan odgovor i na pitanje šta vidi kao izlaz iz ove situacije. Što se tiče ekonomskog dela priče, koji smatra manjih delom problema i za koji je kompetentan, Dragaš nudi novoosnovani NVO Pokret za promene, koji predlaže isti alternativni ekonomski program za koji se Dragaš zalaže već 20 godina. No, veći deo problema, u čijem rešavanju on presudnu ulogu dodeljuje srpskim NVO poput Dveri, Dragaš vidi u duhovnoj promeni i obnovi čoveka i zajednice, novom radnom elanu i preduzetničkom duhu, zaštiti nacionalnih interesa u ekonomiji.

Da li ste o svim ovim temama skoro mogli da čujete negde na domaćim javnim tribinama i medijskim razgovorima? Sada vam je jasno zašto je priča ispričana iz ovog ugla izazvala toliko interesovanje u Čačku. Snimak kompletnog i više nego aktuelnog intervjua sa Brankom Dragašom u okviru TV produkcije „Dveri srpske“ uskoro će biti emitovan kroz sve „televizije koje govore srpski“ i postavljen na našoj internet stranici.

U Čačku, 30. decembra 2009.

Informativna služba Srpskog sabora Dveri

Dveri srpske

Eine Antwort

  1. Poštovana gospođo Ruth,

    možete da mi se javite na gore pomenutu adresu. Pozdrav,
    Branko Dragaš

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: