Pa ovo je stvarno i Bogu za plakati! Gde to ima još u svetu da ministri ucenjuju svoga šefa vlade!? – Последњи чин раздора у Влади Србије

Pa ovo je stvarno i Bogu za plakati! Gde to ima još u svetu da ministri ucenjuju svoga šefa vlade!? Gde ima u svetu da jedna stranka koja nema legitimiteta tu negde od 80% svoga naroda da se toliko uzdiže iznad njega i da mu nameće svoju volju bez da mu da dovoljno vremena da se proveri šta se to podpisuje. Ovako obrlatiti svoj narod nije ništa drugo do loviti u mutnom. To se zove arogancija, bezobrazluk, drskost prema narodu koji ih hrani. Tako nešto nema nigde u svetu, ta izgovaranja, juče je smetala tehnička vlada a danas ne smeta. Narod koji ima priliku, ovakav javašluk da obuzda a to sutra 11-tog ne uradi neći imati pravo da se žali ako mu ostane sve po starom i ako mu bude još gore nego što mu je to u ovih osam godina bilo.

Последњи чин раздора у Влади Србије – Politika Online – Beograd

Премијер Коштуница и министри из коалиције ДСС–НС напустили седницу, препустивши министрима из ДС-а и Г17 плус да усвоје Споразум са ЕУ, а потом се вратили на заседање да би сви заједно усвојили енергетски споразум с Русијом

Последњи заједнички наступ пре избора: Министри владе Србије (Фото Танјуг)

Влада Србије је на последњој седници пред недељне изборе јуче усвојила и Споразум о стабилизацији и придруживању Србије Европској унији и енергетски споразум са Русијом. Оба споразума усвојена су једногласно, с том разликом што се министри из народњачке коалиције и премијер Војислав Коштуница нису изјаснили о ССП-у напустивши седницу да би се потом вратили и гласали за енергетски споразум.

Управо такав сценарио најавила је и „Политика” као једну од могућности да „народњаци” избегну изјашњавање о споразуму са ЕУ, а да не угрозе усвајање нафтно-гасног аранжмана са Русима.

Они су седницу напустили (што је потез без преседана у новијој историји вишестраначја у Србији с обзиром на то да је у знак протеста изашао и председник владе), након што је, на иницијативу министара и Демократске странке и Г17 плус, Нацрт закона о потврђивању Споразума о стабилизацији и придруживању између земаља ЕУ и Србије увршћен у дневни ред као прва тачка.

После седнице, премијер Војислав Коштуница саопштио је да на јучерашњој седници владе „приликом гласања о Споразуму са ЕУ, који је у Луксембургу потписао Божидар Ђелић, седници није присуствовао ниједан министар из ДСС-а и НС-а, јер је овај споразум противуставан и противан државним и националним интересима Србије”.

– Председник владе и министри из ДСС-а и НС-а били су против стављања на дневни ред противуставног споразума и напустили су седницу када се гласало о овом споразуму како не би ни на један начин дали легитимитет споразуму који је директно супротан интересима земље – саопштио је Коштуница.

„Сагласно Пословнику о раду владе, седницу приликом гласања о овом споразуму водио је потпредседник владе Божидар Ђелић на основу овлашћења председника владе. Председник владе Војислав Коштуница водио је седницу владе приликом гласања о потврђивању енергетског споразума са Русијом, који је усвојен једногласно”, закључује се у саопштењу премијера.

За разлику од вицепремијера Божидара Ђелића и министра спољних послова Вука Јеремића, који су на конференцији за новинаре после седнице владе, изразили задовољство због усвојених „судбоносних одлука за будућност Србије”, министар за Косово и Метохију Слободан Самарџић оценио је да је јучерашња седница, ако ништа друго, потврдила раздор у влади и разлоге због којих се она распала.

– Ово је последњи чин раздора унутар владе Србије – рекао је Самарџић.

Потпредседник владе Божидар Ђелић нагласио је да је јучерашњи дан, који се слави као Дан Европе, дан победе европске Србије која јача стратешке односе са Руском Федерацијом и обезбеђују бољи живот за своје грађане. Он је истакао да је о споразумима са Русијом и ЕУ раније била постигнута сагласност у влади, тако да је било логично да их та влада усвоји на последњој седници и упути на ратификацију новом сазиву Скупштине Србије.

Министар Јеремић је рекао да су ти споразуми „два стуба” даљег проширења односа Србије са Русијом и ЕУ и оценио да су они у спољнополитичком смислу од великог стратешког и симболичног значаја. Он је додао да су оба споразума прослеђена Скупштини Србије на ратификацију и да су грађани ти који ће одлучити пред каквим будућим парламентом ће се они наћи.

Објашњавајући због чега су се министри из ДСС-а и НС-а противили и самом изјашњавању о ССП, Самарџић је рекао да је суштински разлог то што је потврдом споразума са ЕУ део владе прихватио фактичко стање да је 19 земаља ЕУ признало независност Косова. Он је додао и да је тиме прекршен Устав Србије у чему „народњаци” нису желели да учествују.

Самарџић је навео и процедуралне разлоге због којих се није требало изјашњавати о ССП, рекавши да су мишљење о њему доставили само владина канцеларија за придруживање ЕУ, иако он обухвата области из надлежности барем 15 министарстава, као и да се ниједан одбор Владе Србије није изјашњавао о њему.

Ђелић и Јеремић су, међутим, додали да према Самарџићевој логици Србија не би требало ни о чему да преговара и склапа уговоре са земљама које су признале једнострано проглашену независност Косова.

Одговарајући на питање „Политике” због чега „народњаци” нису гласањем против ССП-а изразили свој став или зашто премијер није прекинуо седницу, на шта има право по Пословнику о раду владе, ако већ сматрају да је прекршен Устав, Самарџић је одговорио да је ССП добио „специфичну функцију” после проглашења независности Косова, због чега га министри из ДСС и НС не сматрају „нормалном и редовном” темом, на којој би прихватили прегласавање.

– Да би се прихватило прегласавање морате да имате начелно прихватање легитимности неке теме која уопште треба да буде на дневном реду Владе – рекао је Самарџић, додавши да су због „ванредног” разлога, премијер и министри „ванредно” и поступили.

Он је објаснио да премијер није прекинуо седницу како не би жртвовао енергетски споразум са Русијом о којем постоји сагласност са ДС-ом.

– Да би се он очувао, да би држава учинила нешто за своје грађане морала се направити ова врста компромиса – казао је он.

На наше питање како техничка влада има капацитет да усваја овако важне споразуме у време изборне тишине, а раније га није имала, односно због чега се ДС-у и Г17 плус толико журило са усвајањем ССП-а, да није прошао ни одборе у Влади, Ђелић је одговорио да је влада пуног капацитета утврдила оба споразума, наглашавајући да ни енергетски споразум није прошао одборе, нити га је предложило ресорно министарство.

– Зашто данас? Зато што ми као техничка влада данас спремамо оне кључне правце за потврду на изборима у недељу. ДС је за што бржи улазак наше земље у ЕУ и за продубљивање стратешког партнерства са Русијом. И наравно, одбрану нашег Косова, на тај начин што ћемо јачати нашу земљу – рекао је Ђелић.

А на питање „Политике” министру за Косово и Метохију, да ли су тиме што нису прекинули седницу, како, као што је и сам рекао не би жртвовали енергетски споразум, показали да им је тај споразум важнији од одбране Косова и поштовања изборне тишине, Самарџић је одговорио да око енергетског споразума није постојао никакав политички спор, па, према томе, није било разлога да се не усвоји.

И Ђелић и Самарџић сложили су се да је јучерашњом седницом владе прекршена изборна тишина. Самарџић је оценио да је „прекршена већ стављањем ССП на дневни ред владе, пошто је ССП тачка изборног спора”, приметивши да је „Ђелић изборе поменуо три пута, а министар Бубало и ја ниједном”.

Ђелић је на исто питање одговорио да „седницу заказује премијер и да њега треба питати зашто је одлучио да се она одржи у петак, а не у четвртак (дакле, пре почетка изборне тишине – прим.а) иако су сви министри били у Београду”.

Непосредно пред седницу, неки чланови Владе поновили су своје аргументе за усвајање Споразума о стабилизацији и оне против тог споразума.

Велика је срамота да неко, макар био и технички премијер једне земље, каже да Европска унија и ми потписујемо нешто тајно и да буквално 15 минута касније дође, наравно, из ЕУ деманти“, рекао је потпредседник Владе из ДС-а Божидар Ђелић.
„Чињеница је да ЕУ, по њеном статуту, никада не сме ништа тајно да ради и да смо све ове текстове утаначили у новембру прошле године, када сам их, у име наше владе, парафирао. У истоветном тексту, после тога, добио сам и овлашћење да га потпишем и у истоветном тексту сам их и потписао“, каже он.

———————————————————–

Сатница „доласка” ССП-а у Владу Србије

Наводећи процедуралне разлоге за противљење јучерашњем изјашњавању о Споразуму о стабилизацији и придруживању, министар Самарџић је рекао да је потписани ССП дошао на владу у 13.15 сати, а влада је почела тачно у 13 часова. У Генерални секретаријат владе, који припрема материјале за седнице владе, потписани ССП је стигао у 11.40 сати. Министри из ДСС и НС, према његовим речима, инсистирали су да добију неколико дана да могу да га упореде са оним који је парафиран у новембру прошле године.

———————————————————–

Дијалог са „Политиком”

Пошто вицепремијер Божидар Ђелић није директно одговорио на питање капацитета техничке владе за изјашњавање о споразумима са ЕУ и Русијом, „Политика” је опет, на крају конференције за новинаре, питала како је могуће да је јуче техничка влада имала капацитет за усвајање енергетског споразума са Русијом, а у претходна два наврата није имала, због чега су га министри из ДС-a и Г17 плус обарали, дајући и писмено саопштење да то није могуће по закону.

Б. Ђ. Зато што већ следеће недеље имамо нови парламент.

Политика: У чему је разлика у односу на пре две недеље?

Б. Ђ. Распуштена скупштина, по слову и духу закона и нашег Устава може поново да се састане само у случају ратне опасности или ванредних околности. Сада, следеће недеље имамо нови парламент пуног капацитета да размотри сва питања.

П. Опет није јасно, каква је разлика данас…

Б. Ђ. Мислим да сам дао одговор на Ваше питање.

(Убацује се) Слободан Самарџић: Мени је жао што мени нисте поставили то питање.

П. Ако можете, одговорите сада.

С. С. Е, нећу. Али мени је јако жао.

(Убацује се) Б. Ђ. Још једну ствар желим да вам кажем: То је формални разлог, са друге стране као што је министар Бубало рекао, председник републике је са министром Шојгуом имао разговоре, објаснио је ситуацију у нашој земљи, објаснио је формалне препреке за упућивање овог споразума ка старом сазиву распуштене скупштине и договор је био, који је потврђен и у разговорима господина Бубала са министром Шојгуом, да ћемо уложити све напоре да се то деси пре 11. маја – и то се и десило. Мислим да је то једна позитивна ствар. Показује да је и у овим тешким моментима и разликама које можете да констатујете, да одржавамо свуда где је могуће јединство у нашој земљи. То је мера одговорности свих увучених у овај процес.

———————————————————–

ЛДП и СРС оптужују

Либерално демократска партија и Српска радикална странка оптужиле су јуче странке које чине Владу Србије да су, заказивањем седнице у време предизборне тишине, али и објављивањем ставова „техничких министара, техничке владе и разних политичких странака и функционера који и формално учествују у изборној трци” прекршили предизборну тишину.

ЛДП је, такође, тражио од Влада не усваја енергетски споразум са Русијом. Радикали су, такође, за кршење предизборне тишине оптужили и ЛДП.

Б. Баковић – М. Р. Петровић

———————————————————–

Тадић задовољан одлукама владе

Зрењанин – Председник Србије Борис Тадић изразио је јуче задовољство што је Влада Србије утврдила законе о ратификацији Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ и енергетског споразума са Русијом који ће бити понуђени на усвајање новом сазиву парламента. Тадић је, у Зрењанину, на отварању фабрике аутомобилских компоненти „Дракслмајер”, казао да је Влада Србије „пала због неслагања коалиционих партнера” о европској будућности, али да управо долазак страних инвеститора у Србију показује зашто је било важно да та влада буде направљена уз велике компромисе пре нешто мање од годину дана. „Убеђен сам да ће грађани дати јасну дирекцију будућој влади којим брзином и како морамо да се крећемо ка Европи, јер само тако обезбеђујемо перспективе за стварање нових радних места, и за младе и за оне старије од 50 година, и само тако стварамо много више снаге у нашој држави и економији да ефикасно бранимо наше интересе на Косову и Метохији”, рекао је Тадић новинарима током обиласка фабрике.

Танјуг

———————————————————–

Трећа срећа за енергетски споразум

Предраг Бубало, министар трговине и услуга, изјавио је да су јуче на седници владе „две највеће странке у позицији” гласале за утврђивање Предлога закона о ратификацији енергетског споразума са Русијом, а да се једна странка није изјашњавала.

Према сазнањима Б92, министри из Г17 плус нису се изјашњавали о енергетском споразуму, већ су затражили да министар енергетике објасни да ли власништво НИС-а обухвата само рафинерије или и пумпе и нафтне бушотине. Б92 је објавио и да министри из Г17 плус подржавају гасни део аранжмана.

Бубало је на конференцији за новинаре после седнице владе изразио задовољство што је нађен капацитет за владу да усвоји овај споразум који је иначе два пута до сада одбијан. Енергетски споразум са Русијом омогућава даљи развој Србије великом гринфилд инвестицијом, можда и највећом у наредном периоду, покреће велики број компанија и обезбеђује огроман број нових радних места, рекао је Бубало.

Према његовим речима, енергетски споразум и у политичком и у геостратешком смислу има огроман значај, јер представља везу Русије ка Европи.

Министар спољних послова Вук Јеремић оценио је да је јучерашња седница владе у спољнополитичком смислу била од стратешког значаја, јер су на њој једногласно усвојена два споразума Споразум о стабилизацији и придруживању Србије Европској унији и енергетски споразум са Русијом.

„Енергетски споразум ће не само обезбедити бољи живот грађанима већ ће Србију учинити незаобилазном енергетском кариком”, оценио је Јеремић изразивши задовољство да је тај споразум, и после свих, несугласица усвојен једногласно.

Ј. П.

2 Antworten

 1. Uvodni text je extremno glup. Konstatacija da ministri ucenjuju Premijera je na raspon sagledavanja politicke situacije ravan intelektualnom profilu retardirane amebe.
  Da,Premijer je trebao da ucenjuje ministre. To je u redu jel tako?
  Zao mi je sto vam je zao sto DS i G17 imaju vecinu u Vladi Srbije. To je bila odluka naroda na izborima,kao stoje odluka bila i da Tadic ponovo bude Predsednik.
  A Tunjavi moze da razmislja o penziji,ako prezivi mozdani udar kada shvati da nece biti Premijer.

 2. E moj Gospodine, prije nego što se pozabavite kritikom i omalovažavanjem osoba koje ne poznajete pogledajte prvo u ogledalo kako bi uvidili cepanice u svojim očima prije nego što se pozabavite kritikom iverja u tudjim. Bre pametnjakoviću jedan, šta lupetaš ko maksim po diviziji, prebroji koliko je procenata na prošlim izborima dobila Vaša hvaljena stranka. Vi mislite da rep mrda kerom a ne ker repom. Šef je šef pa bilo čega i dok ne bude smenjen ima da se poštuje njegov autoritet. Bez tih osnovnih principija nemože da funkcioniše ništa pa ni država! To što sebe uzdižete za kompetentnog govori dovoljno o Vašoj inteligenciji. Isto to što se umišljate za kompetentnu osobu po pitanju Kine i indije govori dovoljno o vašoj bednoj kompetenciji. Da ste i jole kompetentni po pitanjima privrede nebi govorili ovako maloumno. Za Nemačku je dovoljno dobra ta kina sa kojem je dosegla četrdeset i pet milijardi robnog prometa. Što bi i to da uskraćuješ Srbiji!
  To što je narod poverio minimalnu većinu Tadiću bila je verovatno greška. Jedanajstog maja pokazat će narod dali se prevario.
  I to što tvrdite da je toj sadašnjoj vladi poverio mandat narod svojom većinom isto ne odgovara istini jer i svako malo dete zna da su radikali dobili od naroda kao stranka najviše glasova, kao što će i sada to biti slučaj, a da je Koštunica mogao da bira sa kim će u vladu. Odlučio se za DS koja mu je sa zloupotrebom zahvalila, njegovom poverenju uzvratila. Bila je i to jedna greška koju će narod da popravi. I to nije istina da bi DSS ili Radikali ratom rešavali svoje probleme. To im neće biti potrebno jer će Evropa opovrgnuti sama od sebe secesiju Kosova iz jednostavnog razloga jer neće hteti da tera u naručje Rusiji. Vi imate svoj stav ja svoj u nedelju ćemo znati više. Razmislite dobro kome će te poveriti svoj glas jer ako ostane sve po starom i gore da se od Srbije zatraži da preda i Vojvodinu ona se nemate pravo žaliti. Kad ste toliko sigurni u svoju stvar zašto se onda toliko žurite da se podpiše sporazum, zašto nemože da sačeka samo nekoliko dana. Rećete sigurno to važi i za gas odnosno sporazum sa Rusijom! E to nije za uporedjdivati jer potpisivanjem sporazuma sa Rusijom ne gubi se 18% teritorije Srbije kao što bi to moglo biti u slučaju podpisivanje spoirazuma sa Evropom.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: