Украс и један од симбола Мостара – Обнова цркве у Мостару

„У машти сам Ти беле свуд цркве зидао
и за молитве сам Твоје у звона звонио.
За твог благог Сина и ја сам ридао
и ђавола сам црног с твог Крста гонио.“
Јован Дучић

Црква у МостаруУкрас и један од симбола Мостара , велелепна, монументална и живописна Црква Свете Тројице била је један од највиших и најлепших православних храмова на Балкану .Oва величанствена богомоља, потпуно је срушена у грађанском рату 1992. године .

Саборни храм Свете Тројице грађен је у периоду од 1863. до 1873. године. Новац за градњу дао је српски живаљ Мостара и околине.Велики прилог послао је султан Абдул Азиз, а део новца дарован је из Русије. Градитељи цркве били су херцеговац Спасоје Вулић и, на читавом Балкану познати неимар Андреј Дамјанов.

Базиликалне основе, романички затворени глатки плашт цркве са малим и малобројним отворима, разиграна византиjска надоградња са шест неједнаких купола на високим остакљеним тамбурима, чија је светлост унутрашности давала лакоћу и прозрачност, барокни звоник стопљен са црквом, атике са готичким и оријенталним шиљцима и богата пластика око отвора, биле су стилске карактеристике цркве Свете тројице у Мостару.

Спољне мјере цркве у основи су 26 x 45м, висина централне куполе је 30м, а висина звоника са крстом је 45м. У унутрашњости цркве доминирали су елементи у богатом позлаћеном дуборезу, импозантни олтар са 44 иконе, класицистичка уља на платну, кружно степениште са проповједницом и свечана пријестоља за владику и свештенике. Крајем 20.вијека, центрану куполу и јужни зид осликали су грчки фрескосликари. Импозантна тродјелна камена капија, дјело арх. Момира Коруновића, изведена је почетком 20. вијека у стилу национално-романтичарског експресионизма.

Обнова цркве Свете Тројице почела је расчишћавањем рушевина под надзором два ентитетска завода за заштиту културно-историјског наслеђа, а уз финансијску подршку Министарства културе Федерације БиХ. У току је израда пројекта обнове у Заводу за заштиту културно-историјског наслеђа Републике Српске.

Велики је и скуп посао обнова цркве Свете Тројице – по процјени, за грађевински дио радова на обнови Храма потребно је око 2.500.000 евра, а за укупну обнову Храма и комплекса око Храма око 7.500.000 евра.

Саборна црква у Мостару блистала је некад љепотом и свједочила о заједништву, а данас њени огољени темељи, гледају у небо са чежњом вапијући за обновом. Велика је жеља мостарских православних хришћана и хришћана широм свијета да се Саборна црква обнови, да се вјерницима врати храм, а Мостару изгубљени симбол и градско знамење. Данас расчишћене рушевине рјечито говоре о нашим напорима и тежњи да се црква Свете Тројице уздигне до пријашње лепоте, да Мостар поново буде потпун, просторно и духовно, а идентитет сва три народа целовити неразрушив.

Обнова је могућа, прво, нас самих, потом наших светиња. Овај молитвени дом, јединствен по својој раскошности и љепоти није никада био само обична грађевина, само зидови и оно што је на њима, него слика храма Божијег који сваки вјерник носи у свом срцу. Зато обнављајући овај храм, зидамо себе, обнављамо повјерење, а тим својим жељама и намјерама чувамо и обдјеламо културну баштину.

Својим добрим дјелима свједочимо о себи! Саборној цркви Свете Тројице сада нису потребне ријечи које сведоче о њој, него и конкретна помоћ материјална и духовна. Ово је пут којим можете да постанете учесници добрих дјела, вјесници наде и љубави, мисионари светиње, поборници заједништва. Помозите обнову Саборне цркве у Мостару, која није својина само православног мостарског народа, него свеправославне екумене и културна баштина цјелог свијета.

Уважени ,
и Ви можете својим прилогом постати донатор-приложник, и тако помоћи у обнови Саборног храма Свете тројице у Мостару. За ту намјену отворили смо жиро-рачун :

Српска Православна Црквена Општина Мостарска
ЈИБ 4227483940008
Хипо Алпе Адриа Банка Мостар
Жиро-рачун (за КМ): 3060190000265207
Девизни-рачун:
iban – BA393060203790524444
swift – HAABBA22

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: