Komentar na tekst Politike Online „Ni dve majke, ni dva državljanstva“

Komentar g-dina D. Nonkovića objavljen u Politici Online na tekst „Ni dve majke, ni dva državljanstva„:

Svaka suverena država ima pravo da donosi svoje zakone, bez obzira da li se to nekom svidelo ili ne! Isto tako, svako ima pravo da pita a i da odgovori ili ne, to je više pitanje lične kulture! Ali niko nema pravo da isključi milione Srba u dijaspori iz matice i procesa od vitalnog značaja. Milioni su izašli u svet ne zato što im je to bilo milo već zato što je matica činila fatalne greške pa su ljudi odlazili trbuhom za hlebom. Niko ne može više doprineti de se takve greške isprave kao oni koji su je osetili na svojoj koži. Od dvojnog državljanstva nezavisi brojnost državljana matice Srbije. Životni standard i opšti prosperitet jedne zemlje su odlučujući faktori. Duplo državljanstvo je samo administrativna mera od koje nezavisi da li će narod biti sitiji ili gladniji, da li će biti više ili manje okrenut zemlji matici, ali je prvi korak na putu da zajednički utičemo na budućnost i prosperitet Srbije! Srbija ne može sebi dozvoliti luksuz da isključi iz procesa koji su od vitalnog značaja zemlje, milione svojih građana samo zato što su otišli i što su na taj način stvorili mesto onima koji su u matici ostali! Dvojno državljanstvo je pravi ali i samo prvi korak na pravom putu! Zajedno smo jači!

3 Antworten

  1. Dijaspora treba da se ukljuci u sve procese koji su od vitalnog znacaja za Srbiju!

  2. Smatram da mi u rasejanju nismo dostigli taj stepen povezanosti da bi smo odlucivali oko bitnih pitanja koja se ticu dijaspore u svetu. Nasa bazna povezanost je dobra (klubovi, folklorijade, fudbalski turniri, pesnicki dani i sl.) ali to bi trebalo podici na visi nivo.

    Zato smatram ovakvu inicijativu dobrom jer nam ipak treba nas zastupnik u Matici. Ne znam da li postoje krovne organizacije ili asocijacije Srba na svim kontinentima, ali njihovim povezivanjem u jednu krovnu organizaciju doprinelo bi se da se glas Srba u rasejanju u Srbiji bolje cuje.

    Nadam se da ce vas rad imati dobre rezultate

  3. Samo testiram da li vam ovi komentari rade

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: