Vesti dana – sreda, 28. maj 2008. 23:17

Vesti dana – sreda, 28. maj 2008. 23:17

Tanjug

Zastava nezavisnog Kosova u Evropskom parlamentu

BRISEL – Delegacija Skupština Kosova nastupila je na današnjem sastanku u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu pod zastavom „nezavisnog Kosova“, èime je ta zastava prvi put zvanièno istaknuta u nekoj od institucija Evropske unije.

Na sastanku koji je nazvan „Prvi meðuparlamentarni sastanak EP i Skupštine Kosova“, zastava „nezavisnog Kosova“ istaknuta je pored zastave EU, uprkos protivljenju grèke poslanice Ani Podimata.

„Nije u našoj nadležnosti da odluèujemo o statusu Kosova kao nezavisne države“, protestovala je Podimata na samom poèetku sastanka.

Tu primedbu je, meðutim, odbacila predsedavajuæa skupa i Delegacije EP za jugoistoènu Evropu, Doris Pak.

„Ustav Kosova je predviðen Ahtisarijevim planom, a mi smo taj plan u EP podržali dvotreæinskom veæinom i zato se ovaj skup vodi uz kosovsku zastavu“, izjavila je Pakova.

Podimata je nakon toga izjavila Tanjugu da je ono što se danas desilo u EP „apsolutno neprihvatljivo“, te da æe to pitanje pokrenuti u okviru politièkih grupacija.

Delegaciju Skupštine Kosova predvodili su predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniæi i zamenik kosovskog premijera Ram Manaj.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica Evropske komisije, Genoveva Ruiz-Kalavera. Ona je za sutra najavila sastanak predstavnika Evropske komisije i kosovske vlade u Prištini, tokom kojeg æe kosovska vlada Uniji predstaviti svoj „Akcioni plan“ za uèešæe u procesu stabilizacije i pridruživanja.

„Moramo da naðemo naèina da Kosovo uèestvuje u svim regionalnim forumima“ na Zapadnom Balkanu, izjavila je Ruiz-Kalavera.

Izvestilac EP za Kosovo, Holanðanin Jost Lagendajk, izjavio je da se boji da æe zastoj u razmeštanju misije Euleks uzrokovati probleme i za EU i za Prištinu, te se založio za što skoriji odlazak Unmika s Kosova.

„Ahtisarijev plan je predivan, ali se on ne može u potpunosti primeniti sve dok se ne promeni sadašnji stav Beograda“, tvrdi Lagendajk.

Jakup Krasniæi je rekao da æe posle 15. juna i stupanja na snagu ustava „nezavisnog Kosova“, na teritoriji te srpske pokrajine „biti uveden red i poredak na osnovu ustava“ koji je, prema njegovim reèima, podržala i EU.

„Skupština Kosova æe pre 15. juna primeniti sva 44 zakona koje je predvideo Ahtisarijev plan“, istakao je Krasniæi.

„Do sada smo imali savršenu koordinaciju svih koraka s Evropskom unijom i oèekujem da se to nastavi“, podvukao je predsednik Skupštine Kosova.

………….

Ko rece bese da EU ne priznaje nezavisnost Kosova?

Sasa J.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: