Saopštenje za javnost-Kraljevska visočanst na Kosovu i Metohiji-solidarnost sa srpskim narodom

Untitled Document
Zorica Sentic
www.zorica.net

—– Original Message —–
From: pr@dvor.org.yu
To: subscribers
Sent: Saturday, February 16, 2008 3:40 PM
Subject: SAOPSTENJE ZA JAVNOST- NJIHOVA KRALJEVSKA VISOCANSTVA NA KOSOVU I METOHIJI – SOLIDARNOST SA SRPSKIM NARODOM

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II

The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

NJIHOVA KRALJEVSKA VISOČANSTVA NA KOSOVU I METOHIJI

SOLIDARNOST SA SRPSKIM NARODOM

Kosovska Mitrovica, 16. februar 2008. – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina prisustvovali su danas molebanu za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i za opstanak Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Moleban je u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici služio Njegovo Preosveštenstvo vladika raško-prizrenski gospodin Artemije.

Njihova Kraljevska Visočanstva najsnažnije osuđuju nasilje nad srpskim narodom.

U ovom sudbonosnom istorijskom momentu kada se nad srpskim narodom vrši nečuvena nepravda a Srbiji se otima deo njene teritorije, dužni smo da svi zajedno, bez obzira na sve naše razlike, pokažemo jedinstvo i odgovornost prema najznačajnijem korenu našeg identiteta. Ovo je prilika da se svi zajedno pomolimo za spas i opstanak naše zemlje i celokupnog našeg naroda na Kosovu i Metohiji i koji čuvaju ovaj prostor, srpski Jerusalim, srce i dušu našeg naroda.

Ovom prilikom pored vladike Artemija, našem narodu na Kosovu i Metohiji se obratio i Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II. U svom govoru on je istakao:

„Danas smo ovde sa vama da još jednom pokažemo da niste sami i da vas podržimo u nameri da se ne odreknete svoga doma, svoje imovine, svojih korena i svoga tla.

Kosovo i Мetohija je nekoliko vekova čamilo pod turskom okupacijom, a oslobodili su ga moji preci Kralj Petar I i Kralj Aleksandar I. Na tome smo im večno zahvalni.

Danas se, međutim, problemi više ne rešavaju ratom, nego pregovorima.

Došlo je vreme kada vas opet pozivam da izdržite i da zadržite ono što je srpsko. Mi jesmo Evropa i uvek smo to bili. Ne zato što nas je neko u nju primio ili pozvao, već zato što mi to jesmo, i to smo mnogo puta dokazali u svim oblastima života.

Mir, čvrstina, odlučnost, vera i dobra volja, to je naše jedino „oružje“ danas. I pravo i pravda, koji su na našoj strani. Apelujem na poštovanje ljudskih prava.

Još jednom, po ko zna koji put, apelujem na jedinstvo, na mudrost, na slogu svih političara koji vode Srbiju u ovom teškom trenutku, kako bismo sačuvali obraz pred precima koji nam ovu zemlju teškom mukom stvoriše, i pred potomcima, kojima ovu zemlju moramo ostaviti u nasleđe“, zaključio je Prestolonaslednik.

Njihova Kraljevska Visočanstva su posetili i manastir Banjska iz 14. veka, gde su takođe izrazili svoju solidarnost sa srpskim narodom. Dočekao ih je Njegovo Preosveštenstvo vladika raško-prizrenski gospodin Artemije i bratstvo manastira na čelu sa protosinđelom Simeonom, igumanom manastira. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina bili su veoma dirnuti prijemom na koji su naišli i odlučnošću ovih hrabrih ljudi da ostanu i opstanu na svojoj zemlji.

-KRAJ-

Odnosi s javnošću
Kraljevski Dvor
Beograd 11040, Srbija
Tel: +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.kraljevina.org Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040, Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royalfamily.org

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: