Molba usvojena! A da li je bilo molbe?

Molba usvojena! A da li je bilo molbe?

Molbe nije verovatno bilo, ali podvale svakao.

U sprezi EUtopijevaca iz petokolonaške vlade u Beogradskom pašaluku, sa vazalnim nazovimo ih episkopima u Crkvi, namerno reći neću Srpskoj, jer oni koji su se pogrčili iz današnjeg episkopata, reč srpaska su takvi izbrisali iz upotrebe. Prvo je ovih dana u javnost proturena priča o navodnoj ostavci Patrijarha Pavla. Obratimo dobro pažnju na reč ostavka.

Da bi danas među prvima se oglasilo čuveno petokolonaško njiškalo ,,Beta“, čudi me da se ne zove recimo i gama. Zašto mora baš beta? E pa to je malo više pogrčenjački, a malo i anglikanski. Moderana vremena zahtevaju moderne uslove. Pa pomodarci rasrbljeni Crnogorci daju svojim glasilima i pomodarčena imena. Nije ni čudo što Spasitelj svoje sledbenike savetovao rečima:

Čuvajte se nabeleženih. – Govorio je on.

Ko će ih obeležiti Gospode? – pitali su oni.

Sami će se obeležiti – učio je Spasitelj.

Da upravo sami su se obeležili. Jer kako bi smo ih drugačije prepoznali. Beta za sigurno nije srpaska, pa čak ni slovenska reč.

I eto prva nam je upravo ta Beta prenela vest da molba Patrijarhova nije usvojena. Ali kada se u javnosti otvorilo pitanje mogućnostiizbora novog Patrijarha, nije bilo ni reči o molbi, već o ostavci. Ostavka i molba nisu jedno te isto. Te zapravo šta je sa VMA stiglo do sabora. Molba ili ostavka? Ako je bila ostavka, onda sabor nije imao šta da raspravlja, jer nečiju želju da se povuče sa neke pozicije, nema pravo niko da spreči mimo njegove želje da promeni svoju odluku i mišljenje.

Od kuda sada molba? Iako nisam bio na zasedanju sabora, mogu s pravom da tvrdim da nije bilo molbe a verovatno i ostavke. Bilo, jedno ili drugo. Oboje je ili iznuđeno ili falsifikat je to bio.

No cela igra nije baš tako neobična. Ipak su Eutopejci, ili Ekokomunisti, oh nikako mi ta reče ekumenist ne paše, stalno se sapletem kada je ona u pitanju. Kumenisti, ili kamenisti, ili komunisti, po meni to je jedno te isto. Ekumenisti su internacionalisti a i kopmunisti su internacionalisti. A kamenistiu su i jedni i drugi pošto kamenuju protivnike.

Sa ovom prljavom igrom oko molbe ili ostavke kumenisti su postigli svoj cilj, još bolje konsolidovali svoj položaj. Jer ako je onako nasrtljivo napisana ostavka, pa je onda na dan saborske sednice preinacena u molbu, sve je to uradjeno samo sa jednim ciljem. Da se Vlsi ne dosete. Naravno kada je pred sabor umesto ostavke bačena molba, svima je laknulo. Da li baš. Laknuko je samo kumenistima. Lukavo su podvalili i ovoga puta. Jer upravo baš njima nije odgovaralo da se ovo haotično stanje menja. Trebalo im je više vlasti. I naravno. Dobili su je. A sabor. Hm. Nije zaobišao pravila, Molbu je mogao da odbaci ili da je usvoji. Nije je usvoio.

Ostaće da se vidi zašto je sabor predao još malo vlasti u ruke opasnom čoveku Amfilohiju? Dati i malo vlasti u ruke Risti Radoviću je naopaka stvar. A dti mu i ovoliko je srljanje u ambis.

Janko Bojić

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: