Draga braco i sestre, u pravoslavnom svetu u nedelju 15. juna se slavi treći po značaju praznik, posle Uskrsa i Božića


Draga braco i sestre,

U pravoslavnom svetu u nedelju 15. juna se slavi treći po značaju praznik, posle Uskrsa i Božića, Silazak Svetog Duha na apostole. Kod nas se zove i Sv. Trojica, ili Trojičin dan, a kod Rusa i Grka Pedesetnica (Pentikosta), pošto biva u pedeseti dan posle Hristovog vaskrsenja i time podseća na jevrejski praznik istog imena. Ovaj praznik smatra se „rođendanom“ Hristove crkve.

Duhovi se slave tri dana, a crkveno praznovanje se nastavlja čitave sedmice, tokom koje se nijedan dan ne posti, to je takozvana trapava nedelja. Dok je prvi dan posvećen jevanđelskom događaju, silasku Sv. Duha na učenike Hristove, sutrašnji ponedeljak slavimo svetu i životvornu Trojicu.

Hramovi se ukrašavaju zelenilom, lipovim granama, katkad i cvećem, a pod crkve prekriven je prostrtom travom.

Posle svete liturgije u produžetku je večernje, jedini put u godini u to vreme. Čitaju se u tri maha molitve sastavljene od svetog Vasilija Velikog, dok narod na kolenima uz molitvu plete venčiće od trave. Moli se za obnovu blagodati Duha Svetoga, a takođe i za upokojenje duša onih koji su nas napustili.

Šta znači današnji praznik, objašnjava sam Novi Zavet. Predskazan je od starozavetnog proroka Joila. Apostoli su se okupili u Jerusalim na veliki jevrejski praznik. U jednom trenutku, nastao je jak šum s neba, „kao hujanje silnog vetra“, pokazali su se ognjeni jezici, svi su se osetili ispunjeni Duhom, počeli su da govore njima nepoznatim jezicima.
Svetom Duhu upućujemo svakodnevno molitvu i u svojim domovima, moleći se uvek na početku „caru nebeskom utešitelju“. Svako molitveno pravilo, svako bogosluženje započinje takođe na taj način. Duh Sveti se priziva u mnogim prilikama: pri krunisanju vladara, svim rukopolaganjima, na početku školske godine, raznih građanskih skupova, takođe arhijerejskih sabora, kao i pri otpočinjanju svakog dobrog dela. Na krštenju, u okviru miropomazanja novokršteni prima „pečat dara Duha Svetoga“.

U ikonografiji Sveti Duh se posebno prikazuje u obliku goluba, pošto se tako javio pri krštenju Hristovom, ili u vidu plamenih jezičaka.

Sveta Trojica se simbolično predstavlja u obliku trougla, sa okom u sredini, katkad kao tri raznobojna koncentrična kruga. Trougao se smatra pogodnim, pošto su kod njega sve tri stranice jednake i međusobno povezane. Krug, pak, simboliše večnost, jer nema ni početka, ni kraja. Trojica se prikazuje i kao trolist deteline, tri ribe u obliku ipsilona, sa glavama u centru, ili kao tri lava.

Od petog veka sv. Trojica predstavlja se i kao tri anđela, u kom vidu se javila praocu Avramu, otuda se naziva „gostoljubljem Avramovim“. Čuvena je takva ikona, rad ruskog srednjevekovnog ikonopisca, prepodobnog Andreja Rubljova. Od 12. veka često se slika Bog Otac i Hristos sa krstom, na oblacima, sa zemaljskom kuglom pod nogama, iznad kojih lebdi golub.

U našem narodu ima porodica koje ovaj praznik slave kao krsnu slavu, negde prvi, a negde drugi dan. Mnogi hramovi i manastiri posvećeni su ovom prazniku. Biva litija, takođe do polja i vinograda, održavaju se sabori.

Srecan vam praznik


prota Milan PejicBogosluzenja u Hramu Sv. Save u Hanoveru


Subota – 14. juni 2008 – Zadusnice Liturgija u 9.00 casova

Nedelja – 15. juni 2008 – Duhovi – Sv. Trojice Liturgija u 10.00 casova

Nedelja – 22. juni 2008 Liturgija u 10.00 casova

Subota – 28. juni 2008 – Vidovdan Liturgija u 9.00 casova

Nedelja – 29. juni 2008 Liturgija u 10.00 casova


Subotom vecernje u 16.00 casova


Crkva je otvorena svaki dan od 15 do 18 casova

Kapela Sv. Nikole ( u kojoj se pale svece ) je uvek otvorena.


Proslava Vidovdana

u subotu 28. juna u Svetosavskom centru u Hanoveru proslavicemo Vidovdan na sledeci nacin:


u 9.00 casova – Sluzba Bozija sluze: protojerej-stavrofor Savo B. Jovic iz Beograda

protojerej Djordje Djukanovic iz Kragujevca

protojerej-stavrofor Milan Pejic

peva: Hor Sv. Simeon Mirotocivi iz Hanovera

Na kraju liturgije bice sluzen i Vidovdanski parastos

Posle liturgije bice posni dorucak a


u 12.00 casova –
Predavanje prote Save B. Jovica na temu: Srpska pravoslavna crkva i srpski narod na Kosovu i Metohiji danas

Prota Savo Jovic je glavni sekretar Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve a objavio je mnogo knjiga medju kojima i „Etnicko ciscenje i kulturni genocid na Kosovu i Metohiji“ ( Svedocanstvo o stradanju Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda od 1945. do 2005. godine ); Sveti Ispovednik Varnava Episkop Hvostanski; Hristov Svetosavac Mihailo Pupin; Utamnicena crkva; itd.

u 13.00 casova –
nasa parohijanka Jelena Boskovic prikazace slike ( na velikom platnu ) koje je sama napravila prosle godine na Kosovu i Metohiji i govoriti nam o onome sto je ona tom prilikom dozivela

Posni rucak: Pastrmka sa rostilja i drugi posni specijaliteti

u 15.00 casova – u Hramu Sv. Save – Blagodarenje na kraju skolske godine

u 15.30 casova – Priredba ( u velikoj sali ) koju izvode skloska deca Srpske skole pri Hramu Sv. Save

Dobro nam dosli !

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> Bloggern gefällt das: