POZIV NA OSNIVANJE NOVE STRANKE SRBIJE KOJA BI SE ZVALA; SUDIMO ŠTO ZNAČI; STRANKA UJEDINJENE DIJASPORE I MATIČNOG OBJEDINJENJA

Naša dijaspora u Evropi pokazuje realnu sliku o mogućnostima ujedinjenja kroz pokušaj Gospodina Janić Nikole da osnuje ujedinjenu srpsku dijasporu evrope. Ideja je dobra, čovek je uložio mnogo truda ali kako stvari stoje neće biti ništa od toga sve dok se ne ujedinimo sa maticom i stvorimo funkcionalne strukture. Iz toga razloga predlažem da započnemo novi pokušaj ali na sasvim drugačijoj osnovi odnosno da pokušamo osnovati novu stranku dijaspore i matice u Srbiji.
Nas organizovati poput dosadašnjih pokušaja je takoreći bezizgledno iz više razloga. Većina našeg naroda ide svojim poslom za svojim nosom sa argumentom da se ni o njemu niko nije brinuo kad je bio u svojim problemima. Pored toga običan svet ima pune ruke posla da ne ostane bez posla a stim i bez direktne mogućnosti svoju rodbinu u Srbiji da pomogne. Elita je opet pretežno sujetna i skoro je niko ne sledi, a o masama da se i ne govori. Treći koji bi možda i hteli nemaju para da bi snosili troškove puta i smeštaja ukoliko bi se pozvalo na neki sabor ili sastanak.
Kao što se vidi situacija je, po pitanju ujedinjenja dijaspore, prilično tmurna da ne kažem bezizlazna. Ono par naših milionera, vlasnika fabrika,nemaju niti najmanje namere da se mešaju u politiku a još manje da sponzoruju stvaranje krovne organizacije evropske srpske dijaspore a bez novca ne može se ništa staviti na noge. Da smo neko jako financijsko društvo pa da preuzmemo troškove puta i smeštaja bilo bi sve daleko perspektivnije.
Evo da se vidi prava situacija stvari. Prije tu negde godinu dana, objavio sam kako na srpskom tako i na nemačkom jeziku peticiju na mojoj internet stranici, mnoge stranice su je isto preporučile ali do sada je tu peticiju podpisalo svega 917 osoba. Eto kad čak niti za to ljudi nisu spremni da ulože malo truda onda, šta se tu može očekivati za nešto što zahteva daleko više.
Iz toga razloga sam mišljenja da bi trebalo osnovati novu stranku u Srbiji. Izbori će doći prije nego što mislimo a dotle bi trebali u Srbiji a i u Dijaspori stvoriti potrebne strukture. Danas mi pade na pamet i eventualno ime takve stranke koja bi se zvala; SUDIMO-Stranka Ujedinjene Dijaspore i Matočnog Objedinjenja!? Sada bi trebalo skupiti dovoljno podpisa podrške. Naravno da bi trebali napisati dobar program buduće stranke kojeg bi se moralo apsolutno pridržavati. Nešto razmišljam da postavim ovu temu na javnu diskusiju. Šta mislite o tome!? U svakom slučaju bi bilo dobro da se učestvuje u javnoj diskusiji koju ovom prilikom pokreće Glas Dijaspore, https://dijaspora.wordpress.com/

Pored ovakvih stranaka koje danas vladaju Srbijom mislim da nebi bilo problema premašiti potreban konzenzus. To bi nam pomoglo da dobijemo ozbiljnu podršku u parlamentu bez koje nema ujedinjenja dijaspore i matice a niti perspektive Srbiji.

Dušan Nonković

3 Antworten

 1. Кад неко није успешан у дијаспори да уједини, нити има потребних потенцијала за то, онда је неко дошао на идеју да се, као некада преко централних комитета, нешто покуша са матицом, као да матица треба да пружи директиве док Срби у дијаспори тачно знају ко је ко и не помаже вика до неба, ни пенушање, ни заклињање, Срби знају кога да слушају а кога не, па макар Тадић и Дачић наредили, ни њих нико нормалан не слуша!
  Сада се појављује начин финансирања. Зашто тражите спонзоре? Она идеја која вреди њу љуфи само препознају и прилазе ИДЕЈИ. Овде је, очигледн, реч о ситном шићарџијству, да се оснује „странка“ и узму паре из буџета! Па није овај народ луд. таквих покушаја је било много. Тако је покушао кафеџија Милинковић из Париза и сада хоћете репризу те бруке са неписменим глумцем Јанићем, некадашњим удбашким југо-комунистичким сарадником.
  Баш сам се слатко насмејао овом глупом излетању са таквом „странком“! Ипак, циркус нам неће недостајати док је корисних будала!

 2. Gospodine, zašto vi niste nekoga ujedinili pa niti to pokušali?
  Izgleda da ste vi samo specijalista za razdor i razjedinjavanje po načelu,daj bože da crkne komšiji krava, ko zna po čijem nalogu to radite. Kome smeta da se barem pokuša ujediniti dijaspora i matica, sigurno ne onima koji žele dobro svom narodu! Kad već niste u stanju konstruktivno da saradjujete onda barem ne iznosite na tabletu svoju glupost u javnost.
  A ono što ste se slatko nasmejali tu je stvar jasna; onaj ko se poslednji smeje smeje se najsladje!!!
  U buduće nemojte da šaljete vaše komentar pod lažnom adresom jer ga u tom slučaju neću objaviti.
  I pored toga što ste se lažno predstavili, nemožete se sakriti. Vas odaje vaš stil pisanja a i tragovi vam smrde nečovečno tako da malte ne svako može veoma lako pogoditi ko iza tih vaših destruktivnih rečenica stoji.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: