Serija komentara Politike Online

Dušan Nonkovic, 28/01/2008, 11:21

Niko nema prava na monopol nad Srbijom pa ni Evropa!!! Srbija ima sve mogućnosti i izvan Evrope!!! Pred Srbijom stoji i bez Evrope zlatna budućnost!!! Plašenjem Srbije sa izolacijom je ravno plašenju praznom puškom jer Srbiji stoji tržišta širom otvorena kako Rusije tako Kine pa i mnoga van evropskog sveta! Ovoga puta ima Srbija u Rusiji jakog saveznika poput Putina a ne kao nekad poput Jeljcina! Evropa je dužna Srbiji da razjasni svoje osnovne stavove po pitanju učinjene nepravde Srbiji kao i da objasni, zašto je Nemačka kršila svoj vlasti ustav koji joj zabranjuje prodaju oružja u krizom ili ratom zahvaćena područja, prodavajući oružje, tada po naoružanju šeste armije sveta, istočnonrmačke armije, u krizom zahvaćena područja, kao što je u to vreme bila Jugoslavija!? I naravno da objasni svetu sa kojim pravom otima 15% srpske teritorije odnosno skojim pravom uzima sebi za pravo da krši medjunarodne konvencije odnosno rezoluciju 1244 !? Kad to sve stavi Evropa na dnevni red onda je tek red na Srbiju da razmotri dali da podpiše ugovor o saradnji!!!

Dejan Veljkovic, 28/01/2008, 12:38

Pogledajte sliku Srbije bez Kosmeta. Ne znam vas, ali mene podseca na RAZJARENOG LAVA KOJI SE PROPEO NA ZADNJE NOGE I KOJI JE OKRENUT KA EU. Ukoliko se pogleda mapa Srbije sa Kosmetom, Lava i nema, znaci sve je mirno i bez ikakvih tenzija. Da li je OVO POCETAK KRAJA EU tesko je reci, ali moze da bude POCETAK KRAJA UN, i naravno, kao i za I svetski rat, kako BiliTheClinton rece, krivac RASPADA UN bila bi SRBIJA. Zivela Srbija i srpski narod, ma gde bio i ma koliko nam geografski mala zemlja bila.

Sremac , 28/01/2008, 14:55

dr prava? I verziran u jeftinu demagogiju. Ni od kog drugog od „vec i buducih“ clanica EU niti se ocekuje, a jos manje zahteva odricanja od vlastite istorije i mitova koji istoriju svakog naroda prate. A jos manje poznato da takva nakaradna shvatanja propovedaju pripadnici iz vlastitog naroda. U svakom slucaju ne u kontekstu sa pitanjem clanstva u EU. Tako daleko nisu isli cak ni komunisti sa svojim uranilovkama i pricama o komunistickom poretku kao poslednjoj fazi drustvenog razvitka gde se sve ranije odbacuje. Vi ste gospodine „dr prava“, onaj savremenik koji tapka na jednom mestu sa glavom okrenutom natrag.

Svetislav Kostic, 28/01/2008, 16:35

Evropska unija je laz stoljeca. Za nas Srbe koji vec decenijama zivimo u zemljama Zapadne Evrope koje su od pocetka u njoj odnosno tada jos EZ, mozemo da pratimo iz prve ruke i sa lica mjesta razvitak od njenih gotovo prvih dana i poredjivati sa razvojem poslednjih godina. Da zemlje Evropske zajednice u prvim decenija ne bi isle u raskorak sa socijalnim dostignucima istocnoevropskih zemalja pod jednopartijskim sistemima, i kapitalisticke zemlje Zapadne Evrope bile su prisiljene da upraznjavaju drzavni intervencionizam gotovo u svim drustvenim i ekonomskim oblastima. Uostalom, sa nekoliko izuzetaka, gotovo u svim tim zemljama na izborima su pobjedjivale stranke sa socijalistickim predznacima. Medjutim, drzavnog inervencionizma pridrzavale su se i konzervativne partije. Jer zbog drustveno sistemskog konkurenta na Istoku ni one nisu imale drugacije manevarske prostore. To se drasticno promjenilo od kada se Sovjetski savez raspao. Od tada se grabezni kapitalizam u EZ odnosno EU razmahao do nevidjen razmjera i moze mirno da se poredjuje sa 19. vjekom sto se niskog nivoa socijalnih dostignuca tice. Ona su u nevidjeno kratkom vremenu ukinuta ili drasticno smanjena. Od pocetnog radnog vremena 45 sati nedeljno, strajkovima i od sindikata u toku svega nekoliko godina izborenih 38,5 sati nedeljno, u jos kracem vremenu nedeljno radno vreme vraceno je na 42 sata uz istovremeno smanjenje nadnica. Od nekadanjeg borbenog radnistva i njihovih mocnih sindikata ostala je samo bljeda sjena. Jedina radnicka i sluzbenicka okupljanja zbivaju se ispred zatvorenih fabrickih kapija. Jer su sa kompletnim postrojenjima i menadjerima prebaceni u zemlje joj jeftinije radne snage. Na pr. u zemlje „tranzicije“ gdje radnistvo nema apsolutno nikakvog uticaja i mogucnosti da se odbrani od ponizavajucih uslova rada i straha od otpustanja. Jer izvori jefinog ljudskog rada su neiscrpni. I to se nikada nece izmjeniti mirnim putem. Niti u EU niti drugdje.

Тимотије , 28/01/2008, 17:10

Мора ли Србија у Европу? Не мора али треба. Вредности које имају стабилне државе ЕУ су циљ сваког нормалног човека. Изгледа да се једино наши дијаспораши хране у ЕУ а остало раде у Србији. Незнам да ли је циљ Политике да преко ових „форума“ и коментара покаже да се ето народ противи европским вредностима, па кроз некакве филтер пропушта већину коментара који су против уласка Србије у ЕУ. Поготово је чудно да се чак и увредљиви коментари за неистомишљенике објављују а они који су разложни и никога не вређају одбацују. Но ипак је и поред свега тога за европске вредности, које су и права будућност за Србију, глас на предходним изборима дало око 2.000.000. гласача. Што никако не треба занемарати. Политика не би требала да буде пристрасна. Власт је променљива категорија.

djole d, 28/01/2008, 18:21

a)razmena roba,ljudi…shvatio sam da ce nemci i englezi doci u srbiju da kopaju kanale i peru sudove po srpskim kafanama.francuskinje ce naravno biti sobarice…za to vreme,mi se baskarimo na azurnoj obali. b)odlucivanje-u startu se vidi kolko evropu zanima nase misljenje! c)visi standard…evropa pliva u izobilju…ovo sto se berza rusi-to je onako.sto su zaduzeni za tri generacije unapred-vratice!al,bre, samo o parama pricaju…i kad ce neka rasprodaja da se nakupuju bofla… a sto se tice okruzenosti-pa zemaljska kugla je-kao sto joj ime kaze-okrugla!svako je okuzen-svakim.a,evropska unija je samo jedna,mala fleka na mapi sveta;i povrsinski i karakterno.

Dušan Nonkovic, 28/01/2008, 18:51

Timotije, o kakvim to Evropskim vrednostima govoriš, objasni molim te!? Evo ja provedoh svoj život u Evropi, tu negde 40 godina pa evo neznam niti jednu koju bih kao takvu mogao da navedem. Pitam se, kad su tolike vrednosti vezane sa tom Evropom zašto je onda Francuski narod na referendumu odbio ustav te Evropo i evropske vrednosti? Dali je Evropski narod toliko glup da nezna šta mu je dobro?

Тимотије , 28/01/2008, 19:09

„Душан Нонковић“ Самим тим што сте већ 40 година у Европи говори о њеним вредностима. И то око референдума говори о тим истим вредностима. Немојте пљувати онога који Вас хлебом храни и онога чију ћете пензију примати. Није ни Србски народ глуп да незна шта му је добро. Олуја као што је национализам и патриЈотизам из деведесетих је прошла. Сада сви на своје радне задатке рече покојник. И то што Ви не видесте за 40 година ниједну вредност у тој Европи више говори о Вама него што мислите.

djole d, 28/01/2008, 19:11

e,moj timotije!pa,ti „dijasporasi“ se hrane u eu,al zato sve pare salju u srbiju!dal znas neku kucu u srbiji da nema bar jednog,kako ti kazes-dijasporasa?!sta bi srbija bez njih!?oni koji godinama rmbace po belom svetu da bi njihovima bilo bolje,pritom danju i nocu,misleci na srbiju!

Svetislav Kostic, 28/01/2008, 19:25

Timotije! Eto, ipak te objavili. I to vec po treci put. Ti ne zivis u dijaspori. Utoliko pre mozes na „licu mjesta“ porediti Srbiju sa Rumunijom, clanicom EU: I Rumunija biljezi porast privrede od 5 posto, svega 1 procenat manje od Srbije. Pa ipak ce i ova godina da bude teska. Bivsi premijer Adrian Nastaze u „Jurnalut National“ opisuje ekonomsku situaciju zemlje prilicno dramaticno kada pise doslovno: „Mi moramo odluciti sta hocemo da budemo, jedna kolonija ili partner u novoj globalnoj konfiguraciji. Jer uprkos izvjenom porastu privrede, zivotni uslovi stanovnistva zaostaju daleko od ranijih obecanja i ocekivanja. Rumunija je i nadalje izlozena rastucem spoljnotrgovinskom deficitu. A sanse za mlade ljude pogorsane su dramaticno. U prosloj godini 10 procenata mladih morali su da odustanu od skolovanja zbog siromastva. A 40 procenata mladih ljudi u provinciji starijih od 13 godina nisu obuhvaceni ni u jednu formu obrazovanja. Rumunija ima najnizu kupovnu moc u EU. Iako najnize plate iznose 130 evra, zivotni standard opao je zbog drasticnog poskupljenja osnovnih zivotnih potreba, pre svega kod usluznih djelatnosti i energetika. Razlike izmedju siromasnih i bogatih jos vise su povecane. U isto vreme Rumunija zastupa pozicije SAD. Tako rumunska armija zastupljena je u Iraku sa kontingentom od 500 vojnika a u Afganistanu sa 650. Osim toga, SAD odrzavaju u Rumuniji svoje vojne baze i na Crnom moru takodje. Na taj nacin Rumunija je postala taoc SAD, sto narocito dolazi do izrazaja u razlicitom gledanju na pitanje statusa Kosmeta. Rumunski politicari vec otvoreno ispoljavaju svoje ogorcenje zbog mjesanja SAD u unutrasnju politiku zemlje i „savjete“ koji redovito stizu preko americke ambasade u Bukurestu. Rumunija se nasla u jednoj pat poziciji, iz koje naprosto vise nema izlaza ni manevarskog prostora. I to su fakti. Koje svako, pa i nas prijatelj Timotije moze da sljedi. Sa nesto dobre volje.

Dušan Nonković, 28/01/2008, 20:51

Timotije,navedi te jedan jedini fakt, konkretan primer, te vrednosti koju ja ne vidim-ostavite se filozofije, budite, molim Vas konkretniji. Što se mene tiče ja sam dao toj Evropi daleko više nego što sam dobio. Dao sam joj pored mojeg znoja i krvi radeći do penzije i troje dece koja sad uplaćuju u poreznu kasu za dobrobit Evrope više od četrdeset puta nego što ja imam penziju. Jedno mi je dete još uvek u jednoj sportskoj disciplini blo petostruki prvak Nemačke. Otišao sam u tu Evropu da pogledam to njihovo tada zvano privredno čudo, da malo pogledam i saznam zašto je to kod njih tako a kod nas ovako i ustanovio sam da umesto vrednosti imaju kandziju!-Vrednosti je imala Jugoslavija koju je tada zbog tih vrednosti obožavao celi svet pa i Evropa. Možda su nam baš zato i razbili Jugoslaviju pa sad zbog velikih vrednost koje poseduje Srbija razbijaju i Srbiju. Evropa je uvek živela na tudjoj grbači. Možda to smatrate vrednostima ili bombardovanje Srbije i Kosova! Specijalitet joj je ometati slabije da bi se potom pokazala kao dobrotvor, da bi došla do jeftine radne snage i prirodnih bogatstava po nul tarifi. Ako želite nešto viš doznati o meni, pogledajte u Glas Dijaspore koja će uskoro novčano nagradjivati naj bolje dopise i komentare….

Milijana , 28/01/2008, 21:12

Gospodjo Mekina, Svicarska i Norveska zive dobro jer su neutralni. Srbija ima da bira izmedju politicke veze sa Rusima ili neutralnosti. Ekonomska strana ne izazov za strucnjake u neutralnoj zemlji. A ne raspordaja zemlje i imovine, a pare u svoj dzep.

Mekintos , 28/01/2008, 23:15

Nonkovicu: Timitije ti je lepo rekao, bolje NIJE MOGAO! Ono sto su njemu vrednosti ti se s tim sprdas i onda ocekujes da covek s tobom ozbiljno polemise? Ja cu ti reci da su isto ovo sto ti tvrdis o svom zivotu i radu tamo i njihovom odnosu prema tebi (i to 40 god.? – pa ko je ovde lud?) penzionisani radnici tvoje Jugoslavije neprestano ponavljali, skoro do u detalj! Ogromna vecina ih je u penziju odlazila bez dobijenog stana; ej, covece – celog zivota radis a stana nemas ni onda kada odes u penziju!? Oni mudriji su to kapirali pa su sami odlazili na zapad a onda se razbacivali sa kucerinama kako bi komsijama pokazali koliko ko vredi! Ako su ovo tebi vrednosti koje toliko cenis ocigledno nisi vredeo toliko da te vrednosti steknes i sad se zestis na prljavi zapad. Raspitaj se malo bolje o prosecnim radnicima u toj Jugoslaviji, onim malo starijim i iskrenijim, koji se jos secaju tih stvarcica, a koji se ni posle 30-40g. radnog staza nisu imali za sta uhvatiti. Ma, znao si ti to sve, vrlo dobro, zato si i „prosetao“ do Nemacke i tu ostao, i sad se kao divis toj vrednosti „jednakosti u nemastini“. ….

Dušan Nonkovic, 29/01/2008, 00:03

Gospodine Mekintoše pa i Vi ne rekošte ništa konkretno. Evo ja lepo Vama kažem da je Evropa kako tada tako i sada svojim velikim delom kriva za tu bedu o kojoj vi govorite odnosno našeg naroda. I ja sam u predhodnom komentaru napisao da se pročita ono Što je Gospodin Svetislav Kostić napisao ali je tu rećenicu meni izbrisao urednik-nije bio velikodušan kao prema Vama. Pa vam lepo sad kažem da je EU dokazala sa Rumuniom šta moše da očekuje Srbiju a i imala je sedam godina da pokaže šta može dobrog da učini za Srbiju. Dokle god se takvi nadaju da će im drugi rešiti probleme i doklegod ne uzmu sudbinu u svoje ruke dotle se neće ništa menjati u njihovoj situaciji. Srbija je veoma bogata teritorija, počev od Vojvodine do resursa na Kosovu, toliko bogata da joj nije potrebna ničija milostinja. Šta joj treba to je da se pusti na miru da radi svoj posao bez mešanja u unutrašnje poslove. Nije srpski narod siromašan zato što nije u EU već zato što se EU meša u unutrašnje stvari Srbije. Samo čekaju nekoliko većih država EU da udje Srbija pa da je zajaše kao što su to i Rumuniju zajahali. Na srbiju nema niko monopol pa ni EU. Kud trčite u naručje svojem mučitelju. Ko misli da su Srbiji potrebne promene taj mora da glasa za promene. Sada je Rusija ono što je nekad bila Amerika.

Тимотије , 29/01/2008, 08:00

Господине Душане Нонковићу, питање је из каквих побуда сте своју децу дали омраженим Немцима и како су они који изсијавају само мржњу према нама дозволили једном србину да буде петоструку првак Немачке. Ето Вам и како ви кажете конкретних факата ( опипљивих чињеница, на србском) каква је та Европа. Немам намеру да се свама прегањам али и ја сам био мал те не у свим европским државама да погледам како је па сам се ипак враћао својој кући. И верујте не бих себи дозволи живот са онима који су нас бомбардовали и отимају нам 15% земље. Леп поздрав из прохладног Београда.

Dušan Nonković, 29/01/2008, 10:40

Poštovani Timotije, moja ćerka nije dobila da bude prvakinja Nemačka več je to svojim radom, disciplinom i rezultatima dokazala da je već pet godina bez konkurencije pa da je živela u Srbiji zauzela bi isti položaj u društvu. Ja sam ostao ovde jer sam na taj način bio u stanju da pomognem svome narodu i Srbiji-šta dokazuje naj više državno odlikovanje za humanitarnu pomoć koji mi je udeljen. To što je ona prvakinja nije dokaz nekih EU vrednosti već u prvom redu njene radne discipline i nešto talenta. Molim Vas da Shvatite to više jednom da je naš narod baš zbog Evrope i njenog mešanja u unutrašnje stvari siromašan i tamo gde jeste a ne zato što nije u Evropi. Ostajem pri tome, Evropa, pogotovo Nemačka živi na grbači drugih i da je Rusija sada ono što je nekad bila Amerika. Dokle god Srbija ne postane gospodar u svojoj kući neće narod živeti bolje. Ko hoće promene mora za promene i da glasa i da konačno prestane da misli da je uvek tudji tanjir puniji od svoga i da mu zato treba tudjin da dodeljuje porcije. Švajcarska nije u Evropi pa bi Srbija trebala da podje istim putem, neutralnosti.

marko , 29/01/2008, 10:48

Srbija je u Evropi. Za Jermeniju, Dzordziju, Kazahstan itd niko nije siguran: je su li u Evropi ili u Aziji. EU je zajednica drzava ciji je interes bio trgovina robe i usluga bez granica. Nazalost Evropa nije obezbedila svojim gradjanima sledece: jedinstveno traziste sa jedinstvenim cenama i time oborila ulaznu cenu robe i usluga kao sto je USA obezbedila svojim gradjanima. Pa tako ista marka automobila, odevnog predmeta, elektronskog uredjaja itd kosta daleko manje u USA nego u EU, a pri tome se ista roba proizvodi ili u EU ili u Japanu ili u USA ali uglavnom u Kini. Znaci lokalni interesi zemalja clanica EU i lokalni interesi industrijsko/trgovackih kartela u okviru EU cesto ruse ideju o EU kao jedinstvenom trzistu.Srbija po standardu je vec dostigla neke drzave clanice EU : Npr. Portugala, koji nije stao na zelenu granu samim clanstvom u EU. Stanovnici Srbije nisu zadovoljni standardom jer imaju osecaj da mogu vise i bolje: i to je pozitivno i to me raduje. Da li stanovnici Srbije mogu da ostvare bolji standard: ulaskom u EU ili potpisivanjem dobrih trgovinskih ugovora sa EU,Rusijom, Kinom,Indijom itd. to zavisi iskljucivo od gradjana Srbije. Ali: ni jedno ni drugo: ne ide. Da li Rusija ima potrebu za uslugama i robom iz Srbije: pa verovatno ima, ali i Rusija balansira: nedavno je potpisala ugovor sa Holandijom o inzenjeringu buducih gasovodaa za 46 milijardi dolara. Da li ima Libija potrebu za uslugama i robom iz Srbije: verovatno ima. Libija trenutno trosi milijarde na zazivljavanje svoje infrastrukture. Da li Nemacka, Francuska, Engleska ima potrebu za robom i uslugama iz Srbije: nema. Ne zato sto vole ili ne vole,nego zato sto su trenutno u problemu sa vlastitim uslugama i robom .Da bi trgovao robom i uslugama:treba biti trgovac:znaci ucite jezike, obrazujte se, mislite dobro i delujte dobro : bez balkanskog dza bu i silovanja sagovornika. Ukinute korupciju, smanjite kriminal,budite politicki aktivni i za pet godina Srbija ce imati standard kakav zasluzuje.

Svetislav Kostic, 29/01/2008, 14:13

Mister mekontosu! Negodovanje prema trecima moze da se formulise i bez jedne reci uvrede. Pokusajte da budete kreativni. I da se sluzite manje jeftinom demagogijom. Preporucujem vam da procitate „Социокултурни расизам y Србији“, autor Марио Калиk. Tamo sam pored nekolicine drugih, i vas prepoznao. I na kraju, gospodin Nonkovic uziva veliki ugled ne samo medju nama Srbima u Njemackoj, nego uopste u dijaspori. Od njega i njegovog foruma „dijaspora“, mozete jos mnogo da naucite. Nezavisno od politickog spektra u kojem se krece korisnik foruma. Mnogi Srbi vratili bi se kada bi imali gde. Ali, ni jedan pedalj zemlje na kojoj su Srbi zivjeli nije vise ni slobodan ni samostalan. A to vazi i za njihovu maticu Srbiju. Srbija se upravo ovih dana nalazi na raskrscu. U pitanju je sistem, a licnosti samo utoliko, sto predstavljaju jedan ili drugi smjer. Rusija je taj sistemski problem resila dolaskom na vlast jednog Putina. Prema pisanju njemackog uglednog politickog magazina „Spiegel“ br. 1 od 31. decembra 2007., gotovo polovina Rusa njemackog porjekla koji su Rusiju napustili nakon raspada Sovjetskog saveza i u vreme Jelcina i vratili se u Njemacku, otadjbinu svojih predaka i automatski dobili njemacko drzavljanstvo, vracaju se ponovo u Rusiju. Neki od njih, iako vec 5 ili vise godina odsutnosti, ponovo su objerucke prihvaceni na njihova ranija radna i u medjuvremenu dobro placena mjesta. „Spiegel“ zasigurno nije niti Rusima niti Srbima naklonjen.

назад на текст


Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: