Nemačka privreda spasila svoj VW-koncern od “tudjih ruku”

 

Luxemburg/Wolfsburg/Stuttgart

Posle anuliranja zakonskog pravilnika VW koncerna, preuzeo je Porše AG iz Štuttgarta kontrolu nad Volkswagenom sa ciljem da osnuje novi Automobil-Superholding i na taj način,  obezbedi da i dalja ostane,  najveći autokoncern Evrope, u nemačkim “rukam”.

Evropski Vrhovni Sud u Luxemburgu je predhodno ograničio zakon po kojem je država održavala svoj uticaj nad koncernom kojeg je godinama čvrsto branila. Sada priprema Porše većinsko preuzimanje kako bi sprečio kupovinu ove firme iz Wolfsburga  od strane inostranih kupaca.

Svaki deseti novi automobil u svetu bio je produkt VW-koncerna. Cilj WV je da do 2015 da bude globalno broj jedan  svetske industrije automobila. Pošto je Porše po svojoj poslovnosti u samom svetskom vrhu   postoje realne šanse, putem uvrštavanja VW u nov Porše-Holding da se taj cilj i ostvari. Na taj način se namerava da se integrišu; producenti teretnih automobila MAN i Skania(Švedska) , kako bi postigli promet od 140 milijardi eura  godišnje.

Postavlja se pitanje; kakve šanse ima Srbija u utrci sa ovakvim gigantima!? Koliko se mže pod ovakvim uslovima ostvariti državnog suverenitete!?

Izvor: Nemacki mediji

Obradio: Dušan Nonković

 

Eine Antwort

  1. Koliki je godisnji.budzet;
    Srbije,Hrvatske,Slovenije i Crne Gore!?
    Dali mogu odnosno,dali su u stanju, privredno slabije drzave, biti pod ovakvim uslovima suverene zemlje.
    Ako se ima u vidu da ovakvi giganti poseduju dzeparac veci od budzeta mnogih drzava koji se i zloupotrebljava za razna podmicivanja a najceste za stavljanje pod svoju kontrolu prirodna bogatstva odnosno resursa onda se postavlje pitanje samo po sebi, dali ima uopste smisla da slabije drzave ucestvuju u privrednoj utrci u kojoj od samog pocetka medju tim gigantima nemaju niti naj manje sance da izadju kao pobednici pa makar u bilo cemu!?
    Od kakvog je morala pozivati slabe i male na utrku goganata gde se zna u napred da ce sve da izgube!?

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: