Borislav Staparac – Umetnik-vajar i pisac

Autor

Boris Staparac je rodjen 1958. godine u Arandjelovcu u Republici Srbiji, a danas živi u Dalju koji se nalazi u Hrvatskoj na granici sa Srbijom. Preko četvrt veka je u svetu umetnosti i kao vajar izvajao je više od dve stotine skulptura. Izražava se u duborezu, keramici, terakoti i modeliranom betonu koji zapravo predstavlja klasično vajanje bez upotrebe kalupa, što znači da je svaki rad u ovoj tehnici unikatan i neponovljiv.

Do sada se predstavio brojnim izložbama, samostalnim i zajedničkim gde je bio veoma zapažen i kritički pozitivno ocenjen. Njegova dela se nalaze u privatnim kolekcijama od Austrije, Monte Karla pa sve do Sjedinjenih Američkih Država. Kruna njegovog rada je predstavljena u tri javna spomenika od kojih je najčuvenija izrada replike skulpture Rokija Balboe u Srbiji.

Izdao je romane; “Putovodne zvezde“, i “ Ilijana“. Dobitnik je “Zlatne značke“, Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos u kulturi Srbije. Njegovo poslednje angažovanje je izrada statue Rokija Balboe koja je uradjena u tehnici modelirani beton i koja je predstavljena na gotovo svim svetskim medijima.
O ovom izvrsnom multitalentu i svetskog glasa umezniku može se više saznati pod ; http://www.borisscuptures.com

Ili ; „kliknuti“ na fotografiju

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: