Предлог да се 11. јул прогласи за Европски дан геноцида (жалости) за Сребреницу

Предлог да се 11. јул прогласи за Европски дан геноцида (жалости) за Сребреницу

Потпредседник Европског парламента Дијана Волис (Diana Wallis), и Јелко Кацин, портпарол за Западни Балкан ALDE групе представили су у среду 15.октобра са муфтијом Босне и Херцеговине др.Мустафом Церићем и председником Удружења мајки енклава Сребреница и Жепа Муниром Субашић предлог резолуције за Сребреницу да се 11. јул прогласи за «Европски дан геноцида (жалости)».

Проглашење 11. јула за «Европски дан жалости» и «сећања на невине жртве геноцида представљало би трајни подсетник на почињени геноцид и потврдило би резолуцију Европског парламента за Сребреницу усвојену јула 2005.године» – каже се у саопштењу кабинета Јелка Кацина. У делегацији госпође Субашић поред вође исламске заједнице др. Мустафе Церића био је и председник «Савеза логораша Босне и Херцеговине» Мурат Тахировић, а према речима Волисове делегацију је топло примио и сам председник Европског парламента Ханс Герт Петеринг (HansGert Poettering).

Док су током саме конференције госпођа Субашић и муфтија Церић користили термин «геноцид» за жртве Сребренице потпредседник парламента Дијана Волис која је прошле године присуствовала помену жртава у Поточарима, је помињала «дан жалости», али је са не мање ентузијазма подржала иницијативу и нагласила да подршка није изостала у кабинету председника Петеринга. Волис је обећала да ће сам текст резолуције бити врло брзо спреман и предат на гласање, мада није хтела да прецизира датум. Исламска заједница у Босни и Херцеговини као датум могућег усвајања резолуције наводи први квартал следеће године према речима Кацина, па за следећи помен жртвама «то већ може бити део културне и историјске баштине Европске уније».

У име индиректних жртава Сребренице – скоро 11 милиона Срба широм света на чију репутацију и те како има утицаја одлука о овој резолуцији», устаo је Српски институт за јавну дипломатију из Брисела, регистровани лоби тим при Европском парламенту са питањем «шта је са хришћанским, православним, српским жртвама пре Сребренице? Њих 1200 је било убијено пре Сребренице» и нису били присутни нити представљени тог дана у сали Ана Политковскаја у Европском парламенту. У осврту на садашњу реалност Сребренице која обилује „директним улагањима и друштвеним конструктивизмом“, лобиста института је затражио „ширу подршку медија, јер прошлост се не може изменити, а пут у будућност не води кроз плакање над просутим млеком него кроз помирење и привредни развој“…

Ovaj tekst sam poslala u Novosti i Frankfurtske vesti u Srbiji, ali ne znam da li su i u kojoj formi objavili.

S postovanjem,

Borka


Borka Tomic
Director
Serbian Institute for
Public Diplomacy
9 rue de Pascale
1040 Brussels
T: +32 2 230 74 38
M: +32 472 365 246
M: +381 63 72 65 403
www.serbianinstitute.org
www.serbianbrend.com

Hinterlasse einen Kommentar

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..