NVO AKADEMSKA ALTERNATIVA

NVO AKADEMSKA ALTERNATIVA

Izjava za javnost Vojina Grubača, predsjednika NVO Akademska alternativa

Podgorica, petak, 26. septembar 2008. godine

Ocjena Upravnog odbora Policijske akademije u Danilovgradu, da su testiranja za upis na akademiju obavljena u skladu sa potrebama te institucije, je vulgarna i anticivilizacijska. Očigledno je da se Upravni odbor te institucije stavio u poziciju kadije, koji tuži, sudi i oslobađa sebe odgovornosti po sopstvenom nahođenju.

Surova je zbilja da je komisija na akademiji primala polaznike u skladu sa jednonacionalnim željama i potrebama rukovodilaca te institucije, zaboravljajuci da je Crna Gora multietnička država. Nacionalističko sito, koje je promovisano na prijemnom ispitu, dalo je jasnu poruku polaznicima Akademije, da se oni po stupanju u državnu službu ponašaju prema građanima u skladu sa takvim ekstremističkim etničkim principima. Upravni odbor te ustanove je, očigledno, pogazio Ustav države i Pravilnik akademije, koji su decidni da struktura polaznika mora odražavati etničku strukturu građana Crne Gore. Ako su bezskrupulozno pogazili ta dva važna akta, na kojima počiva država i Policijska akademije, tada njihov rad nije regularan, vec opasan i rušilački.

NVO AA poziva ministra policije Kalamperovića da se etničkim čistacima na Policijskoj akdemiji u Danilovgradu uruče otkazi, i zabrani prijem u bilo koje državne organe do kraja njihovog radnog vijeka. Ne vidimo drugi način odgovora onima, koji su gazeći Ustav i Pravilnik ustanove u kojoj rade, izazvali teški medjunacionalni incident. Inače, u protivnom, može se desiti da etničku državnu policiju, koja se stvara pred licem javnosti, građani s gnušanjem odbace kao zakonske čuvare reda, i počnu tretirati kao zaštitinike antigrađanskog nereda u Crnoj Gori.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: