U ponedeljak, 27. oktobra, je praznik svete Petke

Draga braco i sestre,


U ponedeljak, 27. oktobra, je praznik kod nas veoma postovane svetiteljke, prepodobne matere Paraskeve, u narodu nazvane svete Petke, Petkovace ili Petkovice. Negde ovaj praznik zovu Pejcindan.


Sveta Petka potiče iz Grcke, rodjena je nedaleko od Carigrada u 10. veku. Posle smrti roditelja povukla se u okolinu Jerusalima, gde je decenijama vodila podviznicki zivot. Vratila se u rodno mesto pred smrt. Njene mosti su potom odnete u Carigrad, odatle u bugarsko Trnovo, potom je cuvana 125 godina u Beogradu, u crkvi na Kalemegdanu, a od 1641. nalazi se u Rumuniji, u gradu Jasiju.


Bilo je brojnih teza o njenom srpskom poreklu. Ovo je naucno odbacio cuveni istoricar, arhimandrit Ilarion (Ruvarac). Ova tvrdnja vaskrsla je i izmedju dva rata, a i danas ima pristalica. Medjutim, za hriscanina poreklo svetitelja uopste nije bitno. Vazni su zivot i podvizi, cuda i sve ono sto ga je ucinilo svetim. Tako je i ovu svetiteljku proslavio njen podviznicki zivot u pustinji, bezbrojna cuda koja je ucinila posle blazenog upokojenja, a cini ih i danas.


U Rumuniji je sveta Petka najslavljenija svetiteljka. Stotine hramova njoj je posveceno. Kult svetiteljke, je takodje rasprostranjen u Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Makedoniji, nesto manje kod Grka i pravoslavnih Albanaca, a kod Rusa veoma malo.


Svetu Petku kod nas posebno postuju zene, obracaju joj se nerotkinje, a i ostale u raznim zivotnim nedacama. Njenim danom smatraju petak, jer je svetiteljka verovatno na taj dan rodjena, otuda joj i ime. Tog dana ne rade odredjene poslove, poste, posecuju crkve i mole se sv. Petki. Sirom Srbije i Vojvodine mnogo je vodica i kapela posveceno majci Paraskevi. Podignute su u znak zahvalnosti za molitvenu pomoc nekom od verujucih. Ta su mesta centri brojnih hodocasca naseg poboznog sveta. Brojni su u porodice koje Sv. Petku slave kao svoju krsnu slavu. Nase Kolo srpskih sestrara u Hanoveru slavi Sv. petku kao svoju slavu. Ona se smatra prvom u nizu jesenjih slava.

Srecan Vam praznik zeli

Vas

prota Milan PejicBOGOSLUZENJA U HRAMU SVETOG SAVE U HANOVERU,
Mengendamm 16 c, 30177 Hannover
, Tel.: 0511 – 3941924 i 0173 – 2320992


Nedelja 26. oktobar – Liturgija u 10. casova
– vecernje u 17. casova
Ponedeljak – 27. oktobar – Prepodobna mati Paraskeva – Sv. Petka – Liturgija u 9. casova
Petak 31. oktobar – Sv. ap. Luka i Sv. Petar Cetinjski – Liturgija u 9. casova

Subota 1. novembar – Zadusnice – Liturgija u 9. casova

Nedelja 2. novembar – Liturgija u 10. casova

Subota 8. novembar – Sv. velikomucenik Dimitrije – – jutrenje u 8. casova Nedelja 9. novembar – Liturgija u 10. casova


Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: