PROŠIRENOM OPTUŽNICOM KARADŽIĆ SE PRISILJAVA DA SE BRANI I OD NAVODNOG PANSRPSKOG GENOCIDA

http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/tema/glas-javnosti-29-09-2008/hoce-da-sude-i-milosevicu

PROŠIRENOM OPTUŽNICOM KARADŽIÆ SE PRISILJAVA DA SE BRANI I OD NAVODNOG PANSRPSKOG GENOCIDA

Hoæe da sude i Miloševiæu

Sada vidimo da se Miloševiæ ponovo optužuje kroz optužnicu protiv Karadžiæa. To još više pokazuje da je Tribunal politièka, a ne pravna institucija.Tužilaštvo želi da „prošvercuje“ tobože pansrpsko udruživanje za „genocid“ – ako to bude „dokazano“ u Tribunalu, sarajevski muslimani æe sigurno obnoviti tužbu protiv Srbije

Piše: Srða Trifkoviæ

Tribunal u Hagu je 23. septembra podigao dopunjenu optužnicu protiv Radovana Karadžiæa. NJen cilj je ne samo da obnovi optužnicu za genocid protiv bivšeg lidera bosanskih Srba i, razume se, Srba iz Republike Srpske, veæ da bude još jedan pokušaj da se krivica prebaci na Srbiju. I, sledstveno – utvrdi kolektivna krivica cele srpske nacije za navodni zloèin.

Tribunal to èini na indirektan i delom prikriven naèin. Za razliku od optužnice iz maja 2000, poslednja, izmenjena optužnica sužava fokus na jedan „dalekosežni“ i tri „standardna“ zajednièka zloèinaèka poduhvata.

Prvi optužuje Karadžiæa da je uèestvovao u zloèinaèkom udruživanju s namerom da se sprovede genocid u Bosni i delovima koje su „držali“ Srbi. Tu se tvrdi da je, pored mnogih osoba iz Republike Srpske, u „zloèinaèkom udruženju“ bilo i više bivših vrhovnih zvaniènika FR Jugoslavije i Republike Srbije, a naroèito apostrofiraju bivši predsednik Slobodan Miloševiæ, Jovica Stanišiæ, Frenki Simatoviæ i Vojislav Šešelj, kao i neodreðeni broj neimenovanih službenika MUP-a, JNA i VJ.

Treba istaæi da imenovani Karadžiæevi navodni konspiratori iz Beograda ili ne mogu da se brane protiv novih optužbi, ili za njih nisu ni optuženi- iako su u pritvoru Tribunala:
– Miloševiæ je umro marta 2006, pa ne može da se brani
– protiv Stanišiæa, Simatoviæa i Šešelja su podignute lakše optužnice, a pošto nikada nisu optuženi za „genocid“, na svojim suðenjima ne mogu da iznesu nikakvu odbranu protiv ovih dodatnih i veoma ozbiljnih optužbi koje su se pojavile na Karadžiæevom spisku
– službenici MUP-a, JNA i VJ i dalje ostaju neimenovani, pa ni oni ne mogu da iznesu odbranu.

Strategija haškog tužilaštva je jasna: da nateraju Karadžiæa ne samo da brani sebe, veæ i brojne navodne sauèesnike u Srbiji – imenovane i neimenovane – koji nisu optuženi za ovaj zloèin. NJegov neuspeh rezultirao bi osudom koja bi bila primenjena i na sve ostale.

Karadžiæ æe se u pripremanju odbrane, naravno, usredsrediti na sebe i svoje radnje, onoliko uspešno koliko se to može oèekivati od bilo kog optuženog. I to æe biti upravo ono što Tužilaštvo želi: da „prošvercuje“ tobože pansrpsko udruživanje za „genocid“ – optužbu koja je apsolutno nedokazana i i odbaèena od Meðunarodnog suda pravde. Ako to bude „dokazano“ u Tribunalu, sarajevski muslimani æe sigurno obnoviti tužbu protiv Srbije pred MSP.

Podsetimo da je MSP 2007. kazao da „genocid u Srebrenici“ ne može biti pripisan srpskim državnim organima, da nije utvrðeno da je Srbija bila uèesnik time što je slala pomoæ bosanskim Srbima leta 1995. kada se desio zloèin u Srebrenici. Odluke suda su obavezujuæe, bez moguænosti žalbe.

Miloševiæ je, dakle, posthumno osloboðen optužbi. On je uvek i govorio da ni Jugoslavija ni Srbija nisu imale komandu nad armijom bosanskih Srba, i to je Sud presudom i konstatovao. Meðutim, sada vidimo da se Miloševiæ ponovo optužuje kroz optužnicu protiv Karadžiæa. To još više pokazuje da je Tribunal politièka, a ne pravna institucija.

Nastaviæe, oèito, da i protiv Karadžiæa tvrde suprotno, iako zloèini u Bosni od 1992- 1995. nisu rezultat nikakvog „nacionalistièkog projekta“. Zloèini su bili posledica, a ne uzrok rata. Koliko god oštro moraju biti osuðeni, bili su posledica šire, kompleksne meðunarodne greške i Izetbegoviæeve odluke da se otcepi.

Eine Antwort

  1. Analitickom komentaru Srdjana Trifkovica nema sta bitnije da se doda. Zato mozda prilika za kriticare autora srdjana Trifkovica, ma koliko god retki bili, da preispitaju svoj stav. Pogotovo oni medju njima koji i na najblaze neslaganje sa njihovim vidjenjima, uzvracaju na jedan nedopusten nacin grubim uvredama. U jednoj mjeri, u kojoj drugi autori gube volju da ucestvuju u debatama na jednom forumu gde se mora strahovati od uvreda jer se ne dijeli misljenje sa jednim ili drugim „kolegom“.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: