Proslava Vidovdana

Draga braco i sestre,

U starim, prekosovskim crkvenim kalendarima na Vidovdan se praznovao sv. Vid i prorok Amos. Prorok Amos živeo je u 8. veku pre Hrista i pominje se u Starom Zavetu. Kult sv. mučenika Vida (ili Vita) je rasprostranjen kako na Istoku, tako i na Zapadu. Otuda u narodu odomaćen naziv Vidovdan. Bio je rodom sa Sicilije, živeo je u vreme cara Dioklecijana. Postradao kao dečak za ime Hristovo. Poštovan među Slovenima, mošti ( jedna ruka ) mu se nalazi u Pragu. U Sloveniji ima 76 hramova njemu posvećenih. Na Zapadu su ga za patrona uzeli lekari, kotlari, pivari, glumci, gluvonemi.
Međutim, kako je na ovaj dan 1389. bila Kosovska bitka, u kojoj je srpski knez Lazar Hrebeljanović u odbrani slobode i vere pravoslavne mučenički postradao, već nekoliko godina posle toga događaja, ovaj dan je bio posvećen svetoj uspomeni na njega.
Sveti knez se rodio 1329. godine u Prilepcu kod Novog Brda i ženidbom sa Milicom iz loze Nemanjine postao vladar srpske zemlje oko triju Morava, kasnije i u južnijim krajevima. Gradio je i obnavljao mnoge crkve i manastire. Sa crkvenim velikodostojnicima radio na uklanjanju anateme Carigradske patrijaršije izrečene u vreme cara Dušana. Ona je konačno 1375. ukinuta. Mnogo je pomagao svetogorske manastire, posebno Hilandar i ruski sv. Pantelejmon. Ugroženim srpskim zemljama posle Maričke bitke, 1371. pretila je opasnost od Turaka. Do odlučujućeg okršaja došlo je na Kosovu polju, u utorak, na Vidovdan, kada je i prorok Amos, slava kneževa. Tu je pao sa većim delom svoje vojske.

Telo mu je prenošeno vekovima, iz mesta u mesto, iz crkve u crkvu, prateći tragediju i seobe Srba, osvećujući srpske zemlje i dajući snage narodu, stiglo je do Sent-Andreje, da bi se najduže zadržalo u Vrdniku, sremskoj Ravanici. U Drugom svetskom ratu je usled opasnosti od uništenja, 1942. odneto u Beograd, zahvaljujući zemunskom gradonačelniku, domaćem Nemcu Hansu Mozeru. Tu se nalazilo u sabornoj crkvi do 1989. do proslave 600. godišnjice Kosovske bitke, kad je svečano preneto u njegovu zadužbinu, Ravanicu kod Ćuprije. Na ovaj isti dan sv. Srpska pravoslavna crkva pominje i sve mučenike srpske, od Kosova do danas, koji su život svoj dali na razne načine za veru pravoslavnu.
Na Vidovdan, odlukom Sv. arhijerejskog sabora Srpske crkve od 1969. godine, proslavlja se i uspomena svih novomučenika srpskih, njih 7.000, i peva im se posebna služba, koju je sastavio sv. Vladika Nikolaj.
Vidovdan se proslavlja dostojanstveno, mirno, bez veselja. Toga dana u srpskim hramovima se služi i parastos svima vojnicima palim na bojnom polju, za „krst časni i slobodu zlatnu“. Kako je u toku Petrovski post, i ovog dana se ne mrsi.
Proslava Vidovdana u Hanoveru

u subotu 28. juna u Svetosavskom centru u Hanoveru proslavicemo Vidovdan na sledeci nacin:
u 9.00 casova – Sluzba Bozija sluze: protojerej-stavrofor Savo B. Jovic iz Beograda
protojerej Djordje Djukanovic iz Kragujevca
protojerej-stavrofor Milan Pejic
peva: Hor Sv. Simeon Mirotocivi iz Hanovera
Na kraju liturgije bice sluzen i Vidovdanski parastos

Posle liturgije bice posni dorucak a

u 12.00 casova –
Predavanje prote Save B. Jovica na temu: Srpska pravoslavna crkva i srpski narod na Kosovu i Metohiji danas

Prota Savo Jovic je glavni sekretar Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve a objavio je mnogo knjiga medju kojima i „Etnicko ciscenje i kulturni genocid na Kosovu i Metohiji“ ( Svedocanstvo o stradanju Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda od 1945. do 2005. godine ); Sveti Ispovednik Varnava Episkop Hvostanski; Hristov Svetosavac Mihailo Pupin; Utamnicena crkva; itd.

u 13.00 casova –
nasa parohijanka Jelena Boskovic prikazace slike ( na velikom platnu ) koje je sama napravila prosle godine na Kosovu i Metohiji i govoriti nam o onome sto je ona tom prilikom dozivela

Posni rucak: Pastrmka sa rostilja i drugi posni specijaliteti

u 15.00 casova – u Hramu Sv. Save – Blagodarenje na kraju skolske godine

u 15.30 casova – Priredba ( u velikoj sali ) koju izvode skloska deca Srpske skole pri Hramu Sv. Save

Dobro nam dosli !

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: