SERBISCHE ORTHODOXE KIRCHENGEMEINDE IN HANNOVER – U subotu 2. avgusta na SV. ILIJU služi´cu u 10 c. Službu Božiju u pravoslavnoj crkvi Sv. – Gemeindepfarrer: Erzpriester Milan Pejic

SERBISCHE ORTHODOXE KIRCHENGEMEINDE IN HANNOVER
Kirche des Hl. Sava und Gemeindebüro: Mengendamm 16 C, 30177 Hannover
Gemeindepfarrer: Erzpriester Milan Pejic, Tel.: 0173 – 2320992 u. 0511 – 3941924

Draga bra´co i sestre,

U subotu 2. avgusta na SV. ILIJU služi´cu u 10 c. Službu Božiju u pravoslavnoj crkvi Sv. velikomucenika Dimitrija ( tzv- grckoj crkvi ), An der Stadthalle u Braunšv ajgu.

U subotu Pravoslavna crkva slavi jednog od najve´cih i najpoštovanijih starozavet nih proroka, sv. Iliju. Kult Sv. Ilije su nakon Jevreja nastavili hriš´cani, snažnije na Istoku nego na Zapadu. Sv. Ilija je živeo u devetom veku pre Hrista. Roden u mestu Tesvi, te je nazvan Tesvi´caninom. Ime mu na jevrejskom znaci Gospod je Bog. Glavna misija mu je bila da u svom narodu, koji je još bio nesiguran u veri, iskoreni paganstvo i idolopoklonstvo. Živeo je kao pustinjak, isposnik, te se smatra zacetnikom monaštva. Ukoravao je, opominjao i kažnjavao. Cuda su mu bila upecatljiva: višegodišnje suše i gladi, nebeski oganj koji uništava letinu, podizanje iz mrtvih. Nije umro obicnom smr´cu, ve´c je živ uznet na nebo, na ognjenim kolima. Po predanju, kako jevrejskom, tako i hriš´canskom, pred kraj sveta ´ce do´ci sa biblijskim praocem Enohom, koji takode nije umro i postrada´ce, kao i svi ostali proroci.


Kult sv. Ilije je raširen kod svih slovenskih naroda i kod Rumuna. Nazvan je Gromovnikom. Još u Vizantiji je slavljen kao zaštitnik ratnika. Upu´cuju mu se molitve za kišu, ili suvo vreme, otuda u ruskom gradu20Novgorodu dva hrama, „suvom“ i „mokrom“ sv. Iliji. Kod Grka hramovi su mu zidani na visinama, vrhovima brda i planina.

Kod Srba je obicaj da se na ovaj dan zakolje najstariji petao, kao neka vrsta žrtve. Ponegde se slavi i dva dana. Održavaju se sabori i vašari, koje cesto zna da uznemiri kiša i nevreme.

U ikonografiji se predstavlja kao sed starac, nekad sa gavranom, koji mu donosi hranu, nekad sa nožem, plamenim macem ili tockom. U ognjenim kolima se predstavljao na sarkofazima još u tre´cem veku.
< br>
U nekim krajevima Evrope od njega se moli za isceljenje od boginja, raznih preloma, temperature. Kao svog patrona slave ga berberi, kantardžije, potkivaci, terzije, ´curcije, puškari, duvandžije, limari, a u novije vreme i autolimari, taksisti i vazduhoplovci. Ima porodica koje ga slave kao krsnu slavu, a takode manastira i crkava njemu posve´cenih kao što su dva Ilinja u Ovcaru i kod Badovinaca, crkve u Mirijevu kod Beograda, Ilincima u Sremu i drugi.

Molim Vas da ovu informaciju prosledite i drugima ciju Mail adresu imate ili je pak usmeno ili putem telefona saopštite Vašoj rodbini, prijateljima i poznanicima koji su pravoslavne vere.

U nadi da ´cemo se u subotu na SluEbi Božijoj videti, srdacno Vas pozdravlja i želi svako dobro od Boga i ljudi

Vaš sveštenik

o. Milan Peji´c


Liebe Schwestern und Brüder,

am komend en Samstag, dem 2. August, dem Fest des Hl. Prophet Elias, um 10.00 Uhr werde ich in der Orthodoxen Kirche des Hl. Dimitrios, An der Stadthalle in Braunschweig ein orthodoxen Gottesdienst halten.

Mit besten grüßen und Gottes Segen

Ihr

Pfarrer Milan Pejic

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: