Latentno aktuelno!? – Politika online

Сецесионизам у Европи
Балканизација Европе
Снажан процес интеграције од срца ка периферији европског континента подстиче унутрашњи „баук сепаратизма”

Европска интеграција у све ширу и већу Унију, у будућности учвршћену и заједничким уставом у лику уговора, подстиче нови, неочекиван процес широм старог континента. Тако је у Европи поново на помолу баук, али овог пута то није баук комунизма него страх од сепаратизма. Белгија, земља коју су велике европске силе створиле 1831, суочава се већ четири месеца с дубоком кризом јер никако не успева да састави владу. Грађани су на кућама у неким белгијским градовима, као апел политичарима да очувају државу – обесили белгијске заставе. Патриотски чин није имао нарочит ефекат, а будућност је све неизвеснија. У језгру Европске уније све су гласнији позиви за поделу државе на северни, фламански, део где становништво говори холандски, и на јужни, валонски део, где преовладава француски језик. Белгијска варијанта „Топ листе надреалиста” која је у гледаном ТВ термину лане најавила, како се потом испоставило, лажни распад државе, убедила је већину грађана да је деоба уистину почела, јер већ дуго стрепе да ће чути сличну, али аутентичну вест.Белгијска клацкалица је процес на који у „Хералд трибјуну” упозорава и Струан Стивенсон, конзервативни британски посланик из Шкотске. За њега је Белгија „мала поспана бара европске бирократије”, тек једна од држава која пати од „кризе идентитета”.

„Европска интеграција крчи темељ за европску дезинтеграцију. Ту је доказ – ако се распадне Белгија, онда ће то славити многе националистичке групе с краја на крај Европе. А ако тај бастион европске интеграције може да промовише поделу и независност, зашто исто не би смела и Шкотска. Ми, који ценимо унију између Шкотске и наших комшија из Удруженог краљевства и верујемо да је 300 година партнерства нешто што вреди очувати, морамо да молимо да се Белгијанци уразуме и зауставе пре него што почине национално самоубиство. Проблем је, међутим, што колико се више евроелита централизује и интегрише, толико више подстиче национализам. Истом брзином којом падају старе границе – рађају се нове. Шкотска национална партија нас стално подсећа да Финску, која је отприлике толико велика као Шкотска и такође има око пет милиона становника – у евроинституцијама представља два пута више парламентараца него Шкотску (Финска има четрнаест, а Шкотска седам); Финска осим тога има свог комесара и столицу у Савету министара. Кад би Шкотска била независна, уживала би исте привилегије попут једне Финске, тако тврде националисти.”

На сајту Шкотске националне партије (СНП) члан руководства Грант Томсон каже да је „важно ослободити се ланаца владавине Лондона”, а међу „позитивне примере” осамостаљења убројан је и пример Црне Горе. „Црна Гора доказује како се лако постаје независна држава; да Црна Гора постане независна требало је само 40 дана. Шкотска би могла бити следећа”, пропагирају независност лидери СНП-а на свом сајту (www.snp.org).

Речју, вође народа који немају своју државу унутар Европске уније завиде Малти, Кипру, Луксембургу и другим мањим ЕУ земљама. Не заустављају се, међутим, на зависти, већ за свој народ траже једнако велики утицај у европским пословима. „Балканизација Европе нам се догађа пред носом, а њен узрок је европска интеграција. Европска елита која је дуго сањала да влада регионализованом Европом, трља руке од весеља док се деструктивни процеси интеграције шире континентом”, тврди Стивенсон, за кога усвајање евроустава у преобученој форми новог уговора „удружених држава Европе” само продубљује раскрајање, јер како иначе крстити „ентитет од 500 милиона људи с јединственом валутом, централном банком, заставом, парламентом, председником, министром спољних послова, амбасадама и уставом”.
Светлана Васовић-Мекина
[објављено: 29.10.2007.]

 

погледајте коментаре (38)

 

Различите методе, исти циљ
(Фотодокументација „Политике“)

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: