VEČE INTERNACIONALNE KUHINJE U BELOM DVORU

Untitled Document
Zorica Sentic
www.zorica.net
—– Original Message —–
From: pr@dvor.org.yu
To: subscribers
Sent: Tuesday, February 12, 2008 9:37 PM
Subject: SAOPSTENJE ZA JAVNOST – VECE INTERNACIONALNE KUHINJE U BELOM DVORU

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II

The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

VEČE INTERNACIONALNE KUHINJE U BELOM DVORU

Beograd, 12. februar 2008. – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina organizovali su večeras u Belom Dvoru tradicionalno veče internacionalne kuhinje.

Ambasadori i predstavnici više od dvadeset ambasada i međunarodnih misija u Beogradu odazvali su se pozivu Njihovih Kraljevskih Visočanstava i predstavili gastronomsku tradiciju svojih zemalja tipičnim nacionalnim jelima i pićem.

Goste je pozdravio Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II uz reči da je uvek lepo videti tako šarenu trpezu u Belom Dvoru i da nas ovo veče zbližava, jer nam pruža priliku da bolje upoznamo naše međusobne kulturne specifičnosti kroz okupljanje i degustaciju hrane i pića iz različitih zemalja.

U zvaničnom delu programa, Filip Orlić, učenik Srednje muzičke škole Jovan Bandur izveo je Šopenovu Polonezu, dok je KUD Lola gostima predstavio splet igara iz Srbije.

Trpezu Belog Dvora večeras su obogatili brojni lepi, ukusni i šareni specijaliteti iz celog sveta. Navešćemo samo neke. Amerikance je predstavljala uvek popularna američka pita. Belgija se predstavila tradicionalnim musom od najfinije belgijske čokolade. Brazil se opredelio za nacionalne slatkiše, dok je Kipar doneo piškote. Grčka se predstavila tiro pitom. Gvineja je spremila riz gras. Mađarska se predstavila hladnim mesom i vinom. Ambasada Iraka spremila je dolmu i kube od riže, kao i lokalne slatkiše od urmi. Irska je donela irske smokve. Italija ovoga puta nije bila predstavljena tradicionalnom pastom, ali je zato bilo Šardone vina. Malta je začinila stvari svojim najfinijim maslinovim uljem. Meksiko je dobro zagrejao atmosferu tekilom i hiote piletinom na jukatanski način. Maroko je doneo kus kus, Mjanmar se predstavio kolačima od posebne sorte kao-hnin riže. Pakistan je doneo piletinu sa rižom. Španiju je predstavljao specijalitet empanjada galega uz tortilje, dok se Šri Lanka predstavila specijalitetom od cejlonske riže. Turska je, donela sarmu i burek. Ukrajina je pripremila vareniki, kao i ribu na ukrajinski način uz šampanjac. Predstavnici Evropske komisije u Srbiji doneli su španski specijalitet – paelju.

Osim ambasadora i predstavnika ambasada, ovom događaju prisustvovali su i predstavnici međunarodnih misija u Beogradu – Evropske agencije za rekonstrukciju, Evropske komisije, Ujedinjenih nacija i Svetske banke.

– KRAJ –

Odnosi s javnošću
Kraljevski Dvor
Beograd 11040, Srbija
Tel: +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.kraljevina.org Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040, Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royalfamily.org

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: